Veľa ľudí sa dnes neustále sťažuje, že nemajú dostatok času. Sú tak zaneprázdnení, že nemajú čas na svoje rodiny, pracovné úlohy, deti, priateľov, atď. Avšak existujú aj ľudia, ktorí majú rovnako veľa starostí, možno aj viac a za deň zvládnu všetko s prehľadom, dokonca im zostane ešte pár hodín na relax a venovanie sa koníčkom. Ľudia, ktorí stále nemajú čas robia asi niečo zle. Tu je pár dôvodov:

1. Dobre nespia

Spánok je pre zdravý a úspešný život jednou z najdôležitejších vecí. Ak chodíte spať nepravidelne, pravdepodobne nemáte ani dostatok času na úlohy počas dňa. Pokúste sa preto ísť do postele a vstávať v tú istú dobu každý deň a čoskoro uvidíte rozdiel. Čím skôr vstanete, tým viac vám ostane času na prípravu do práce, raňajky a iné veci.

2. Nehovoria „Nie“

Ľudia, ktorí nikomu neodmietnu pomoc, obvykle nemajú dostatok času pre seba. Ak vás niekto požiada o láskavosť, zamyslite sa či na to máte čas a či je to teraz pre vás vhodné. Nehovorím, aby ste sa každému obracali chrbtom a boli sebecký. Avšak vaše osobné ciele, plány a túžby by mali zostať prioritou.

3. Necvičia

Veľa ľudí necvičí preto, lebo si myslia, že na to nemajú čas. Je však dokázané, že fyzická aktivita robí náš mozog rýchlejším a lepším. Po dobrom tréningu by ste mali dokončiť vašu prácu rýchlejšie a možno aj lepšie. Venovanie sa nejakému športu sa navyše odzrkadlí aj na vašej postave.

4. Nerobia si zoznam úloh

Plánovanie je kľúčom k úspechu. Ak vaše dni nie sú zorganizované, stratíte veľa času premýšľaním nad tým, čo urobiť ďalej, s ktorou úlohou začať, atď. Robte si na každý deň zoznam úloh, ktoré treba vykonať a pred spánkom si kontrolujte, čo z toho sa vám podarilo naplniť. Ak sa dá, rozplánujte si váš deň na hodiny. Uvidíte, že spravíte všetko načas a budete menej prokrastinovať.

5. Nejedia správne

Áno, správne jedenie vám môže pomôcť v nedostatku času. Ak budete jesť pravidelne a zdravo, nebudete strácať čas pojedaním rôznych tyčiniek pomedzi jedlami a vaše telo nestrávi veľa energie na spracovanie ťažkých jedál. Čím viac energie, tým budete produktívnejší.

6. Neudržujú sa v správnej nálade

Veľa štúdií preukázalo, že optimistom sa v práci, v testoch, rôznych súťažiach darí oveľa lepšie. Ak sa nenastavíte do tej správnej nálady, budete viac prokrastinovať a stihnete menej. Pokúste sa začať váš pracovný deň pokojne a sústreďte sa na dôležité úlohy. Na vytvorenie príjemnej nálady môžete použiť rôzne ranné zvyky, ako pitie vašej obľúbenej kávy alebo počúvanie príjemnej muziky.

7. Nechajú sa rozptyľovať

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko času strávite na sociálnych sieťach, čítaním správ, písaním si s kamarátmi, odpovedaním na telefonáty, pomáhaním kolegom pochopiť ich prácu, atď. Rozptýlenia vám bránia spraviť veci rýchlo a poriadne. Ak by ste sa ocitli v uzavretej miestnosti a okolo vás by nebolo nič iba vaša úloha, stavím sa, že by ste ju spravili veľmi rýchlo. Taká miestnosť sa však vytvoriť nedá, preto si vytvorte systém. Vyhraďte si v dni aspoň 2 hodiny, kedy nemôžete byť nikým rušený. Vypnite si zvonenie na telefóne, zavrite všetky zábavné stránky a pustite sa do práce. Uvidíte, že počas týchto dvoch hodín spravíte viac ako za celý deň plný rozptýlení.

8. Nemajú konkrétne ciele

Ak neviete kam idete, prejdete oveľa dlhšiu trasu a spravíte aj viac zastávok. Vďaka jasnému cieľu vo vašej hlave ho aj budete môcť dosiahnuť oveľa rýchlejšie. Dôležitá vec je, aby ste si nevytvárali príliš abstraktné ciele. Namiesto cieľa stať sa bohatý si dajte cieľ, že dokončíte nejaký projekt do konca roka. Odporúčam si rozdeliť cieľ na drobné čiastkové ciele. Takýmto spôsobom sa budete počas plnenia tých čiastkových automaticky motivovať k plneniu ďalších a ďalších úloh na ceste za cieľom.

9. Robia veľmi veľa vecí naraz

Pracovať na veľa veciach môže byť niekedy skvelé. Ak však máte veľa úloh a chcete ich spraviť správne, nerobte ich všetky naraz. Na niečo zabudnete, spravíte chyby, nepodarí sa vám dostať z vás to najlepšie, čo vo vás je a navyše budete musieť po sebe opravovať chyby, ktoré ste napáchali. To vám zaberie oveľa viac času, ako keby ste všetky urobili správne na prvý krát. Venujte sa naraz iba jednej maximálne dvom úlohám a urobte ich najlepšie ako viete.

10. Nemajú zorganizované veci

Dobrá príprava a plánovanie je kľúčom k ušetreniu nejakého času. Niektorí ľudia strávia príliš veľa času rannou prípravou do práce, robením raňajok a hľadaním vecí. Avšak polovicu z týchto vecí si môžete spraviť už večer a ušetriť si ráno kopec času. Môžete sa napríklad rozhodnúť, čo si zajtra oblečiete, ožehliť nejaké veci, pobaliť sa, predchystať si raňajky, atď.

11. Voľný čas nevyužívajú produktívne

Každý z nás máme nejaké veci, ktorým sa radi venujeme, nehľadiac na to či nám prinášajú nejaký veľký úžitok. Tento čas sa však stále dá využiť aj s nejakým benefitom. Ak si chcete pozrieť večer televíziu, využite tento čas a zacvičte si pri nej. Môžete tak vynechať vašu posilňovňu, robiť čo vás baví a nemrhať časom. Ak napríklad radi kreslíte, zapnite si nejaké náučné nahrávky alebo audio kurzy s cudzími jazykmi. Dokonca aj ak nebudete veľmi aktívne počúvať, stále sa naučíte niečo nové. Pokúste sa takto kombinovať veci a uvidíte, že budete mať oveľa viac času.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup