10_produktivnych_tipovPoznáte to. Máte veľa práce a pri čítaní o vynikajúcich time management metódach, ktoré vás urobia produktívnejšími zistíte, že niektoré z nich sú príliš komplexné, komplikované, alebo si vyžadujú veľa pozornosti.

Zoznam týchto 10 rád je ale iný. Jednoduchý. Každá jedna vám zaberie maximálne 1 minútu na to, aby ste ju implementovali do vášho života, ale výsledok môže byť neuveriteľný.

1. Povedzte NIE trom veciam

Mám pre vás výzvu. Nasledujúci týždeň povedzte nie 3 veciam, ktoré vás pripravujú o energiu, čas, alebo motiváciu. Najjednoduchší spôsob ako všetko toto získať je povedať nie týmto bezvýznamným bremenám, ktoré vás ťahajú dolu.

2. Vypnite si emailové upozornenia

Nové upozornenie na emailovú správu vám nezoberie veľa z času, ale vezme vám veľa vašej pozornosti. Vždy ak vám príde nové upozornenie, musíte sa naň pozrieť a aj keď správu automaticky neotvoríte, vaša sústredenosť na vec na ktorej ste práve pracovali je nenávratne preč. Vrátiť sa do pôvodného rytmu a znovu získať potrebné sústredenie, môže trvať aj niekoľko minút. Za ten čas to určite nestojí.

3. Vytvorte si zoznam vecí na ktoré čakáte

Som si istý, že zoznam vecí ktoré máte vykonať, takzvaný TO-DO zoznam, už dávno používate. Bez neho by vám denne hlavou lietalo tisíce myšlienok, či ste niečo nezabudli. Určite sa však zhodneme na tom keď poviem, že pamätať si všetko na čo čakáte je psychicky namáhavé. Vytvorenie takéhoto zoznamu vám pomôže a môžete si byť istý, že nič dôležité na čo čakáte vám neprekĺzne medzi prsty.

4. Riaďte sa „dvojminútovým pravidlom“

Jednou z najlepších rád na zvýšenie produktivity o ktorej som počul je pravidlo dvoch minút. Je nesmierne jednoduché aplikovať ho do pracovného aj súkromného života. Podstata je jednoduchá: V momente ako zistíte, že máte niečo urobiť (potvrdiť objednávku, odpísať na mail atď) a vykonanie tejto úlohy trvá menej ako 2 minúty, vykonajte ju ihneď. Ak ide o zložitejšiu úlohy, naplánujte si jej vykonanie na neskôr. Poznačenie, plánovanie, a pripomínanie takejto úlohy, môže byť v konečnom dôsledku časovo náročnejšie a viac stresujúce, ako keby ste ju vykonali ihneď.

5. Vytvorte si zoznam troch výsledkov, ktoré chcete dnes stihnúť

Nemám na mysli TO-DO zoznam, ale konkrétne výsledky. Úspech a sila „pravidla troch“ je v jeho jednoduchosti. Každé ráno si stanovte 3 výsledky, ktoré chcete v daný deň stihnúť. Nejde o veci, ktoré máte vykonať, ide o konkrétne výsledky, ktoré chcete mať hotové. Jednoducho sa spýtajte počas vášho ranného rituálu, ktoré 3 veci by som chcel mať na konci dňa dokončené ?

6. Začnite pracovať na základe paradajkovej metódy

Takzvaná „paradajková metóda“ je jednoduchý time management postup, ktorý rozkúskuje váš pracovný čas. Na 25 minút vypnite všetky možné zdroje rozptýlenia a pracujte iba na jednej veci. Následne si vezmite 5 minútovú prestávku a celý proces opakujte 2 krát. Po nasledujúcich 25 minútach práce si predĺžte prestávku na 15 minút (v prípade potreby aj viac). Celá séria by teda mala vyzerať nasledovne 25m – 5m – 25m – 5m – 25m – 5m – 25m – 15m.

Pomocou tejto metódy si rozdelíte váš TO-DO zoznam na série prehľadných a ľahko manažovateľných 25 minútových kúskov času.

7. Naplánujte si jednu aktivitu, ktorá vám dodáva energiu

Táto rada znie možno príliš samozrejme, ale málokto si ju reálne plánuje do svojho TO-DO zoznamu. Existuje napríklad niekto, kto vám po rozhovore s ním prinesie množstvo energie a motivácie? Naplánujte si s ním obed! Existujú aktivity, ktoré vám prinášajú energiu a motiváciu, ako napríklad beh, meditácia, či čítanie blogu? Nájdite si na tieto aktivity čas!

8. Robte si viac prestávok

Môže to znieť kontraproduktívne, ale urobiť si viac prestávok je jednou z obľúbených metód ako byť viac produktívny. Prestávky sú najlepšou prevenciou pred únavou. Pomôžu vám spomaliť, zamyslieť sa nad tým na čom pracujete, možno požiadať kolegu o jeho názor. Výsledkom budú nové rady a nápady, ktoré môžete následne implementovať. Myslím si, že aj jednominútová prestávka môže mať veľký vplyv na vašu produktivitu.

9. Nainštalujte si softvér na sledovanie času stráveného pri počítači

Jedným z takýchto programov je RescueTime. Jeho úlohou je detailne zaznamenávať akým spôsobom trávite svoj čas pri počítači. Aplikáciu jednoducho stiahnete, nainštalujete, nastavíte a môžete ju vypustiť z hlavy. Na záver týždňa vám príde email s hodnotením, ako presne ste váš čas strávili a ako produktívny ste boli. V platenej prémiovej verzii nájdete niektoré užitočné funkcie na zvýšenie vašej produktivity, ako napríklad blokovanie stránok, ktoré vás rozptyľujú, alebo upozornenia keď venujete niektorej z aktivít príliš veľa času.

10. Vykonajte posledný krok k tomu aby ste spravili vec ktorú odkladáte

Jedným z najčastejších dôvodov prečo ľudia veci odkladajú je, že ich úlohy a TO-DO zoznamy nie sú jednoznačné. Vezmite si jednu vec, ktorú odkladáte a zadefinujte si čo ešte musíte spraviť pred tým, aby ste danú úlohu dokončili. Tento krok spraví vašu úlohu jasnejšiu a taktiež vás nakopne, aby ste na nej ihneď začali pracovať.

zdroj: lifehack.org

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup