Určite poznáte niekoľko ľudí z vášho okolia, ktorí zvládajú všetky svoje pracovné povinnosti, venujú sa rodine a priateľom a dokonca majú čas aj na záľuby. Všetko to naviac zvládajú s úsmevom. Takýto typ ľudí kariérne napreduje, nevedia čo je to stres a všetci ich obdivujú. Aké je ich tajomstvo? Čo ich poháňa?

Ja ho poznám a prezradím vám ho. Všetko je to správnom spánku. Tak jednoduché a pritom tak podceňované. Ľudia, ktorí si doprajú dostatok spánku sú viac sústredení, úspešní a šťastní. Spánok nám pomáha v tom, aby sme dobili energiu v tele a nechali mozog odpočinúť.

Ak spánku nemáme dostatok, celý deň je pre nás utrpením. Prácu nestíhame dokončiť včas, venujeme príliš veľa energie ktorej máme nedostatok nepodstatným činnostiam a vo všetkom sa zamotávame. A pritom chceme zo seba vždy dostať maximum. Či už sme športovec, manažér alebo matka na materskej dovolenke.

V dnešnej uponáhľanej dobe sa spánok pre mnohých stal luxusom. Ak máte svoje vlastné podnikanie, alebo malé deti, určite ste neraz použili frázu: „Spať budem, keď umriem.“
Nedostatočný a nekvalitný spánok výrazne opotrebujú naše telo. Rovnako ako automobil bez výmeny oleja, aj naše telo sa začne rozpadávať. Čo má v skutočnosti nekvalitný spánok na svedomí:

  • Sme podráždení a náladoví a ak zo spánku budeme dlhodobo uberať, môžeme na sebe javiť pocit úzkosti až halucinácie.
  • Zažívame emocionálnu úzkosť a naše vzťahy s partnerom/priateľmi dostávajú zabrať.
  • Strácame schopnosť veci si pamätať a často zabúdame.
  • Môžeme jednoducho prepadnúť užívaniu návykových látok a rôznych liekov.
  • Mikrospánok, nočná mora všetkých vodičov, je majoritne zapríčinený nedostatkom dobrého spánku. O jeho následkoch ani nemusíme diskutovať.

Čo by sme teda určite nemali robiť pokiaľ chceme, aby náš deň bol plný energie, ktorú sme získali dostatkom kvalitného spánku?

    1. Pred spánkom nejedzte

Najesť sa pred spaním alebo nebodaj vykradnúť chladničku počas noci neovplyvňuje iba vašu váhu. Prijatím potravy sa naštartuje tráviaci systém a ten musí následne počas noci pracovať. Zbytočne tým oberáme svoje telo o energiu. Ako sa tomu vyvarovať? Stačí ak si dáte svoje posledné jedlo dňa aspoň 3 hodiny pred tým, ako si ľahnete do postele. To zvládne každý.

    1. Vyhnite sa večer káve a alkoholu

Káva je stimulant, ktorý telo drží nabudené a aktívne. Môže byť veľmi dobrým pomocníkom ráno, ale presný opak sa deje večer. Alkohol vás možno počiatočne dostane do stavu pohody, uvoľnenia a môžete sa cítiť ospalo, ale v konečnom dôsledku zvyšuje váš počet prebudení počas noci.

    1. Posteľ má slúžiť na spánok

Ak v posteli čítate, pozeráte z postele televíziu alebo dokonca z postele pracujete, môže to byť pre vás ťažšie. Vašim cieľom by ale malo byť tieto aktivity z postele vyselektovať a oddeliť. Posteľ by mala byť určená primárne a jedine na spánok. (Možno na niektoré iné aktivity, ktoré ale teraz rozoberať nebudeme.)

    1. Zhasnite všetky svetlá

Jasné svetlá potláčajú tvorbu melatonínu, ktorý je zodpovedný za reguláciu našich spánkových cyklov. Rovnako nie je odporúčané čítanie z elektronických podsvietených zariadení ako mobil alebo tablet neskoro v noci. Čím je vaša miestnosť tmavšia, tým lepšie. Ak máte v miestnosti z nejakého dôvodu priveľa svetla, skúste používať masku na oči.

    1. Nespite priveľa!

Aj v spánku platí pravidlo, všetkého veľa škodí. V extrémnych prípadoch môže priveľa spánku spôsobiť choroby srdca, cukrovku a depresie. Priemerný dospelý človek potrebuje v priemere 8 hodín spánku. Je to samozrejme individuálne a u každého to môže byť odlišné, ale ako referenčný bod môže použiť toto zlaté pravidlo 8 hodín.

zdroj: lifehack.org


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup