Byť dlžníkom nie je nič príjemné. Bohužiaľ, či chceme alebo nie, občas nás jednoducho okolnosti donútia zadlžiť sa. To ako sa vysporiadame s našimi dlhmi je však len a len na nás. Dnes vám preto prinášam širokú kolekciu poznatkov, ktoré by vám mali pomôcť zbaviť sa vašich dlhov. Ak si tento zoznam prejdete, zistíte, že je zoradený od rád, ktoré zaručene fungujú, po rady, ktoré by mohli fungovať. Pokúste sa tak vybrať si to, čo vám bude najlepšie vyhovovať. Verte mi, že nasledovné rady budete už čoskoro uplatňovať podvedome aj v praxi a pomaly, ale isto sa tak zbavíte svojich dlhov. Ten pocit jednoducho stojí zato. Preto sa zhlboka nadýchnite a poďme na to.

Nasleduje 20 rád, ktoré vám pomôžu zredukovať dlhy a následne sa ich zbaviť.

 

Prestaňte prehlbovať dlh

Bez srandy. Znie to tak jednoducho a pritom to nedodržiavame. Skúste si váš dlh predstaviť ako malý kopček špiny za domom na záhrade. Keď sa ho chcete zbaviť, musíte vytiahnuť lopatu. Predstavte si, že po odstránení 2-3 plných lopát špiny prihodíte opäť 4. Koľko času vám zaberie zbaviť sa takého kopčeka? Takže prehlbovanie dlhu, ktorého sa chcete zbaviť nedáva zmysel.

Zbavte sa debetných kariet

Najvýraznejšie úpadky majú na svedomí debetné karty. Na rozdiel od míňania hotovosti, nákupy z debetnej karty spravidla nemajú za následok také výčitky. Tým pádom sa jednoduchšie stráca kontrola nad vynakladaním vašich financií. Držte tak radšej ruky od nich preč, nechajte ich doma zamknuté, jednoducho ich zmrazte a nestarajte sa o ne.

Zmeňte svoj prístup

Oslobodenie od zadlženia si rovnako ako všetko vo vašom živote vyžaduje zmenu vášho osobného prístupu.  Treba si jednoducho povedať, že sa to dá. Zbavte sa tak zbytočných pochybností. Začnite útočiť na dlh a neprestaňte, pokiaľ nezmizne.

Zamestnajte sa

Nečinná myseľ je diablova pravá ruka a sen všetkých obchodníkov. Ak chodievate do nákupných stredísk len preto, že sa nudíte, pravdepodobne nakúpite veci, ktoré vôbec nepotrebujete. Ak leňošíte pred TV, reklama vás nabáda na to, aby ste kúpili to, čo by ste inak nechceli. Nevyhadzujte tak zbytočne svoje peniaze na nepotrebné veci, len preto aby ste si skrátili nudné chvíle. Radšej sa tak snažte využiť svoj čas produktívnejšie. Znížite tak svoj dlh alebo ho aspoň neprehĺbite.

Zmeňte svoje míňacie návyky

Plánujete si vždy, čo treba nakúpiť, keď vyrážate do obchodu alebo jednoducho nakupujete? Spýtate sa niekedy, či to vážne potrebujete alebo bez rozmýšľania beriete? Míňate veľa peňazí na to, aby ste sa ukázali pred kamarátmi? Skúste tak zmeniť svoje návyky a po chvíli určite spozorujete rozdiel.

Okrešte svoje výdavky

Dokážete ušetriť peniaze aj keď vyplatíte všetky účty? Zoberte si napríklad účet z obchodu a skúste nahradiť drahšie značky tými obyčajnejšími. Rovnako tak skúste nakupovať, keď sú výpredaje. Aby ste sa vyhli zbytočným výdavkom, skúste sa zamerať na racionálne využívanie spotrebičov v domácnosti, . Všetky tieto ušetrené peniaze môžete vynaložiť na zníženie zadlženia.

Skúste jednoduchý, skromnejší životný štýl

Nežijeme zrovna v striedmom svete. Veľa našich výdavkov je nadbytočných, pretože si myslíme, že by sme bez nich neprežili. V skutočnosti však dokážeme prežiť aj s veľmi málom. Čím viac sa zrieknete nadbytočných nákladov, tým skôr sa vymámite z dlhu. Život sa vám tak samozrejme môže zdať menej zaujímavejším, ale za oslobodenie sa od dlhu to stojí. Výber je len na vás. Dočasné odpustky, ktoré povedú k prebdeným nociam z dôvodu strachu zo zadlženia alebo pár obetí, ktoré vás z neho vyslobodia.

 Zlepšujte svoj súčasný príjem

Čím viac peňazí budete mať k dispozícií, tým viac môžete vraziť do vášho dlhu. Snažte sa tak neustále vyhľadávať úlohy, ktoré vám zaručia vyšší alebo dodatočný príjem. Rovnako tak aj na nadčasy  a iné bonusy. Berte svoju prácu vážne a zodpovedne, pretože vďaka nej sa zbavíte dlhu.

Zamerajte sa na dodatočný príjem

Dodatočný príjem nie je zrovna jednoduchý, najmä ak to nejde vo vašej bežnej práci. Skúste sa tak zamerať na svoje hobby, dalo by sa nejako speňažiť? Máte nejaké schopnosti, ktorými by ste dokázali získať nejakú vedľajšiu prácu? Máte nejaké vedomosti, ktoré by ste dokázali uplatniť online? Dodatočný príjem vám nie len zmenší zadlženie, ale rovnako tak aj pomôže prežiť prípadnú stratu zamestnania.

Záložný fond

Pre prípad, že sa vyskytnú nepredvídateľné udalosti vám odporúčam založiť si rezervný fond. Vyhnete sa tak zbytočnému požičiavaniu, ktoré vám len prehĺbi váš dlh. Uchovajte tak menšiu čiastku peňazí na núdzové prípady a uistite sa, že ich naozaj použijete, keď to bude nevyhnutné.

Snažte sa vyhýbať zbytočným poplatkom

Zamerajte sa na vyplácanie účtov a faktúr na čas. Nebudete tak platiť zbytočné penále za omeškanie. Dokonca aj ak vyberáte peniaze z bankomatu, vyberajte ich vždy z vašej banky ako by ste mali zbytočne platiť za výber v cudzej.

Vytvorte si rozpočet

Je pomerne jednoduché vytvoriť rozpočet a následne ho aj dodržiavať. Nepotrebujete na to žiadne výdobytky techniky iba pero a papier. Zaznačte si všetky svoje opakujúce platby ako nájom, hypotéka, potraviny a účty. Následne si vytvorte kategóriu pre nezvyčajné výdavky, aby ste ich dokázali pokryť, keď to bude potrebné. Ak stále nemáte dosť prostriedkov na splácanie vášho dlhu, upravujte a dolaďujte až pokiaľ vám to nebude sedieť.

Zverejnite svoje zámery

Keď sa už rozhodnete oslobodiť sa od vašich dlhov, nebojte sa o to podeliť aj s okolím. Jednoducho to povedzte nahlas svojej polovičke, rodine a priateľom. Pretože práve tí si vás budú doberať, keď odbočíte zo svojej cesty. Niekedy vám to môže pripadať nepríjemné, ale keď to má pomôcť, tak prečo nie? Možno vás práve tento fakt prestane zvádzať ku kúpe nových džínsov.

Spravte o svojom úsilí blog

Keď vám je nepríjemné podeliť sa o túto skutočnosť so svojím okolím, urobte tak na internete plnom cudzích osôb. Vytvorte tak blog a mapujte svoj pokrok. Je to pri tom veľmi jednoduché a úplne zadarmo. Podpora vášho úsilia od cudzích ľudí je neuveriteľne motivačná. Rovnako tak na svojom prípade môžete pomôcť mnoho ľudom, ktorí to potrebujú rovnako ako vy.

Obklopte sa správnymi ľuďmi

Ak ste obklopení ľuďmi, ktorí bezhlavo míňajú, bude pre vás asi ťažké oslobodiť sa od dlhov. Znamená to teda, aby ste si dali trocha odstup od podobných ľudí a rovnako aj od tých, ktorí vás negatívne ovplyvňujú. Je to veľmi náročný krok, ktorý musíte dodržať, ale rovnako tak aj nevyhnutný, pokiaľ sa chcete zbaviť dlhov.

Rozhýbte sa

Náročné časy vyžadujú aj náročné opatrenia. Ak je váš dlh riadne hlboký, bude potrebné zvážiť určité kroky, ktoré povedú k finančne menej náročnému životu. Napríklad menší byt s nižším nájmom.

 Ak je niečo zadarmo, neplaťte za to

Ak sa niekam môžete bez problémov dostať na bicykli, tak nemíňajte zbytočne benzín. Každý ušetrený cent vás rýchlejšie vymaní z dlhov. Na konci mesiaca tak prídete na to, že ste ušetrili aspoň jedno natankovanie, a keď daný obnos vynaložíte na splatenie, výrazne to urýchli vašu cestu.

Viac ako len minimálna suma

Keď sa jedná o splácanie, vždy sa snažte vynaložiť viac ako len minimum, pretože takýmto spôsobom sa len pomaly dostávate ku vytúženému cieľu. Takže ak sa chcete skôr zbaviť dlhu, musíte ísť hlbšie do vačku.

Nebráňte sa pomoci od blízkych

Ak ste už na dne a stále zápasíte so svojim dlhom, neodmietajte pomoc od svojich blízkych. Nemusí sa tak zákonite jednať len o financie ale rovnako tak aj láskavosť. Ak vám napríklad môže postrážiť mama vaše deti, načo by ste platili opatrovateľku? Rovnako vám tak môžu rodičia požičať peniaze za žiadny alebo minimálny úrok, aby ste sa skôr vyhrabali. Nemusí to byť vždy ľahké, ale vaši blízky vám môžu ušetriť čas, ktorý musíte obetovať vášmu dlhu.

Zautomatizujte tento proces

Viem, že nie všetky rady pre vás môžu presne fungovať, takže si vyberte len tie, ktoré vám pasujú a snažte sa ich vsunúť do podvedomia, aby fungovali automaticky.

V skratke sa dá povedať, že oslobodzovanie od dlhu je ako taká finančná diéta. Nie je to vôbec ľahké a pokušenie celé to vzdať je príliš veľké. Určite nastane čas, kedy si poviete, že na čo sú vám tie peniaze, keď si ich v živote ani neužijete? Ak sa ale stále nachádzate v dlhoch, je to ako keby ste boli väzňom finančného utrpenia. Pokiaľ niečo neobetujete, nepodarí sa vám vykľučkovať. Nie všetky rady u vás budú fungovať, ale som presvedčený o tom, že nejaké predsa len budú a vy sa tak snažte ich poctivo dodržiavať. Prajem veľa šťastia!

 zdroj:http://www.dumblittleman.com/2008/02/20-ways-to-get-rid-of-your-debt-for.html

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup