Každý z nás môže byť podnikateľ. Bohužiaľ, nie každý má v sebe dostatočné poznatky na to, aby sa stal úspešným podnikateľom. Mať dobré skúsenosti je určite plus, ale rovnako ako môžu svoju výkonnosť trénovať atléti, tak isto môžete zlepšiť vaše poznatky aj ako podnikateľ.

Ak ste novým podnikateľom, týchto päť rád vám ušetrí prebytočný stres a prinesie oveľa väčšiu šancu uspieť.

1. Komunikácia

Na vrchol tohto rebríčka patrí bezpochyby komunikácia. Preto, aby sa stal podnikateľ úspešným, musí mať obrovské skúsenosti s ľuďmi. Jednoducho musí pôsobiť ako magnet na ostatných. Komunikačné skúsenosti môžu zahŕňať:

Rozprávanie zaujímavostí – Rozprávanie vtipov, krátkych a jednoduchých príbehov, ktoré nejako upútajú ľudí na okolí.

Prezentovanie – Vysoko efektívny podnikateľ robí strategické prezentácie, ktoré presvedčia a majú veľký vplyv.

Taktnosť – Tá ide ruka v ruke s vodcovstvom, vyjednávaním, šéfovaním, partnerstvom a pod.

2. Schopnosť počúvať

Aj keď počúvanie by sa technicky dalo považovať za súčasť komunikácie, myslím si, že si v tomto článku zaslúži vlastný nadpis. Nestačí totiž len rozprávať. Rozprávanie totiž veľmi skoro vedie k unáhleným rozhodnutiam a k činom, ktoré by ste mohli neskôr ľutovať.

Byť pozorný poslucháč sa dá naučiť. Vyžaduje si to prax. Naučiť sa kedy zastaviť a získavať detaily z počúvania vášho podnikateľského partnera je dobrý spôsob ako sa dobre rozhodnúť pri robení nejakých strategických rozhodnutí. Počúvanie vám môže efektívne pomôcť s riešením problémov vašich zamestnancov.

Úspešný podnikateľ si preto vždy nájde čas na to, aby schopnosť počúvania vycibril do dokonalosti.

3. Šikovné jednanie

Ďalšiu schopnosť, ktorú by mal mať úspešný podnikateľ je umenie vyjednávať. Robiť najlepšie rozhodnutie a uzatvárať obchody, ktoré nasmerujú váš biznis k úspechu. Vyjednávanie je ďalšia naučiteľná schopnosť a ako ľudia sa ju obvykle učíme ako deti. Pamätáte si ako ste vyjednávali s vašou mamou alebo otcom o to, aby ste mohli zostať o päť minút navyše hore?

4. Dobrý vodca

Veľa podnikateľov má skvelé nápady, bohužiaľ zlyhávajú na vodcovských schopnostiach. Recept na vodcovstvo si vyžaduje kúsok všetkého: Dobré komunikačné schopnosti, počúvanie, prezentovanie, robenie dobrých rozhodnutí.

Dobré vodcovstvo si vyžaduje, aby ste na vašich zamestnancov a manažment pôsobili motivujúco. Chce to robiť dobré rozhodnutia. Dobrý vodca ide príkladom. Rovnako to znamená formovanie podnikateľských stratégií a prezentáciu cieľov vašim zamestnancom. Dobrý vodca musí byť flexibilný.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup
ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokSte perfekcionista?
Ďalší článokAko žiť naplno
Naše myšlienky rozhodujú o našom postoji, náš postoj rozhoduje o našich činoch a naše činy rozhodujú o našom živote!