Ako ušetriť peniaze býva často nie veľmi obľúbená otázka v každej domácnosti. Zrejme každý niektorú z foriem sledovania svojich výdavkov vyskúšal, či už je to klasickým zapisovaním do Excelu, alebo modernejším spôsobom s použitím komplexnej aplikácie, ako je napríklad MINT.COM.

Tak či onak sa v každom rozpočte nájdu medzery, ktoré je možné jednoduchým spôsobom odstrániť a mesačne tak ušetriť aj niekoľko desiatok Eur. Tu je zoznam niekoľkých vecí, ktoré ja osobne považujem za vyhodené peniaze s nemalým vplyvom na váš rozpočet.

1. Balená voda
O tom, že balená ochutená voda obsahuje často veľké množstvo cukru sa nemusíme baviť. Piť čistú vodu radia aj výživoví odborníci. Čo však robiť, ak nám čistá voda nechutí? Riešenie je jednoduché. Stačí pridať niekoľko plátkov citróna, poprípade doplniť mätou alebo medovkou a osviežujúci nápoj za zlomok ceny balenej vody je na svete.

2. Značkové veci
Na mysli mám samozrejme rôzne fashion značky, ktoré sú nám prostredníctvom celebrít a známych osobností každý deň predstierané. Sveter za 90 Eur? Kabelka za 300 Eur? Alebo extrém v podobe čisto bieleho trička značky Kanye West za 110 Eur? Veci z kvalitných materiálov sa pritom dajú kúpiť oveľa rozumnejšie.

3. Šperky
Šperky sú od nepamäti ozdobou žien. Je však nevyhnutné kupovať si nový prsteň alebo náušnice každý týždeň? Zrejme nie.

4. Výber z bankomatov iných bánk
Poplatky za výber z bankomatov inej ako vašej banky sa môžu zdať zanedbateľné. Ide však o poplatok 1,5 – 3 Eurá, ktorému sa dá v drvivej väčšine prípadov úplne vyhnúť. Stačí si možno naplánovať trasu okolo bankomatu vašej banky, alebo jednoducho zaplatiť kartou, čo je možné už takmer všade.

5. Káva
Ranná káva je životabudič. Často sa však môže stať, že siahnete po voľbe kúpy kávy so sebou po ceste do práce, ako by ste mali ráno vstať o 5 minút skôr a pripraviť si lahodnú kávu doma. Lacnejšiu, chutnejšiu, jednoducho lepšiu.

6. Poistenie
Ak vám na vašom okolí záleží a chcete sa vyvarovať nepríjemným a stresujúcim situáciám, nad poistením by ste určite nemali váhať. Spravili ste si však pred uzavretím poistenia poriadny prieskum? Dostávate za svoje peniaze to najlepšie? Ak zlúčite napríklad životné poistenie, poistenie majetku a poistenie automobilu do jedného, môžete získať oveľa výhodnejšiu ponuku.

7. Prebytočné jedlo
Naplánujte si prípravu jedla. Podľa posledných prieskumov až 25% jedla sa v domácnostiach vyhodí a nespotrebuje. Jednoduchým plánovaním a nákupom potravín, ktoré potrebujete, dokážete určite ušetriť desiatky Eur mesačne.

8. Cigarety
Skúšali ste si niekedy prepočítať koľko mesačne miniete na cigarety? A koľko je to ročne? Verím, že by ste sa možno dostali aj na 4 ciferné číslo. Ak vám nezáleží na vašom zdraví a aj napriek množstve podporných spôsobov, ktoré vám môžu so skoncovaním s fajčením pomôcť, chcete fajčiť ďalej, skúste si položiť nasledujúcu otázku: „Denná dávka nikotínu alebo letná dovolenka pri mori?“

9. Mobilné a internetové služby
Najnovší smartphone za 500 Eur môže byť pre niektorých ľudí výborná investícia a využijú všetky jeho funkcie, ale potrebujete ho aj na nastavenie budíka, TO-DO list aplikáciu, aplikáciu na emaily či lajkovanie fotiek na Instagrame? Možno by stačil telefón za tretinu ceny.

Veľký priestor na šetrenie je taktiež v spájaní mobilných služieb a služieb internetu a televízie, ktorý aktuálne razia všetci poskytovatelia na Slovensku. Mobilné služby, internet a televízia v jednom balíku vám môžu ušetriť aj niekoľko desiatok Eur mesačne.

10. Dane
Finančný a daňový poradca pre vaše podnikanie je základom a mali by ste s ním počítať od začiatku. Referenciu získate najlepšie od známych, ale vďaka internetu si viete nájsť človeka, ktorého presne potrebujete. Ak nie ste multitalent, venujte sa radšej tomu, v čom ste dobrý a nechajte si v oblasti financií poradiť.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup