Dnešný článok bude opäť z blogu Wake up cloud. Henriho písanie ma veľmi zaujalo a preto by som sa chcel o jeho články s vami podeliť. Naposledy to bol článok o tom, prečo by ste nikdy nemali mať zamestnanie, kde som vám na začiatku trocha bližšie predstavil samotného autora, no a dnes si odhalíme tajomstvá bezproblémového života. 

Kedysi som mal pred sebou svet plný problémov. 

Napĺňali ma strachom a hľadal som, kam by som pred nimi mohol uniknúť.

Odvtedy sa však zmenilo veľa vecí. Stále mám život plný problémov, avšak už sa na ne nepozerám tak ako vtedy.

Neutekám pred nimi. Beriem ich ako niečo samozrejmé, rovnako ako vzduch, ktorý dýcham. Keďže sa na svet pozerám inak, vyzerá to ako by som žil bezproblémový život.

Veľa ľudí si to môže mýliť s vyhýbaním sa problémom. To nikdy nebol môj cieľ. Je to o tom, naučiť sa narábať s problémami, prekážkami a rôznymi výzvami s ľahkosťou.

Problémy vám nespôsobujú ťažkosti, skôr vy používate problémy, aby ste mohli spôsobiť ťažkosti samy sebe.

To čo je problémom pre vás nemusí byť problémom pre vášho priateľa. A problém, ktorý ste mali pred rokom už dnes nemusí byť problémom, dokonca aj ak stále pretrváva.

V roku 2004 som mal 18 rokov. Mal som peniaze, ale chýbal mi pokoj. Šťastie bolo v nedohľadne. Myslel som si, že peniaze mi prinesú šťastie, ale opak bol pravdou.

Ako čas išiel, zostal som frustrovaný neustálym hľadaním šťastia. Stal som sa frustrovaný, potom netrpezlivý a neskôr zvedavý. Prečo sú niektorí ľudia šťastní a prečo ostatní zápasia so svojimi útrapami?

Niektorým stačilo ku šťastia trocha, zatiaľ čo ostatní sa neuspokojili ani s množstvom. Tento problém sa mi zabýval v hlave a ja som ho chcel rozlúsknuť.

1. Perspektíva

Jedným z prvých tajomstiev k osvojeniu si bezproblémového života je perspektíva. Problémy totiž nemusia byť eliminované z vášho života, stačí ak ich odstránite z vašej mysle. Keď som sa totiž snažil zbaviť všetkých problémov, vždy sa objavili nejaké nové. Bolo to márne ako pokúšať sa dýchať pod pod vodou bez kyslíkového prístroja.

Z toho dôvodu som prestal odolávať problémom. Som predsa človek. Z času na čas teda odolám, ale niečo si aj vytrpím.

Osobne sa pozerám na problémy ako na znamenie. Poukazujú na niečo, čo sa treba naučiť.

Nerozprávam o vyhýbaní sa problémom, rozprávam o ich akceptovaní a následnom vysporiadaní sa s nimi.

Treba sa sústrediť na vaše myšlienky, s ktorými väčšina z vás zápasí keď vznikne nejaký problém. Pretože tie ho robia väčším ako v skutočnosti je.

Strach je tu predsa na to, aby sme získavali sebadôveru.

Strach je tu na to, aby ste si viacej verili v určitých životných situáciach.

2. Postoj 

Poznám nástroje pre rýchlu a dramatickú zmenu. Mohol by som eliminovať problémy, fóbie, strach, avšak nikdy som to nerobil.

Veril som, že nefungujú, preto ani nefungovali.

Sám seba som presviedčal o pravde a tým som sa stal obeťou okolností.

Preto som zlyhal.

Znovuzískanie zodpovednosti nad situáciou mi trvalo roky.

Vedel som, že ja som ten problém, ale nebolo to dovtedy až kým sa čosi neudialo.

V tom roku nastali naraz tri veľké problémy. Spôsobili mi obrovské útrapy. Strávil som týždne v posteli, snažiť sa im všetkým vyhnúť a vymyslieť ako sa z toho dostať.

Kvôli tomu som však trpel.

Avšak keď som nad celou situáciou prevzal zodpovednosť a prestal sa ľutovať, problémy zmizli skoro okamžite a pomohli mi pohnúť sa správnym smerom.

3. Na zmenu použite váš mozog

Vaša myseľ je vysoko sofistikovaný stroj. Iba vy viete ako byť v depresií, osamelý, frustrovaný, šťastný, zvedavý a dokonca aj inšpirovaný.

Naučili ste sa ako sa cítiť počas týchto rozdielnych stavov a každý jeden stav vyžaduje potrebnú dávku zručností.

Ak je niekto depresívny, tak je skvelý v odstraňovaní pozitívnych myšlienok a v sústrední sa na negatívne.

A to je svojim spôsobom zručnosť.

Ak si nesadnete na sedadlo vodiča vášho života, urobí tak niekto iný a môže vás zaviezť na miesta, ktoré sa vám nemusia páčiť.

4. Minulosť nechajte minulosťou

Bolestivé spomienky máme každý.

Naša pamäť je ako plastelína. Čo znamená, že sa neustále mení. Spomienky predsa nie sú pevné, netvarovateľné veci. Práve naopak, sú neustále pretvárané. Vždy keď si zapamätáte niečo nové, neustále čosi pretvárate.

To je dôvod prečo keď sa učíte a rastiete, zrazu vás prestane trápiť to, čo vám pred tým spôsobovalo utrpenie. Ak sa vrátite späť a spomeniete si na to, bude to iné, pretože vy ste iný.

Predstavte si ako by ste sa cítili, keby ste nemuseli so sebou vláčiť vašu záťaž z minulosti. Všetky tie útrapy, obvinenia, traumy, ľutovania.

Dá sa to!

Bude to ľahké? Pre niekoho áno, pre niekoho nie, ale to je dobré.

Je zábavné ako jednoducho môžeme dostať 60 stranový manuál k hodinkám za 40€, napriek tomu návod na mozog ešte nevymyslel nikto.

5. Vysporiadať sa s novými

Vždy budem mať problémy.

Musia mi však spôsobovať utrpenie? To je iba na mne.

Pokiaľ sa rozhodnem, že nechcem tráviť bezsenné noci, tak nemusím. Niekedy sa bude zdať, že nemáte na výber, pretože váš problém sa bude zdať veľký, ale verte mi, vždy máte na výber.

A zapamätajte si: Vybrať si cestu neprevzatia kontroly nad vašou mysľou je stále voľba. Preto neexistuje možnosť, aby ste z toho vinili niekoho iného.

Keď začnete preberať zodpovednosť, ochutnáte to, čo ja nazývam bezproblémový život.

Nie je to žiadna mágia. Okrem vás sa nezmení nič.

Ľudia sa neustále obzerajú po zázračných tabletkách, rýchlych zmenách a elixíroch, avšak tie neexistujú. Jedine, že by ste si nejaké vytvorili.

Cesta za bezproblémovým životom sa začína u vás. Nepotrebujete nič iné, len spraviť rozhodnutie.

Červená pilulka alebo modrá pilulka.

Výber je na vás.

zdroj: wakeupcloud

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup
ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokVideo, ktoré treba vidieť
Ďalší článokChoďte si za svojim snom!
Naše myšlienky rozhodujú o našom postoji, náš postoj rozhoduje o našich činoch a naše činy rozhodujú o našom živote!