Byť na dne je na nič. Raz som mal v živote obdobie, kedy som sa nachádzal na pokraji finančného krachu, preto viem aké stresujúce to môže byť. Pokiaľ ste zároveň znechutení so svojej práce, môže to byť oveľa horšie. Je však ťažké opustiť akúkoľvek prácu, nehľadiac na to ako je hnusná.
Počas deviatich rokov finančného plánovania (a zápasenia s mojim vlastným rozpočtom) som si všimol, že ľudia, ktorí žijú za hranicami svojich možností, majú veľa vecí spoločných.

Navštevovať prácu, ktorú nenávidíte môže byť ťažké, ale pokiaľ nemáte dosť peňazí, aby ste poplatili účty a pohli sa vpred, môže to byť pekne stresujúce. Finančný stres môže byť extrémne náročný na vás, vaše manželstvo a vaše deti. Hovorím z vlastnej skúsenosti.

Zlepšiť si finančnú situáciu však nie až tak zložité. Dokonca aj ak nemáte nejako extra platenú prácu. Všetko je to o vašich zvykoch. Veta “ Míňaj menej ako zarábaš“ znie možno jednoducho, ale v skutočnosti je to oveľa ťažšie.
Naša spoločnosť nás učí, aby sme boli lakomí a míňali veľa peňazí. V skutočnosti je to, ale maximálne nezodpovedné. Keď niečo chceme, ideme si to kúpiť! Ak nemáme dostatok peňazí, kúpime si to aj tak (na úver a pod).


Tu je päť dôvodov, prečo budete vždy na dne:

1. Vaša manželka je ako utrhnutá z reťaze

Stretávam sa s tým znova a znova. Nezamestnaná žena sa rozhodne, že svoj deň vyplní míňaním peňazí na všetko, čo jej príde do cesty. Samozrejme, môže sa to javiť trocha pritiahnuté za vlasy, ale ak je vaša manželka ako utrhnutá z reťaze, je veľmi ťažké zvládnuť finančný rozpočet. Ak obaja partneri nie sú ohľadom financií na rovnakej vlnovej dĺžke, môže to skončiť veľmi zle.

2. Neviete si odoprieť určité veci.

Tento problém vzniká vtedy, ak neviete seriózne zhodnotiť vašu finančnú situáciu. To znamená pochopiť, že nemôžete tak míňať. No a samozrejme sa vedieť zaobísť aj bez drahých vecí, ktoré vlastní napríklad váš bohatý sused.

3. Snívate

V minulosti som pracoval pre multi marketingovú spoločnosť, kde som sa učil, že ak budem nasledovať ich provízny systém, stanem sa veľmi rýchlo bohatý. Tisícky z nás im to uverili. Mysleli sme si, že budeme do piatich rokov bohatí. Ako sa však ukázalo, firma skrachovala a rovnako so sebou spláchla aj naše sny a nádeje o miliónových zárobkoch.

Snívať je skvelé, ale iba vtedy, ak sa vaše plány aspoň trocha dotýkajú reality.

4. Nemáte žiaden rozpočet

Rozpočet je to nepríjemné slovo, ktoré tak neradi počúvame. Prečo? Pretože je úplne nudné, limitujúce, ponižujúce a sem tam aj deprimujúce. V práci nemám dennodenne ani ten najmenší problém vytvárať obrovské tabuľky v Exceli, prezentácie v Powerpointe, ale stále nenávidím robenie rozpočtov, ktoré sú tak veľmi dôležité.

5. Priveľa míňate

Tento bod sa vám môže zdať úplne obyčajný, ale boli by ste prekvapení ako málo ľudí v skutočnosti mapuje svoje výdavky. V hlavách si možno teraz hovoríte, že predchádzajúci bod sa zaoberal rozpočtom. Ja, ale nerozprávam o rozpočte. Ja rozprávam o sledovaní. Väčšina z vás nemá ani poňatia, koľko platíte ráno za kávu, alebo večer za pivo či iné drobnosti. Ale hádajte čo? Ročne minieme na podobné záležitosti v priemere 1000eur, ktoré by sme pokojne mohli využiť napríklad na dovolenku s rodinou.

Začnite dozerať na každý minutý cent a uvidíte, že zbadáte rozdiel. No a keď budete môcť raz sledovať vaše financie, nebude pre vás problém spraviť si rozpočet. Bez sledovania nemôžete mať ani poňatia, čo potrebujete z vašich výdavkov zredukovať, alebo úplne odstrániť.

Existuje množstvo dôvodov, prečo sa môžete nachádzať na dne, ale toto sú podľa mňa najčastejšie. Tak teda, čo s tým hodláte spraviť?

Ako sa odlepiť zo zeme

Určite je možné, aby ste sa dostali zo dna, ale bude to chcieť veľa, veľa práce.

Tu sú štyri spôsoby, ktoré by vám mohli pomôcť odlepiť sa zo zeme:

Používajte hotovosť

Veľa ľudí používa pri platbe kreditné karty, s ktorými úplne strácajú prehľad nad svojimi peniazmi. Horšie však je, že týmto spôsobom sa môžete dostať aj do dlhov. Ak si myslíte, že vy, ktorí používate debetné karty ste múdrejší, musím vás sklamať. Rovnako ani v tomto prípade to nefunguje. Namiesto toho si vypočítajte vaše mesačné výdavky a používajte iba hotovosť. Aby ste mali míňanie pod kontrolou, vyhraďte si do obálok potrebné množstvo peňazí na každý týždeň. Je to síce prehnané, ale funguje to.

Znížte vaše výdavky

Samozrejme, nechcem vám kázať, aby ste jedli paštéty a cestoviny. Hovorím o výdavkoch, ako zbytočné vychádzky do reštaurácií, kupovanie lístkov do kina a rôznych sladkostí. Tiež nemusíte mať 500 programov na vašej káblovke a vyhýbajte sa náhodným nákupným horúčkam. Zo začiatku to môže byť náročné, ale funguje to.

Nastavte si trvalý príkaz na váš sporiaci účet

Tento spôsob je jeden z mojich najobľúbenejších, pretože po čase človek ani netuší, že vôbec šetrí. Bohužiaľ, šetriť peniaze bolo pre mňa vždy veľkým problémom. Míňanie mi ide skvelo, ale pokiaľ mám niečo ušetriť, tak to už je problém. Najprv sa rozhodnite akú veľkú čiastku chcete mesačne odkladať. Potom si nastavte trvalý príkaz na nejaký sporiaci účet. Najlepšie na taký, kde vám bude v prípade predčasného výberu, hroziť penalizácia. Tým, že budete mať k vašim peniazom sťažený prístup, je väčšia šanca, že naozaj niečo ušetríte.

Vzdelávajte sa

Veľa ľudí, ktorí majú problémy s financiami, o nich často krát veľmi veľa nevedia. Namiesto toho, aby sa začali vzdelávať v tomto smere, utápajú sa v smútku. Preto spravte zmenu! Nájdite si nejakú knihu s podobnou témou a začnite nasávať informácie. Prinajmenšom by ste mali pochopiť aspoň základy. Čím viac vám budú zrejmé veci ako investovanie, šetrenie, rozpočty atď., tým budete mať vaše financie viac pod kontrolou. Pamätajte, ak vás budú ovládať peniaze, budete vždy na dne.
Ak žijete za hranicami vašich možností, je čas rýchlo sa uvedomiť. A to okamžite! Mal som možnosť vidieť veľa ľudí, ktorí stratili všetko, a to len preto, že sa nevedeli zmestiť do kože.

Nespravte tú istú chybu tiež!


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup