Warren Buffett je jedným z najúspešnejších miliardárov na svete. Pre mňa osobne to je človek, ktorý ma každý deň dokáže inšpirovať a motivovať v tom čo robím. Mimo jeho obrovský majetok, ktorý sa už niekoľko rokov vďaka správnym investíciám neustále zväčšuje, sú pôsobivé aj jeho podnikateľské začiatky. Už vo veku 16 rokov, kedy si väčšina jeho rovesníkov musela vystačiť s vreckovým od rodičov sa Warrenov majetok nakumuloval na hodnotu viac ako 43 tisíc Eur. Ako sa mu to podarilo? Tu je zoznam niektorých „podnikateľských aktivít“, ktorými si mladý Buffett už od malička zarábal.

  1. Predával žuvačky a Coca-Colu

Už keď mal 6 rokov, Warren zarobil prvé peniaze. Predávaním žuvačiek ako produktu, o ktorý bol v tej dobe veľký záujem, sa postupne dostal k predaju kartónov Coca-Coly, ktorá bola pre neho viac zisková.

  1. Roznášal noviny

Keď bol Warren mladý, niektorými prácami sa veľmi neodlišoval od svojich rovesníkov. Noviny totiž roznášalo veľa z nich. Rád ich dokonca aj čítal, a tak sa zdala byť táto práca pre neho ako ideálna. Ak by ste však čakali bežné roznášanie, mýlili by ste sa. Warren si cestu roznášania upravil a dokázal tak efektívne roznášať noviny pre 2 konkurenčné vydavateľstvá. Čím však vynikal úplne najviac je stav, v ktorom spojil príjemné s užitočným. Ako sám píše v jeho biografii, The Snowball: Warren Buffett and the Business of life:

„Rád som pracoval sám, kde som mohol venovať svoj čas rozmýšľaním nad vecami, nad ktorými som chcel rozmýšľať. Mohol som sedieť doma v izbe a rozmýšľať, alebo som mohol jazdiť po uliciach na bicykli, hádzať noviny susedom na dvor a pri tom premýšľať.“

  1. Predával použité golfové loptičky

Spoločne s jeho priateľom Stu Ericsonom, Warren predával na golfovom ihrisku Elmwood Park použité golfové loptičky. Dostal sa vďaka tomu aj do problémov s políciou, ale jeho rodičia ho za to nepotrestali. Naopak, boli na neho hrdý, že je ambiciózny.

  1. Predával oriešky a pukance na futbalových zápasoch

Aj pri tejto práci prejavil Warren svojho obchodného ducha a od ostatných predajcov na štadióne v Omahe sa odlišoval vykrikovaním zaujímavých a vtipných predajných sloganov. Úspech na seba nenechal dlho čakať.

  1. Predával poštové známky

V jednoduchosti predával poštové známky, ktoré sa dali bežne kúpiť na každej pošte. Zberateľom z iných štátov a samozrejme s maržou.

  1. Zarobil na hracích automatoch. Nie však ich hraním.

Warren kúpil pokazený hrací automat s vystreľovacou guľôčkou  za 25 dolárov a poprosil svojho kamaráta Dona Danlyho aby mu ho pomohol opraviť. Spoločne založili svoju „spoločnosť“. Miestneho holiča požiadali, či by mohli automat umiestniť v jeho holičstve výmenou za polovicu ich peňazí, ktoré zarobia. Za prvý deň zarobili 4 doláre. Za jeden týždeň zarobil dostatok peňazí, aby mohli kúpiť ďalší automat, ktorý následne umiestnili do iného holičstva. A čoskoro im pribudli ďalšie. Warren a Don si takto vybudovali svoje malé impérium, to všetko ešte vo veku, kedy nemohli ani voliť.

  1. Zarobil peniaze na dostihoch. Bez toho aby vsadil čo i len dolár.

Warren spoločne s jeho priateľom Bobom Russellom boli príliš mladí na to aby mohli stávkovať. Dokázali však zarobiť pekné peniaze na stávkach, ktoré ľudia z dôvodu nevedomosti pravidiel dostihov vyhodili. V knihe to opísal takto:

„Na začiatku každej sezóny chodili na dostihy ľudia, ktorí ich poznali iba z filmov. Mysleli si, že ak kôň na ktorého stavili skončil druhý, alebo tretí, nič nevyhrávajú, a tak svoje stávky vyhodili do koša. To bola chyba. Ešte väčšie peniaze sa dali zarobiť, keď bol závod sporný a poradie sa nakoniec menilo.“

  1. Vybudoval veľkú snehovú guľu

Na začiatku svojej biografie popísal Warrenov život autor knihy trefnou metaforou. Už vo veku 9 rokov chytal Warren svoje prvé snehové vločky, z ktorých neskôr vytvoril vlastnými rukami svoju prvú snehovú guľu. Tú následne položil na zem a tlačil, podobne ako pri stavbe snehuliaka a guľa sa zväčšovala a zväčšovala…

Takýmto spôsobom sa podarilo Warrenovi zarobiť už v 16tich rokoch niekoľko desiatok tisíc eur. Jednoducho stále na sebe pracoval a malými krôčikmi sa mu podarilo vybudovať jeho bohatstvo. O niekoľko rokov neskôr sa z neho stal jeden z najbohatších mužov na celom svete a aj napriek svojmu bohatstvu zostal skromný a vďačný.

Zdroj: flickr.com, lifehack.org


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup