Ak pracujeme na nejakej väčšej úlohe, potom je veľmi nutné, aby nebola práca trápením, ale prinášala nám radosť a spokojnosť. Kedy nám však niečo prináša radosť a kedy trápenie? Odpoveď na túto otázku ponúka istý americký psychológ Mihaly Csikszentmihalyi.

Tento človek prostredníctvom štúdie zistil, že naše povinnosti nám robia radosť, keď nie sú – zjednodušene povedané príliš ťažké, ale na druhej strane ani príliš ľahké. Jednoducho daná úloha nás nesmie preťažiť a ani podceniť.

Ak sa venujeme nejakej práci, ktorá je veľmi jednoduchá na naše schopnosti, začneme sa rýchlo nudiť a stratíme chuť ju ďalej vykonávať. Avšak, ak je daná úloha nad naše súčasné možnosti, potom nás začne frustrovať a tiež stratíme chuť vykonávať ju ďalej.

Ak pracujete na niečom, čo nie ani jednoduché, ani zložité, potom sa objaví pocit, ktorí označil tento psychológ ako „tok“. Jedná sa o stav, kedy všetkému na okolo rozumiete, všetko do seba zapadá a ste naplno ponorení do plnenia vašej úlohy.

Ako teda zistíte aké sú vaše nároky? Celkom jednoducho: Ak budete cítiť, že je pre vás daná úloha príliš jednoduchá alebo vás nudí, zdvihnite si trocha obtiažnosť, aby sa daná úloha pre vás stala o čosi náročnejšia.

Pokojne to môžete celé poňať aj ako hru. Pokúste sa danú úlohu vybaviť čo najrýchlejšie alebo čo najkvalitnejšie. Alebo skúste oboje naraz. Jednoducho si do jej plnenia vložte nejaké prekážky alebo obmedzenia.

A ak máte pocit, že je daná úloha nad vaše sily, tak v tom prípade si dajte latku náročnosti trocha nižšie, aby sa stala pre vás jednoduchšia a viac vás nezaťažovala a nefrustrovala. Poľavte vo vašich očakávaniach. Vykonajte z vašich povinností len malú časť alebo si dovoľte danú úlohu zo začiatku vykonať, hoci aj zle.

Tým, že vaše úlohy zmeníte a prispôsobíte, môžete si zlepšiť vašu sebamotiváciu.

V krátkosti by som to celé zhrnul do troch bodov:

– Aké veci vás v práci alebo pri plnení úloh nudia, a tým vám uberajú chuť do plnenia úloh? Ako môžete upraviť ich nároky? Ako to môžete poňať zábavne?

– Ako ste na tom s plnením ťažkých úloh? Existuje niečo, pričom sa v okamihu cítite preťažení? A ako môžete ukončenie tejto úlohy úspešne zjednodušiť? Ako môžete zabrániť preťaženiu?

– K plneniu veľkých a dlhodobých cieľov patria samozrejme aj nepríjemné úlohy.  Ak tieto úlohy spravíte podľa potreby jednoduchšie alebo ťažšie, vaša motivácia pôjde hore a vaše veľké ciele dosiahnete oveľa jednoduchšie.

 

Nakoniec možno zvládnete veci, na ktoré ste pred tým ani nepomysleli. Za pokus to stojí, nemám pravdu?


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup
ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokPrečo tak záleží na dochvíľnosti?
Ďalší článokSom Majster!
Naše myšlienky rozhodujú o našom postoji, náš postoj rozhoduje o našich činoch a naše činy rozhodujú o našom živote!