cesta-za-cielom

„Každá cesta začína prvým krokom.“

Pre mňa však problém nikdy nebol v prvom kroku. Bez problémov sa dokážem ponoriť s veľkým entuziazmom do rôznych projektov. Väčšinou mi robí starosti až krok číslo 290. Vtedy jednoducho akoby z nedostatku energie alebo ľahkej frustrácie, zídem z cesty za dokončením projektu.

Dosiahnutie nejakého cieľa pre mňa predstavuje cestu plnú úskalí. Začiatok ide ľahko a rovnako ide väčšinou všetko dobre aj keď sa blížim ku koncu. Stáva sa to zvyčajne uprostred, kedy sa objavia nejaké problémy a ja mám pocit akoby som bežal do kopca so závažiami na tele. Prekonať túto časť cesty je pre mňa najnáročnejšie. Usilujem sa o to, aby bol môj cieľ na dohľad. Keď sa to však dlhšiu dobu nedarí, strácam motiváciu a mám chuť sa vzdať.

To však neznamená, že nikdy nedokončím, čo začnem. Keď uprostred cesty narazím na nejaký problém, snažím sa proti nemu bojovať rôznymi spôsobmi a úspešne tak preťať cieľovú pásku. Preto vám teraz predstavujem 4 spôsoby, ktoré mi dodávajú silu, aby som úspešne prekonal všetky úskalia, ktoré ma uprostred mojej cesty postihnú.

Pripomeňte si prvý krok

Ironické, ale pripomenutie začiatku mojej cesty mi pomáha dostať sa skrz stred. Po prvé, môžete si zmerať váš pokrok, ktorý ste urobili medzi terajšou situáciou a krokom jedna, čo vás môže motivovať k tomu, aby ste pokračovali ďalej (alebo to môže byť aj strata času). Spomenúť si prečo ste vlastne s touto cesto za plnením vášho cieľa začali, vám môže pripomenúť, prečo vám na tom tak záleží. Ak si vypíšete dôvody, prečo ste začali nasledovať váš cieľ, pripomeniete si tak dôvody z dní, kedy ste boli plný odhodlania. Takéto oživenie spomienok môže byť silným ťahúňom prečo pokračovať ďalej.

Sústreďte sa iba na pár cieľov

Niekedy jednoducho zídete z cesty len preto, lebo ste si toho naložili priveľa naložili na plecia. Väčšina ľudských bytostí nezvláda venovať sa plnohodnotne viacerým veciam naraz. Ak je to aj váš prípad, stanovte si priority, čo chcete spraviť teraz a redukujte váš zoznam iba na pár kľúčových cieľov. Ostatným cieľom sa môžete venovať neskôr, keď budete mať viacej času. Uvidíte, že budete mať oveľa lepší pocit, keď úspešne dokončíte pár projektov, namiesto toho, aby ste naraz zlyhali vo všetkých.

Dajte si pauzu

Pracovať na vašich cieľoch dennodenne 24/7  po dobu troch mesiacov sa jednoducho nedá. Preto existuje niečo, čomu sa hovorí prestávka. Dajte si pauzu. Môže to byť týždeň, dva, alebo viac. Len občas vypnite a získajte znovu stratenú energiu. Syndróm vyhorenia je naozaj závažný problém, ktorý vám môže brániť v reálnom pokroku. Takže nemajte zlý pocit z toho, ak potrebujete pauzu, aby ste znova dobili vašu energiu.

Vedieť si priznať, že teraz nie je ten správny čas

Niekedy potrebujete na určitý čas zísť z cesty. Toto sa mi stalo v živote niekoľkokrát. Moja hladina stresu bola natoľko vysoká, že nedosiahnutie mojich cieľov bolo pre môj život oveľa viac prijateľnejšie. Áno, usilovať sa dosiahnuť vaše ciele je potrebné, ale ak to má vplyv na zdravie, je čas zvážiť priority a dať si pauzu. Po čase sa aj tak určite objavia zaručene zdravšie spôsoby.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup