Či je vaším zamestnaním vyučovanie v škole, postávanie za pásom alebo starostlivosť o deti, nepochybujem, že každý z vás má počas týždňa pár voľných hodín, ktoré by ste chceli využiť oveľa produktívnejšie – napríklad na podnikanie popri zamestnaní.

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že popri práci začnete s podnikaním? Nápady na podnikanie sú neobmedzené.

Pár rokov dozadu som bol v tom, že podnikanie je iba pre karieristov, ktorých zaujíma len zisk. Neskôr som však na celú situáciu zmenil názor.

Mohli za to podnikatelia, ktorí začali svoj biznis uplatnením vedomostí a záujmov z rôznych oblastí.

Tu je pár dôvodov, ktoré vás možno prinútia spustiť podnikanie popri zamestnaní

1. Peniaze navyše

Rozbehnutie malého biznisu, riadeného z domu vám môže priniesť celkom slušné peniaze do rodinného rozpočtu. Máte problém vyžiť z vašej výplaty alebo by ste len chceli nejaké peniaze navyše, ktoré by vám zabezpečili vysnívanú dovolenku? Myslím si, že prvý dôvod  skúsiť nejaký biznis, je na svete.

2. Rozvíjanie zručností

Kancelárske práce väčšinou neponúkajú veľmi veľa priestoru pre rozvoj vašich zručností. Jednu dobu som bol úplne pohltený učiť sa CSS (programovací jazyk využívaný pri tvorbe stránok) počas mojej pracovnej doby. Bohužiaľ, nemal som na to dostatočný priestor. Namiesto toho som sa to naučil vo svojom voľnom čase. Vytváral som webové stránky pre priateľov a neskôr aj pre malé firmy, ktoré mi za to aj platili. Nie veľmi, ale popri práci to potešilo.

Venovať sa vo voľnom čase nejakému biznisu vás môže naučiť neskutočne veľa vecí. Základy účtovníctva, vzťahy so zákazníkmi alebo rozvíjanie iných zručností, ktoré budete používať pri vykonávaní vášho biznisu. Všetky tieto skúsenosti sa vám môžu raz zísť pri hľadaní novej práce.

3. Peniaze pre prípad núdze

V týchto neistých ekonomických časoch, nie je vôbec dobrý nápad, spoliehať sa iba na výplatu od vášho zamestnávateľa. Ak spoločnosť, pre ktorú pracujete, pôjde ku dnu, vy pôjdete tiež. Bočný biznis vám môže pomôcť nahromadiť nejaké peniaze, s ktorých môžete čerpať v prípade núdze. Takýto príjem totiž nie je vôbec závislý od vášho zamestnania.

A ak sa vám pošťastí, možno sa vám podarí jedného dňa rozrásť váš biznis do takých rozmerov, že ním budete schopní uživiť vašu rodinu.

4. Vyskúšať niečo nové

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že dáte v práci výpoveď a budete sa venovať tomu, čo máte naozaj radi. Možno by ste chceli byť spisovateľ, učiteľ, fotograf alebo kuchár. Problém je však v tom, že ste si nie tak úplne istý či to naozaj tak chcete robiť, ako v to dúfate.

Odštartovanie podnikania popri práci je skvelý spôsob, ako si vyskúšať odvetvie, ktoré môže byť v budúcnosti vašim vysnívaným.

5. Posuňte vaše záľuby vpred

Niektoré koníčky môžu byť skvelé na odštartovanie podnikania popri práci. Pozor, to neznamená, že budete ukrátení o radosť, ktorú ste mali pri ich vykonávaní doteraz. Napríklad, ak ste horlivý fotograf, môžete skúsiť predať nejaké vaše fotky a za zarobené peniaze kúpiť ešte lepšie vybavenie, čo koniec koncov ešte umocní zábavu pri vykonávaní vášho koníčka.

Ak sa vaše záľuby stanú vaším podnikaním, budete si ich vychutnávať ešte viac. Zarábať peniaze s niečím, čo máte radi, je skvelý pocit.

Rozmýšľali ste niekedy, že začnete podnikanie popri práci? Aké by boli vaše dôvody?

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup