Ako prechádzame každodenným životom, je prirodzené, že chceme, aby sme sa ostatným páčili. Niektorí ľudia to však priveľmi preháňajú a stanú sa z nich prehnane milí, chcú sa každému a za každú cenu zapáčiť. Byť milý a dobrosrdečný nie je nič zlé a nedovoľte, aby vám ostatní tvrdili opak.

Avšak musí existovať aj nejaká rovnováha, aby človek nebol príliš milý na úkor samého seba. Namiesto plnenia si cieľov a posúvania vpred sa svojou dobrotou dopracujete akurát tak k tomu, že ostatní s vami budú zametať ako s rohožou. Existuje pár znakov, ktoré vám napovedia, že ste príliš milí. Tieto znaky musíte na sebe odhaliť a začať pracovať na ich odstránení.

1. Robíte veľa kompromisov a veľmi často nerozprávate

Keď sa ocitnete v kruhu priateľov alebo spolupracovníkov, máte pocit, že váš hlas sa akosi stráca medzi ostatnými? Sú situácie, kedy ani nevyslovíte svoj názor, pretože už vopred máte pocit, že to bude názor menšiny? Ak potláčate vaše myšlienky, podvádzate seba aj ostatných okolo vás. V spoločenských a profesionálnych kruhoch prestávate byť sám sebou.

Ak budete stále tým, ktorý so všetkým súhlasí a zriedkakedy prehovorí, budete vnímaný ako niekto, kto nie je pre skupinu žiadnym prínosom. Ľudia, ktorí sa delia o svoje nápady sú vnímaní ako ľudia, ktorí môžu rozpútať diskusiu a prinútiť skupinu premýšľať. Ak sa rozhodnete povedať svoj názor, dokonca aj ak nebude veľmi populárny, získate si od kolegov viac rešpektu, ako keby ste boli ticho.

2. Pokúšate sa spraviť šťastným každého okolo vás

Z počiatku to môže o vás vytvárať pekný obraz. Každý by mal predsa obľubovať osobu, ktorá chodí hore dole a každého robí šťastným. Niektorí sa však môžu chytiť do pasce a stať sa doslova posadnutí niekomu vyhovieť. Časom sa však naučíte, že nie všetkým musí vaše správanie vyhovovať.

Stanete sa takzvaným prikyvovačom. Takíto ľudia nie sú veľmi vyhľadávaní, pretože na každú otázku vám odpovedia to, čo chcete počuť. Skvelým príkladom úspešného človeka, ktorý príliš nehľadí na city svojich zamestnancov je kuchár Gordon Ramsay. V kuchyni drží všetkých na krátko a je naozajstným lídrom. Keď riadi svojich zamestnancov, snaží sa z nich dostať to najlepšie aj na úkor tvrdých slov. Žiadne rozmaznávanie.

3. Uprednostňujete potreby iných pred tými vašimi

„Mohol by si zostať dlhšie a pomôcť mi dokončiť ten projekt?“. Ak na každú z podobných otázok odpovedáte áno, dostávate sa do nepríjemností. Ako povedal Steve Jobs: „Váš čas a námahu musíte tráviť premyslene.“ Úspešní ľudia vedia kedy povedať nie projektom, ktoré nie sú hodné ich námahy a času.

4. Vyhýbate sa konfliktom

Vždy keď hustne atmosféra alebo sa zvyšuje hlas, pokúšate sa dať všetko do poriadku. Musíte sa naučiť, že nastoliť mier nemusí byť vždy vašou zodpovednosťou. Sú situácie, kedy treba byť diplomatický, ale niekedy sú konflikty a argumenty dôležité pre vytvorenie produktivity a vyjednávanie kompromisov. Ako povedal Marting Luther King Jr: „Najhoršia vec, ktorú môžete počas konfliktu, ktorý testuje morálku a hodnoty spraviť je, že nebudete mať žiadny postoj.

5. Nepoužívate váš autoritatívny hlas

Ak sa ocitnete vo vodcovskej pozícii, je pre vás veľmi problematické prehovoriť jasne a zreteľne. Líder s autoritatívnym hlasom a s jasne definovanými cieľmi je oveľa viac rešpektovanejší ako niekto, kto sa vyhýba zodpovednosti.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup