Nie je žiadnym tajomstvom, že sa cítime lepšie, pracujeme lepšie a robíme lepšie finančné rozhodnutia, keď sme dobre vyspatí.

Väčšina z nás spí menej ako 8 hodín, ktoré ako výskumy ukázali sú potrebné k tomu, aby sme fungovali v optimálnej forme. Dôsledkom toho je väčšie riziko srdcových chorôb, infarktu, cukrovky, rakoviny a kratšieho života. Po 17tich až 19tich hodinách bez spánku je naša mozgová aktivita podobná človeku, ktorý ma v krvi 0,05 promile alkoholu.

Spánkový dlh, rovnako ako kreditný, je kumulatívny. Váš problém nemôžete napraviť dospávaním po víkendoch.

A teraz pre niektorých naozaj depresívna správa. 65 percent z nás bude mať dnes problémy zo spánkom, následkom čoho sa zajtra budeme cítiť vyčerpaní.

Aby ste sa tomu vyhli, nasleduje 11 rád, ktoré vám pomôžu s nespavosťou.

1. Choďte do postele každý večer v ten istý čas a vstávajte ráno v tú istú hodinu

To platí aj pre víkendy. Zvyknutím si na tento rozvrh budete počas dňa oveľa viacej pozornejší, ako keď budete spať tú istú dobu v rôznych časoch.

2. Spite v nepretržitých blokoch

Takzvané útržkové spanie spôsobuje počas dňa ospalosť, problémy s učením, pamäťou, produktivitou a kreativitou. Je dokázané, že 6 hodín nepretržitého spánku je oveľa viac prospešnejších ako 8 hodín útržkového.

3. Spánkový deficit si nahraďte čo najskôr ako sa len dá

Ak pôjdete spať neskôr, nasledujúci deň budete mať problém zaspať v obvyklú hodinu. Môžete si to vynahradiť  zdriemnutím počas dňa. Dajte si však pozor, aby ste si nezdriemli na príliš dlhú dobu alebo príliš neskoro. Môžete si narušiť váš spánkový cyklus. Nesnažte sa vynahradiť si veľké straty na spánku dospávaním počas víkendu. To je ako keby ste sa snažili chudnúť tak, že budete držať diétu iba soboty.

4. Po druhej hodine popoludní sa vyhýbajte kofeínu

Ešte 6 hodín po poslednom napití sa kávy, máte stále vo vašom tele kofeín. Tento tekutý stimulant môže vieť k začarovanému kruhu, z ktorého sa dostanete len ťažko. Uvediem príklad. Po slabom nočnom spánku nemáte inú možnosť, len sa spoľahnúť na viacej kofeínu, ktorý vám pomôže dostať sa skrz namáhavý deň. Keď idete spať, vaše srdce uháňa o preteky, nemôžete zaspať a na druhý deň ráno sa cítite unavení a siahate po kofeíne.

5. Tri hodiny pred spaním sa vyhýbajte alkoholu

Alkohol vám možno pomôže zaspať, ale spôsobí aj to, že sa budete v noci každú chvíľu prebúdzať.

6. Vyhýbajte sa večernému cvičeniu

Tri hodiny pred spaním sa vyhýbajte namáhavému cvičeniu. Cvičenie zvyšuje telesnú teplotu na päť až šesť hodín. Na to, aby ste sa cítili ospalo, potrebujete, aby vaša telesná teplota klesala.

7. Udržujte vašu spálňu v chlade

Ideálna teplota na spanie je 18 stupňov. Miestnosť, ktorá je príliš teplá, môže spôsobovať nočné mory. Príliš chladná miestnosť zas narúša pokojný stav vášho tela, pretože to sa bráni a snaží sa udržať si svoju telesnú teplotu.

8. Stlmte svetlá

Jasné svetlo vás prebúdza. Takže ak sa v noci prebúdzate, odporúčam sa pred spaním zbaviť všetkých zdrojov takéhoto svetla.

9. Elektronika

To znamená, žiadne počítače, televízie a tablety. Všetka táto elektronika vás rozrušuje neustálym pripomínaním čo všetko by ste mali robiť a zbytočne vás podvedomo stresuje.

10. Čítajte pre radosť (nič spojené s prácou)

Čítanie po dobu 30 minút skracuje dobu potrebnú na zaspatie na polovicu.

11. Uvoľnite sa

Vaše telo sa potrebuje prepnúť z denného stresu na nočný pokoj. Odstrániť denný stres vám môže pomôcť aj ľahká večera alebo nejaké krátke nenáročné cvičenie. Ak sa v noci neustále prebúdzate a nemôžete zaspať, vstaňte z postele. Začnite robiť niečo, čo pôsobí relaxačne a nevyžaduje žiadnu koncentráciu. Obvykle trvá 15 až 20 minút kým sa budete znova cítiť ospalo a budete sa môcť vrátiť do postele.

Ak sa tento článok týkal aj vás, verím, že niektorý z týchto bodov vám bude nápomocný a vy tak budete môcť prichádzať každé ráno do práce s čertvými silami.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup