TV som sledoval pomerne pravidelne. Nikdy som nepatril medzi „gaučových povaľačov“, ale jednoducho som si ju zapol vždy, keď som to tak cítil.  Stávalo sa tak hlavne po škole, poprípade počas večerov. V priemere mi to tak zabralo pár hodín. Sledoval som rôzne seriály, show, dokumenty, prakticky niečo, čo bolo k dispozícii. S postupom času som však začal sledovanie čím ďalej, tým viac obmedzovať. Nebolo to náhle ukončenie, skôr taký plynulý prechod. Pravdou je, že sa môj život nezrútil. Keď sa tak obzriem do minulosti, nepripadá mi, že by som o niečo prišiel. Postrehol som dokonca mnoho pozitívnych zmien ako zlepšené vedomie, produktivita, sloboda a v konečnom dôsledku mám viac času na to, čo chcem a čomu sa rád venujem. Nechcem tým povedať, že som nadobro skoncoval so sledovaním TV. Ide o v podstate o to, že to už netvorí moju dennú rutinu. Vďaka internetu sa k správam a svojím obľúbeným programom dostanem bez problémov a nemusím na ne čakať do večera. Ak máte aj vy záujem zmeniť si svoj režim a získať tak viac času pre seba, prezrite si 10 nasledujúcich rád, prečo skoncovať, poprípade obmedziť sledovanie TV.

1. Sledovanie televízie je mrhanie času

Skoncovanie so sledovaním televízie mi poskytlo mnoho času na veci, ktoré mám rád. Pamätám sa, ako som si zvykol vyznačiť vysielania v programe a zaradil som ich tak do rozvrhu. Potom som si rozvrhol aktivity tak, aby som bol včas pred TV. Keď som sledoval svoje seriály, všetky ostatné aktivity išli bokom. V priemere som tak strávil asi 3 hodiny denne. A to je pomerne dosť, keď si to zoberiete tak, že sedíte pred čiernou skriňou a nerobíte nič iné. Dovolím si tvrdiť, že to bola riadna strata času.

2. Televízia spomaľuje aktivitu vášho mozgu

Existuje dôvod prečo požívame pomenovanie „gaučový povaľač“, pretože nadmerné sledovanie TV vás naozaj premení na povaľača. Výskumy dokázali, že keď pozeráte TV, tak sa funkcia vášho zadného mozgu vypne a všetky aktivity sa premiestnia do nižšej časti. Z dlhodobého hľadiska tým pádom zadný mozog trpí z dôvodu nedostatočnej stimulácie. U detí tak môže zapríčiniť nižšiu pozornosť a chudobnejší mozgový vývoj. Na konci dňa tak ani nepotrebujete rôzne štúdie, aby ste si všimli, či vám sledovanie spomaľuje mozog alebo nie. TV je jednostranné médium, a tak si nevyžaduje žiadnu interakciu z vašej strany. Jednoducho len sedíte a pozeráte. Keď to porovnáte s čítaním kníh, používaním počítača alebo s rozhovorom, písaním článkov, zistíte, že ste omnoho aktívnejší.

3. Väčšina súčasného materiálu v televízií znižuje vedomie

Priemerná dnešná TV show znižuje vedomie, čo odznieva najmä na úrovni strachu, viny, zármutku, túžby a hrdosti. Nemôžem zas hádzať všetky programy do jedného vreca. Materiál, ktorý sa vysiela v televízií je pomerne odlišný a určite nájdete aj užitočné veci. No ja smerujem práve na tie komerčné vysielania, tzv. mainstream. Ako som spomínal, väčšina z nich znižuje vedomie a ja vám poskytnem pár otázok a na základe vašich odpovedí si môžete sami určiť, či k tomu dochádza alebo nie.

  • Ako sa cítite? Šťastní? Radostní? Povzbudení? Motivovaní? Inšpirovaní? Alebo naopak vystrašení? Znepokojení? Nahnevaní? Znechutení? Stresovaní?
  • O čom premýšľate? Máte pozitívne alebo negatívne myšlienky?
  • Čo cítite, že by ste mali robiť? Cítite sa nabití na nejakú akciu? Spraviť pozitívne zmeny? Alebo jednoducho nepociťujete nič? Lenivosť? Jednoducho si ľahnúť a nechať veci plávať?

Ak sa nachádzate v prvej skupine, tak vám sledovanie pozdvihuje vedomie. Ak sa však vidíte v druhej, obišli by ste sa kľudne aj bez sledovania.

4. Nedostatok kvalitných programov

Nedostatočnou kvalitou nie je postihnutá produkcia, ale samotné programy. Niet pochýb o tom, že kvalita produkcie je momentálne na veľmi vysokej úrovni. No ja sa kvalitou odvolávam na konkrétny priebeh. V dnešnej dobe sa vysielajú programy s malým vplyvom na diváka. Málo kedy spozorujete jasný odkaz, ktorý by mal byť sprostredkovaný. Väčšinou sa jedná o dobrú drámu alebo čisto len zábavu a nič viac. Rovnako tak možno sledovať veľkú podobnosť väčšiny show a seriálov, s čoraz menším skutočným informatívnym obsahom. Omnoho jednoduchším a rýchlejším spôsobom, ako sa dostať k potrebným informáciám je prostredníctvom internetu. Nemusíte tak čakať na TV, kým dané stanice odvysielajú niečo užitočné.

5. Televízia je spojená s nižším životným uspokojením

Výskumy dokázali, že prehnaní diváci majú nižšiu mieru životného uspokojenia, ba dokonca úzkostlivosť. Mnoho z nás pozerá hlavne rôzne seriály, pretože chceme vidieť rozvíjajúce sa príbehy rôznych postáv. Čo sa stane tomu, čo zas jej?  Dajú sa dokopy? Ako to celé skončí? Je to celé veľmi lákavé a preto tak bažíme po viac a viac. Týždeň tak potom čakáme ako to v nasledujúcom diely celé dopadne. Mnoho z nás sleduje dané programy, pretože sa vidia v niektorých postavách. A to je ten dôvod, prečo režiséri skúmajú divácku demografiu, aby zasadili taký príbeh, ktorý na nás sedí. Preto tak sledujeme dané osoby, ako sa predierajú príbehom. Sme šťastní, keď vidíme, že sa im darí a všetko dobre skončí. Čo ale naozaj chceme je, aby sme tak dopadli aj my. Takže aj napriek tomu, že sme sledovali všetky diely seriálu, nedá nám to život, ktorý chceme. Keď chceme docieliť život, ktorý chceme, musíme vziať moc do svojich rúk a docieliť výsledky, nie žiť skrz televízne role. Šťastný koniec nás neminie, ak na ňom začneme ihneď pracovať.

6. Bezvýznamné reklamy

Sledovanie reklám, je jedna z najhorších možností ako tráviť svoj voľný čas. Hodinový program väčšinou pozostáva zo 40 minút daného materiálu a 20 minút reklamy. To je jedna tretina, čo je podľa mňa prehnane moc. Pod reklamou môžeme rozumieť ukážku na nasledujúcu časť, propagácia produktu alebo služby a informácie. Reklamy sú veľmi zriedkavo relevantné, pretože väčšinou nakupujeme, pretože sme to videli v TV a nie preto, že by sme daný produkt naozaj potrebovali.

7. Nesledovanie televízie vám šetrí peniaze

TV nás vedie ku kúpe vecí, ktoré by sme si za normálnych okolností nekúpili. Existuje aj dôvod, prečo tak konáme. Reklama má priamy odkaz a rovnako tak aj podprahový, ktorý nás privedie k tomu aby sme nakupovali. Tým pádom nadpriemerné sledovanie vedie k materiálnym túžbam. Reklamy vám naznačujú, aký je váš život o ničom a ako budete spokojnejší keď si kúpite daný produkt. Ako často ste si pri sledovaní všimli, že ste reagovali ako „Tak toto si musím kúpiť, hneď ako pôjdem okolo obchodu“, poprípade „To vyzerá naozaj dobre, pridám si to do svojho zoznamu“. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či to naozaj potrebujete? Nakupovanie a spotrebovanie je málokedy riešením pre radosť. Väčšinou sa tým iba kryje zarmútenosť. Môžeme mať pocit šťastia v momente, kedy si kúpime danú vec, pretože je to uspokojenie momentálnej potreby. Z dlhodobého hľadiska sa nanešťastie vrátime k predchádzajúcemu stavu. Bolo dokázané, že viac materiálnych vecí nás robí šťastnými, len do určitej miery.

8. Televízia zveličuje

V TV možno sledovať veľmi veľa zveličovania. Niekedy tak urobí skutočnosť väčšou, akou naozaj je. Niekedy urobí niečo z ničoho. Veľa vecí je tak prehnaných. Najmä scény, kde ľudia plačú, kde sa bijú, poprípade so sexuálnym obsahom a to najmä v reality show. Ak som divák, tak TV sledujem, pretože chcem byť pobavený, informovaný alebo vzdelaný. V prehnanom obsahu nevidím ani jednu z daných vlastností.

9. Váš život je omnoho dôležitejší ako rozvrh televízie

Keď som bol pravidelný divák, môj rozvrh bol navrhnutý podľa TV. Tým pádom, keď som chcel pozerať môj obľúbený seriál v stredu večer, rezervoval som si daný čas na sledovanie. Dokázal som tak prerušiť čokoľvek, aby som sa mu mohol bezproblémovo venovať. To isté sa dialo po reklamných prestávkach. Z tohto hľadiska mi to pripadá, ako keby bol život riadený TV. Keď som prestal sledovať TV, môj rozvrh bol zrazu uvoľnený.

10. Vybudujte si zmysluplnejšie vzťahy

TV je jednou z najväčších záľub rodiny. Trávia tak spolu večeri a večeri, dookola pozeraním rôznych programov. Aj keď pri sebe dennodenne sedia, nie sú na seba viac naviazaní. Každý z nich len osobitne rozvíja izolované spojenie s TV. Teraz si skúste predstaviť, že by daný čas trávili konverzáciou medzi sebou. Pýtali by sa navzájom aký mal kto deň, čo je nové v ich životoch a podobne. Pripadá mi to ako zmysluplnejší spôsob prepojenia členov rodiny. Prečo tak prepájať naše životy s niekým, kto je na obrazovke, ako s niekým blízkym, kto sedí vedľa vás? Môžeme to brať za spájanie rodiny do istej miery, ale väčšie ovocie prináša priama interakcia.

zdroj:http://celestinechua.com/blog/top-10-reasons-you-should-stop-watching-tv/



Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup