Kedy vám niekto naposledy povedal, že ste príliš pozitívny? Asi nikdy. Je to preto, lebo nemôžeme.

Kľúčom k úspechu v živote každého z nás je úroveň šťastia. Môžeme byť tou najbohatšou osobou na ulici, ale pokiaľ nie sme šťastní, sme od úspechu veľmi ďaleko. Problém, ktorému väčšina z nás čelí je, že zostávame uväznení v kolobehu každodenného života. Stávame sa prepracované, opotrebované a prekofeínované prípady.

Samozrejme, so všetkými malými (občas veľkými ) životnými stresmi môžeme mať tendenciu viniť, kritizovať a mať negatívny pohľad na život ako taký.

Nanešťastie, nie je možné, aby sme v živote dosiahli čoho sme schopní, alebo sa tomu čo i len priblížili, pokiaľ sme negatívne naladení. Takáto energia vysáva život z nás a všetkých na okolo.

Postoj je druh rozhodnutia. Pozitívny alebo negatívny.

Všetko čo sa deje v našich životoch je iba séria udalostí. Náš život sa odvíja podľa toho, ako na tieto udalosti reagujeme. Na všetko, čo sa nám stane, môžeme reagovať dvomi spôsobmi. Pozitívne alebo negatívne.

Zamyslite sa nad nasledujúcim príkladom:

Šoférujete a v tom zbadáte ako sa na vás začne lepiť zozadu nejaké auto. Zrýchlite, zrýchli aj on. Keď už vás konečne predbehne, máte chuť (väčšina tak aj urobí) počastovať ho / ju neslušným gestom. Takáto udalosť vie pokaziť náladu a niekedy aj celý deň.

Ak vás niekto vytočí za volantom, nie je na tom nič pozitívne. Keď sa však na to pozriete z druhej strany, pokojne by mohlo.Čo ak si predstavíme, že osoba, ktorá sa na nás v aute tlačila viezla tehotnú ženu, ktorá sa potrebovala dostať čo najskôr do nemocnice? Alebo čo ak to bol otec šesťročného dieťaťa, ktorý sa ponáhľal domov za svojim synom, pretože mu prišlo nevoľno? Boli by sme na nich stále naštvaní? Myslím, že nie. Namiesto toho by sme sa im uhli z cesty čo najrýchlejšie ako sa len dá a boli by sme radi, že sme tak urobili.

Takýto spôsob myslenia sa dá aplikovať na každú udalosť v našich životoch. Zamyslite sa na moment, aká sila sa v tom všetkom skrýva. Dokážeme tým doslova zmeniť pohľad na život. A všetko len preto, že sa rozhodneme pozerať na veci z tej pozitívnejšej stránky. Myslíte si, že nás to spraví šťastnejšími? Samozrejme.

Avšak dostať sa z bodu, kedy dokážeme preniesť naše myslenie z negatívnych emócií ako strach, hnev a frustrácia na viac pozitívnejšie, ako odpustenie a empatia, si vyžaduje čas a prácu. Dosiahnuť sa to dá  vďaka zmene našich zvyklostí.

  • 4 každodenné zvyky, ktoré z nás môžu spraviť oveľa pozitívnejších a šťastnejších ľudí

1. Znížte prísun negativity

Jednoduchšie sa povie ako urobí. Negativita na nás číha doslova na každom rohu. Večerné správy, reality show, filmy plné násilia, agresívni vodiči, sťažujúci sa spolupracovníci alebo ľudia stojaci v rade v Tescu. Tento zoznam môže pokračovať ďalej a ďalej.

Ako teda môžeme zredukovať veci, ktoré sú tak veľkou súčasťou našich životov? Jednoducho. Dajte si od nich pauzu. Každý deň odstráňte z vašej dennej rutiny jeden negatívny vplyv.

Vypnite televíziu, vyhýbajte sa rozhovorom s vašim známym, ktorý sa chce iba sťažovať na svoju manželku, alebo namiesto šoférovania choďte do obchodu peši.

2. Dávajte bez toho, aby ste zato niečo žiadali

Toto môže byť jedna z najsilnejších a emočne najviac pozdvihujúcich vecí, ktorú môže jeden človek spraviť pre druhého.

Zvážte nasledujúce činy: Dať bezdomovcovi 10€ lebo ich zjavne potrebuje viac ako my, pustiť pred seba v rade v supermarkete osobu, pretože vidíte, že mala zjavne ťažký deň, alebo pomôcť staršej osobe odniesť tašky k autu, pretože vidíme, že sa s nimi trápi. Toto všetko sú skvelé príklady nezištného dávania.

Ak vykonáme každý deň podobný čin, niet pochýb, že naše životy sa zmenia k lepšiemu.

3. Rozhýbte sa

Poriadne cvičenie môže byť skvelou kúrou pre naše životy. Napumpovať svalstvo a prehnať kyslík skrz naše telá dokáže divy s našim emočným a fyzickým zdravím.

Ak sa momentálne nevenujete nejakej pohybovej aktivite, začnite. Môže to byť aktivita vo forme chôdze, posilňovne, behu. Ráta sa hocičo. Základom je rozhýbať telo. Budeme sa cítiť a vyzerať lepšie. No a keď sa tieto dve veci udejú, budeme mať viac sebadôvery, budeme pozitívnejší a šťastnejší. Jednoduché a jasné ako facka.

4. Úsmev

Znie to ako klišé, ale je to pravda. Pre niekoho je veľmi ťažké usmiať sa po nadviazaní očného kontaktu s druhou osobou. Možno prikývneme, možno povieme rýchle „ahoj“. V úprimnom úsmeve sa však skrýva veľká sila.

Môžeme tak niekomu skrášliť deň. Spraviť niekoho šťastným, hoci aj dočasne, prinesie významný efekt aj pre naše šťastie.

Väčšina z nás má množstvo zlých zvykov, ktoré nám sťažujú byť pozitívny počas ťažkých a stresových dní. Preto je dôležité nahrádzať staré zvyky novými. Pokúšať sa však zbaviť naraz všetkých zlých zvykov je dokonalý recept na zlyhanie. Treba to robiť postupne. Stačí, ak každý týždeň zahrnieme do nášho života jeden pozitívny návyk.

Nakoniec sa nám podarí osvojiť si množstvo pozitívnych návykov, ktoré zmenia náš spôsob vnímania sveta, a ktoré budú mať veľký dopad na naše šťastie.

foto: flickr.com


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup