Berte to ako pomerne jednoduchú a zrozumiteľnú záležitosť. Jednoducho hromada jednoduchých spôsobov ako ušetriť peniaze. Ak sa budete držať nasledujúcich rád, ušetriť nejaké peniaze pre vás nebude problém. Zaberie to chvíľu času, ale tieto úspory vás budú deliť od dlhov a v budúcnosti vám budú k dispozícii na čokoľvek potrebné. Spravte si tak pohodlie a zamerajte sa na nasledujúcich 25 rád, ktoré vám ušetria peniaze.

 

1. Keď sa dá, varte doma

Ak sú obaja partneri pracovne vyťažení, môže to byť problematické. Skúste sa tak raz týždenne venovať vareniu v domácnosti. Postupne tak môžete  s varením pokračovať tak, aby ste našli určitú rovnováhu medzi zábavou a vyťažením.

2. Urobte si vlastnú kávu

Ďalším spôsobom ako ušetriť peniaze prestať chodiť na kávičky. Nemyslím tým, že si úplne odrieknete posedenia v kaviarňach, ale jednoducho si príležitostne skúste uvariť spomínaný blahodárny mok svojpomocne. Som presvedčený, že si ho rovnako dobre vychutnáte a ešte aj ušetríte.

3. Vlastné obedy

Obed je skvelá príležitosť nadväzovania nových kontaktov. No každodenný obed v reštaurácii môže ísť hlbšie do peňaženky a tak si skúste 2 až 3 krát do týždňa, priniesť vlastný obed do práce. Ide hlavne o nájdenie určitej rovnováhy, ktorá povedie k šetreniu.

4. Nákupný zoznam

Zbytočným výdavkom sa šikovne vyhnete zostavením nákupného zoznamu. Ľudia predsa veľmi ťažko odolávajú pokušeniu extra nákupom. Bez zoznamu tak nakúpite veci, ktoré jednoducho nepotrebujete. Stáva sa aj, že dokonca zabudnete kúpiť vec, kvôli ktorej ste prišli. Ak si plánujete doma navariť, zostavte si zoznam toho, čo budete potrebovať a následne sa vyberte nakupovať. Tým, že nakúpite to čo potrebujete, sa úspešne vyhnete zbytočným výdavkom a dokážete tak ešte aj ušetriť  nejaké peniaze.

5. Nakupujte, keď sa ponáhľate

Ideálny čas nakupovania je vtedy, ak sa blíži vaše naplánované stretnutie, poprípade váš obľúbený seriál. Núti vás to tak bezprostredne nakupovať v obmedzenom čase. S nákupným zoznamom, by ste tak mali byť dnu a von behom chvíle.

6. Sledujte dátum spotreby

Väčšina z nás tak koná intuitívne, no predsa sa nájde dosť ľudí, ktorí na daný faktor nedbajú. Je tak bezvýznamné kupovať 2L mlieka, keď bude nasledujúci deň po záruke. Rovnako to platí aj pre mäso, vajíčka, jogurty a mrazené výrobky. Veľa ľudí tvrdí, že konzumáciou potravín po záruke sa nič nestane, osobne som ale v tomto smere opatrný.

7. Ak je to možné, nakupujte vo veľkom

Ak sa vám podarí natrafiť na kvalitný výpredaj, nakúpte tak daný tovar do zásoby a ušetríte tak množstvo peňazí. Súčasne však platí aj 6. bod. Väčšinou sa tak jedná o dlhotrvajúci tovar ako cereálie, cestoviny, kozmetika, toaletný papier a tak ďalej.

8. Značka tovaru

Myslím tým značku pri určitých tovaroch. Napríklad pri cereáliach je podľa mňa jedno, či sú od Nestle, alebo od obchodného reťazca. Rovnako to funguje aj pri minerálnych vodách a podobne. Často tak platíte viac len za značku, zatiaľ čo kvalita je takmer totožná.

9. Nákupné tašky na odpad

Nebude to fungovať, ak máte obrovský odpadkový kôš. Na tie menšie to však hravo postačí. Nie len, že vám to ušetrí peniaze, ale aj znižuje dopad na životné prostredie.

10. Vzchopte sa a vyplaťte čím skôr svoje dlhy

Ak ste už zadlžený, snažte sa skonsolidovať a váš dlh vyplaťte čím skôr. Pretože peniaze, ktoré vynakladáte na úroky, sú vyhodené peniaze. Prečo tak obohacovať finančné inštitúcie našimi ťažko zarobenými peniazmi?

11. Plaťte účty na čas a vyhnite sa tak pokutám

Snažte sa zorganizovať v platení vašich bežných účtov. Ak sa dá, pokúste sa ich zautomatizovať. Na väčšinu z nich postačí jednoduchý príkaz na inkaso a vyhnete sa tak neskorým platbám.

12. Poplatky za vyberanie

Snažte sa vyberať peniaze z bankomatov, ktoré prináležia vašej banke a vyhnite sa tak zbytočným extra výdajom za výber hotovosti.

13. Mobilný telefón vs pevná linka

S jedným mobilným telefónom sa dá bez problémov fungovať. Hlavne v prípade, keď v domácnosti nemáte deti a osoby, o ktoré sa staráte. Rovnako tak, keď máte káblom zapojený internet. Vyhnete sa tak zbytočným výdavkom.

14. Knižnica

V dnešnej dobe si málo kto požičiava knihy z knižnice a tie tak zívajú prázdnotou. Pritom tak môžete výrazne ušetriť a po prečítaní, knihu jednoducho vrátite. Väčšina knižníc je dnes poprepájaných a tak nie je problém vypožičať knihu, o ktorú máte záujem.

15. Nakupovanie použitých kníh

Daný bod platí hlavne pre študentov. Osobne som tak nakúpil mnoho kníh, ktoré som po čase opäť predal ďalej a ušetril som tak peniaze a hlavne miesto, kde by teraz bezvýznamne ležali.

16. Kontrola ceny

Pred kúpou drahšieho tovaru vám radím preskúmať viacej obchodov a nekupovať hneď v prvom, do ktorého stúpite. Ceny tak môžete jednoducho porovnať a v dnešnej dobe to ide ešte jednoduchšie vďaka internetu. Platí to hlavne vtedy, keď chcete nakúpiť elektroniku.

17. Impulzívne nákupy

Snažte sa im rázne vyhýbať. Podľa štúdií sa väčšina vecí, ktoré tak veľmi chcete mať, zmenia po dvoch až troch dňoch na nepotrebné. Tým, že počkáte sa po čase môže zmeniť aj cena a nakúpite výhodnejšie.

18. Vlastná voda

Pitný režim je nesmierne dôležitý, najmä v letných dňoch. A tak by ste so sebou mali neustále nosiť fľašu s vodou. Ak vám voda dojde, jednoducho si načapujte znova. Ak vám nechutí obyčajná voda, skúste rôzne ochutené sirupy.

19. Predajné automaty

Väčšina tovaru, ktorá pochádza z automatov má veľkú prirážku. Ak vás však prepadne chuť na niečo sladké, skúste si to spraviť . V zásuvke nájdete určité železné rezervy. Rovnako tak v chladničke.

20. Bežná údržba auta

Nezabúdajte na bežnú údržbu ako výmena oleja, kontrola pneumatík a podobne. Tieto jednoduché veci vám môžu výrazne predĺžiť životnosť vášho auta.

21. Kúpa nového auta

Ak si chcete zaobstarať auto, skúste si vybrať už nejaké používané, o ktoré sa predošlý majiteľ dobre staral. Nové auto po vyjdení z predajne stráca okamžite svoju hodnotu.

22. Používajte bicykel

Tento bod vám pomôže ušetriť peniaze a ešte aj naberiete na kondičke. To, že máte auto neznamená, že ho musíte využívať každý deň. Ak sa dá, použite radšej bicykel a dostanete sa na miesta, kde sa s autom nedá a nebudete tak mať problémy s parkovaním.

23. Kino vo výhodných dňoch

Väčšina dnešných kín premieta jeden deň v týždni so zľavneným vstupným. Ak tak nepotrebujete vidieť premiéru, počkajte si na danú akciu a ušetríte tak. Najmä, keď ste horliví fanúšikovia kina.

24. Regulujte spotrebu energií

V každej domácnosti sa dá šetriť energiou. Netreba tak zbytočne svietiť, keď to nie je nutné a rovnako tak aj vypínať spotrebiče. Platí to aj pre reguláciu kúrenia, ktorá vám ušetrí mnoho peňazí.

25. Vopred plánujte dovolenky

V dnešnom uponáhľanom svete, padne každému oddych na dovolenke vhod. Dovolenka však dokáže výrazne vysušiť rodinné financie. Náklady však môžete okresať, ak v čas začnete plánovať a objednávať. Včas si tak môžete objednať lacnejšie letenky a ubytovanie.

Nehovorím, že na to, aby ste vedeli ako ušetriť, sa musíte okamžite držať všetkých spomínaných rád. Stačí, ak ich zopár zapracujete do svojho podvedomia a ušetríte tak mnoho peňazí, ktoré tak môžete použiť inde, poprípade ďalej šetriť.

zdroj: http://www.dumblittleman.com/2008/01/30-easy-ways-to-save-money-and-no-you.html



Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup