Nezáleží na tom koľko máte rokov. Či už hľadáte odpovede na to, prečo je tráva zelená, alebo vás zaujíma proces štiepenia atómu, dnešná doba internetu praje všetkým ľuďom, ktorí túžia po vzdelávaní a učení sa nových vecí. Už dávno totiž neplatí, že veci ktoré sa naučíme v škole, nám budú v živote postačovať. Ako kedysi povedal americký spisovateľ Mark Twain:

„Nikdy som nedopustil, aby škola stála v ceste môjmu vzdelaniu.“

Jediná bariéra, ktorá pred vami v súčasnosti stojí a bráni vám v ceste za vzdelávaním v obore, ktorý je vám úplne najbližší, je jazyková. Drvivá väčšina webstránok s bezplatným obsahom, je totiž v anglickom jazyku. Ja však verím, že pre väčšinu z vás to nie je žiadny problém.

TIP: Tvorba webových stránok

Ak však angličtina nie je vaša silná stránka, netreba zúfať. Sám som v podobnej situácii bol. Angličtina na základnej škole sa mi vďaka vyučujúcej sprotivila a dlho som si k nej nevedel nájsť cestu. Vyskúšal som niekoľko večerných kurzov, rôzne metódy, zaplatil stovky eur, ale povinne stanovený termín kurzu a hromadná výučba jednoducho neboli pre mňa.

Internet je však geniálny nástroj aj v oblasti výučby jazykov a v posledných mesiacoch som narazil na niekoľko z nich. Pre začiatočníkov, ale aj mierne pokročilých je určite v našich končinách najobľúbenejší  kurz angličtiny online na OnlineJazyky.cz. Sám ho na zdokonaľovanie používam a poskytuje mi presne to, čo od výučby jazyka požadujem.

Pre ľudí, ktorým angličtina nerobí problém, ale rovnako majú záujem o cudzie jazyky je tu fantastický projekt Duolingo.com, ktorý ho robí vďaka unikátnemu spôsobu výučby najväčší a najuznávanejší online projekt zameraný na výučbu jazykov na svete. Jazyk teda nie je problém, poďme sa vzdelávať v tom čo nás zaujíma:

1. Coursera
Coursera.org je webstránka ktorej partneri sú Univerzity a organizácie z celého sveta. Vďaka tomu je možné preniesť veľké množstvo tém do jednej databázy z možnosťou vyhľadávania. Obsahuje kurzy a odborné články z viacerých špičkových univerzít na svete. Coursera je vynikajúci nástroj ak sa chcete zamerať na študovanie viacerých tém, alebo hľadáte kurzy s rovnakou tématikou z viacerých overených zdrojov.

2. KhanAcademy
KhanAcademy, ktorá si prešla počas svojej histórie asi najväčšími zmenami spomedzi vzdelávacích portálov, patrí medzi moje najobľúbenejšie zdroje informácií a vzdelávania. Vďaka nesmierne prehľadnému a intuitívnemu rozhraniu nájdete vždy to, čo hľadáte. KhanAcademy však nie je iba kamienok zabalený v peknom obale. Ponúka totiž kurzy na veľmi vysokej úrovni, ktoré danú problematiku rozoberajú k základom.

3. Open Culture
Na Open Culture Online Courses nájdete takmer vždy to čo hľadáte. Viac ako 1000 prednášok, videí a podcastov z univerzít na celom svete, to všetko na jednej webstránke. Najväčšou výhodou Open Culture je možnosť nájsť veľké množstvo materiálov, ktoré sú prístupné pre študentov špičkových univerzít a nie sú jednoduchým spôsobom dostupné. Tu nájdete všetko roztriedené do kategórií a vyhľadávanie je veľmi jednoduché.

4. Academic Earth
V roku 2009 bola založená stránka Academic Earth s cieľom sprístupniť špičkové vzdelanie pre každého na svete. Samozrejme zadarmo. Nájdete tu stovky prednášok a lekcií z univerzít ako Standford, MIT, či Harvard. Stránka je veľmi prehľadná a pôsobí intuitívne. Vybrať si môžete na základe niekoľkých kritérií, napríklad podľa predmetu alebo univerzity.

5. Standford Online
Standfordskú Univerzitu zrejme nie je nutné nikomu predstavovať. Už niekoľko rokov sa umiestňuje v rebríčku TOP5 najlepších univerzít sveta. Na univerzite pochopili, že ponúkať kvalitný obsah bezplatne na svojich stránkach je trend, s ktorým musia ísť. Nakoľko však ide iba o jednu univerzitu, na rozdiel od niektorých väčších stránok, ktoré združujú viac univerzít, je web po obsahovej časti o niečo chudobnejší.

6. Harvard Extension
Harvard, ktorý sa rovnako ako Standford umiestňuje dlhodobo v rebríčku TOP5 univerzít sveta, ponúka na svojej webstránke vlastné prednášky a materiály k štúdiu. Rovnako ako Standford je miernym mínusom Harvardu menšie množstvo obsahu ako na multi-univerzitných stránkach poskytujúcich obsah z viacerých univerzít.

7. MIT
Technická univerzita z Massachusetts známa pod skratkou MIT, patrí medzi svetovú špičku univerzít. Keďže ide o technickú univerzitu, obrovské množstvo prednášok z odborov ako matematika, fyzika, či strojové inžinierstvo sú samozrejmosťou. Veľkou výhodou webstránky MIT je jej technické spracovanie, ktoré je na vysokej úrovni a ponúka možnosť prihlásenia do odberu správ pomocou RSS kanála, alebo odber pravidelného newslettra.

8. CodeAcademy
CodeAcademy je na rozdiel od predchádzajúcich webstránok zameraná špeciálne na výučbu programovania. Spomedzi všetkých stránok zaoberajúcich sa výučbou programovania desiatok programovacích jazykov je CodeAcademy jednoznačne najlepšia. Vynikajúce výučbové rozhranie, ktoré vám dovolí jednotlivé kurzy popri prednáške priamo trénovať alebo rozhranie vášho účtu kde vidíte vaše napredovanie v prehľadnej forme sú iba špička ľadovca tejto kvalitnej webstránky.

9. Code
Code je druhou webstránkou, ktorá je v našom zozname venovaná výučbe programovania a tvorbe aplikácií. Veľkou výhodou je možnosť vzdelávania detí, ktoré sa prostredníctvom interaktívneho spôsobu môžu zoznámiť so svetom jednotiek a núl. Rovnako môže byť výborným zdrojom informácií a materiálov pre učiteľov a lektorov na základných a stredných školách.

10. TED-Ed
Organizáciu TED si na našom webe nemusíme bližšie predstavovať. S heslom „Myšlienky hodné šírenia“ si podmanili celý svet a po celom svete (Slovensko nevynímajúc) nadšenci organizujú motivačné konferencie s rôznymi témami. Motivácia však nie je všetko a tvorcovia TED prichádzajú s webstránkou preplnenou vzdelávacími videami s dĺžkou do 10 minút. TED-Ed je výborným zdrojom informácií pre všetkých zvedavcov a vďaka výbornému spracovaniu si môže nájsť uplatnenie napríklad aj v školstve.

zdroj: lifahack.org


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup