Január je čas roka, kedy si dávame predsavzatia a o pár týždňov na ne zabudneme. Patríte medzi nich aj vy, alebo si stanovujete ciele, ktoré majú silu zmeniť váš život?

Nedosiahnutie toho, čo ste si tento rok zaumienili, znamená opätovné zlyhanie na ceste za vytúženým životom a celé to nevedie k ničomu inému, iba k zlyhaniu. Prekonať útlm môže byť náročné, avšak existuje aj niečo iné, čo ste možno prehliadli, a to je vplyv vašich priateľov, rodičov a celkovo spoločnosti.

Často sa stáva, že to, v čo veríte, že chcete, nakoniec ani vôbec nechcete. Celý trik spočíva v stanovení si zmysluplných cieľov. 

Ak sa venujete niečomu, čo vo vás zapaľuje vášeň a robí vás živších, tak v tom prípade vôbec nezáleží na tom či si stanovíte ciele alebo nie.

1. Buďte tu a teraz

Predtým ako sa rozhodnete, čo chcete robiť, odporúčam sa na chvíľu zastaviť a zamyslieť sa nad prítomnosťou. Buďte duchom tu a teraz. Zabudnite na minulosť a nemyslite ani na budúcnosť. Nezaoberajte sa akýmikoľvek myšlienkami. Neprikladajte im žiadny zmysel a vôbec si na nich nezakladajte.

Toto je práve to číre nepoškvrnené miesto, z ktorého sa môžete spätne začať pozerať na to, čo sa vám v minulom rokou podarilo a čo nie.

2. Eliminujte 

Veľká chyba, ktorej sa veľa ľudí dopúšťa je, že si myslia, že viac je lepšie. Bohužiaľ, vždy to tak nie je. Čím viac vecí robíte, tým menej času máte. Potrebujete sa totiž uistiť, že každá jedna vec vo vašom živote je niečo, čo ste si vedome vybrali.

Je totiž jednoduché ocitnúť sa v pasci robenia vecí, ktoré vás rozptyľujú od toho, čo naozaj chcete, a to len preto, že máte strach.

Namiesto toho, aby tieto rozptýlenia prevzali kontrolu nad vašim životom, poobhliadnite sa za tým, čo môžete prestať robiť. Hneď teraz si vyberte iba jednu vec. Nesťažujte si to a vyhoďte ju z vášho života.

3. Rozlišujte

Musíte byť ostražití v tom, čo pustíte do vášho života. Naučte sa povedať nie a rovnako aj rešpektovať váš čas. Vždy totiž nemusíte na všetko pritakávať. Najprv sa zamyslite nad tým, čo chcete robiť, v opačnom prípade skončíte žitím života niekoho iného.

Ak sa sťažujete, že nemáte dostatok času, pravdepodobne si potrebujete spraviť jasno v tom, čo naozaj od života chcete. A tým jasno, myslím naozaj jasno. Sústreďte sa iba na JEDNU hlavnú vec.

4. Ciele

Ďalej si stanovte jeden veľký cieľ, ktorý chcete tento rok dosiahnuť. A tým cieľom nemám na mysli, že si teraz musíte určiť nejaký presný cieľ. Stanovte si smer, kde sa chcete dostať.

Stanovovanie cieľov je len proces, ktorý prináša výsledky. To na čom záleží sú výsledky, väčšina z nás sa ale zasekne v procese.

Použite čokoľvek, čo vám vyhovuje a chopte sa činu. Začnite hneď teraz.

5. Sústreďte sa (na váš ďalší krok)

Ak máte vybraný jeden veľký cieľ, je čas pozrieť sa na ďalší krok. Čo môžete spraviť teraz, aby ste sa k tomu cieľu posunuli bližšie?

Snažte sa váš ďalší krok spraviť najmenší ako sa len dá. Čokoľvek to bude, hlavné je začať hneď teraz. Samozrejme, môžete to odložiť, ale akonáhle tak urobíte, vedzte, že odkladáte váš život. Ak si na to zvyknete, skončíte žiť priemerný život. Naozaj to chcete?

Žiť skvelý život si síce minimálne zo začiatku vyžaduje nejakú námahu, čo je aj dôvod, prečo to veľa ľudí vzdá. 

6. Pohyb

Ak sa sústredíte na podniknutie jedného kroku, dávate veci do pohybu. Podniknete jeden krok, potom ďalší a potom ďalší. Eliminujete tak preťaženie, pretože sa nemusíte pokúšať o predvídanie ďalekej budúcnosti.

Pochopte kam mierite a pokračujte vo vytyčovaní si ďalšieho kroku. Ostatné pôjde samo.

7. Najdôležitejšie tajomstvo 

Posledné, ale nie s najmenšou váhou. Pamätajte, sústreďte sa na to, na čom vám záleží. Zabudnite na to, čo si myslia druhí alebo na to, čo by ste mali, alebo nemali. Je to váš život a vy ste ten, ktorý ho musí žiť.

Ak si niekto myslí, že musíte robiť niečo, čo nechcete, zabudnite naňho. Ak sa vás budú snažiť nútiť, aby ste to urobili, odstráňte ich z vášho života. Chápem, ľahšie sa hovorí ako koná!

Neexistuje nikto na kom si musíte zakladať a nič, čo musíte robiť, okrem nasledovania pocitu, že robíte správnu vec. Na toto si vždy spomeňte, pretože to je to, čo vám pomôže vytvoriť výsledky, na ktorých záleží a spraviť tento rok jedným z najlepších vo vašom živote.

zdroj: dumblittleman.com

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup