Máte pocit, že nemôžete schudnúť, pretože nedokážete ovládať vašu túžbu po jedle? Pripadá vám váš zdravý stravovací plán až príliš krutý?

Čokoláda, sladkosti, pizza a zmrzlina majú na svedomí to, že každodenne zvádzame ťažký súboj vôle a túžby.

Pritom nemusíme.

Ste pripravení poraziť svoje túžby po jedle? Ponorme sa tak spoločne hlbšie a odhaľme, čo sa dá robiť, aby sme dokázali vyviaznuť bez zbytočných výčitiek.

1. Pite, pite, pite

V provom rade si treba uvedomiť, že počas dehydratácie sa človek cíti unavený a zničený. Práve v týchto prípadoch siahame po kofeíne, prípadne niečom sladkom. Presne tomu sa chceme vyhnúť.

Takže radšej vypite pohár čistej vody. Keď výrazne pociťujete smäd znamená to, že už prebieha dehydratácia. Skúste si zvyknúť piť pravidelne vodu počas celého dňa.

2. Potrebujete výdatnejší spánok

Ak nemáte dostatok spánku, budete neustále unavení. Odopieranie spánku je istá forma trýznenia. V žiadnom prípade tento fakt nepodceňujte.

Nedostatok spánku spôsobuje to, že vaše nadobličky budú neprimerane fungovať. Na základe tejto nerovnováhy ľudia zvyknú siahať po cukre a káve.

Práve preto vám odporúčam, aby ste našli spôsob, ako doprajete vašim nadobličkám pokoj.

3. Šokujúca pravda o nude a nespokojnosti

Nuda a nespokojnosť s určitou situáciou, medzi ktoré sa radí práca, prípadne nezhody vo vzťahoch, je dôvodom číslo jedna, že sa ľudia uchyľujú k nežiaducim východiskám.

Túžba po sladkom, je v skutočnosti túžba po láske a príjemnom pocite. Často sa tak snažíme jedením vyplniť existujúcu prázdnotu. Skúste si však namiesto toho uvedomiť, o čo v skutočnosti ide.

Dr. Oz v tomto smere pomáha tvrdením, že emočný hlad je náhly a naliehavý, zatiaľ čo fyzický hlad je postupný a trpezlivý.

Ak dokážete priamo čeliť tomuto spôsobu stravovania, môžete sa prebojovať k serióznemu poznaniu vašej duše. Pokojne sa o tom porozprávajte s niekym blízkym, keď vám to začne prerastať cez hlavu. Keď sa jedlo schováva za hlbšou nespokojnosťou, nič vám nepomôže zbaviť sa bolesti, alebo frustrácie. Skúste popracovať na vašich pocitoch a túžba po jedle sa vytratí sama.

4. Ako zmeniť zlé návyky

Túžby po jedle sú skôr udávané našimi zvykmi, ako samotnými biologickými potrebami.

Sami poznáte, že sa v stresových situáciach radšej uchýlite k vašim zvykom, ako by ste to mali rozumne riešiť pomocou nových prístupov. Rovnako to platí aj v stravovaní. Keď sme v strese, snažíme sa s ním vysporiadať tým, že zamierime rovno po rôzne dobroty, ktoré nám dokážu kompenzovať momentálny stav.

Ako sa tak dá vyhnúť tomuto začarovanému kruhu?

– Doprajte si len príležitostne

Tým, že niektoré jedla sú pre nás tabu, zvykneme po nich skočiť hneď, ako sme pod tlakom. Alternatívou je, že si príležitostne dáme čokoládu, aby nehrala úlohu zakázaného ovocia. Raz za čas si tak vychutnajte pohár zmrzliny

– Vytvorte si zdravé spojenia

Zamerajte sa na zdravé jedlá, ktoré vám chutia a vytvorte si zvyk, že ich budete jesť počas stresových časov. Ja som si tak zvykol na čerstvé uhorky.

– Zmiešajte vaše vzory a predlohy

Stimulácie dokážu vytvoriť automatické, prakticky nedobrovoľné odpovede. Skúste tak predvídať čas a miesto, kedy sa vás zmocňuje túžba a následne zmeňte čas aj miesto vašej záľuby. Jednoducho zamiešajte predvídateľné a zabránite tak vytvoreniu podvedomej predlohy.

5. Trocha Yin a trocha Yang

Jedná sa o teóriu protichodných síl. Nejedná sa o žiadnu novinku, práve naopak. Hippocrates ju použil už 400 rokov p. n. l. Opisoval najmä zdravých ľudí, ktorí sa dožívali vysokého veku.

V podmienkach stravovania reprezentuje Yang jedlá ako mäso, čokoláda a syr. Ďalšie jedlá, medzi ktoré patrí pivo, biely cukor, sója a zemiaky, reprezentujú Yin. Existujú aj potraviny s neutrálnym efektom, ako je zelenina a celozrnné pokrmy.

Telo sa prirodzene snaží byť v rovnováhe. Nerovnovážnym prístupom si telo začne žiadať doplnenie chýbajúcich zložiek. Ak konzumujete príliš veľa Yin, alebo Yang, vaše telo nebude moc nadšené.

Problém spočíva v tom, že aj keď si uvedomujeme túto skutočnosť, konzumujeme príliš mnoho jednej zo spomínaných častí.

Ak sa zameriate na rovnovážny príjem, vyhnete sa prejedaniu a túžba po jedle sa postupne vytratí. Pamätajte si, že kľúčom je rovnováha a nie prehnané prijímanie.

6. Nie ste podvyživení?

Mne osobne podvyživenosť pripomína obrázok hladujúcich detí v Afrike. Bolestivé.

Nejedná sa len o problém spomínaného kontinentu, ale aj ostatného sveta. Väčšina z nás neprijíma potrebné množstvo živín. Je to spôsobené najmä spracovaním potravín.

Ak telo pociťuje nedostatok živín, vydá impulz, na základe ktorého pociťujeme túžbu konzumovať. Jedná sa tak o návykový pohon, dokonca až žiadostivosť, pretože telo si sústavne pýta to, čo potrebuje.

Práve preto by sme sa mali zamerať na konzumáciu jedál, ktoré sú bohaté na živiny. Patrí sem napríklad ne-škrobová zelenina, strukoviny, čerstvé ovocie, celozrnné pokrmy, oriešky a semiačka. Spomínané jedlá nás zbavia toxínov, skrz ktoré sa stále vraciame tam, kde sme boli.

7. Zbohom pokušeniu

Ak si zvyknete príliš často dopriať to, čo by ste nemali, mám pre vás jednoduché riešenie. Ak to nenájdete, nezjete to.

Je to tak jednoduché. Zbavte sa pokušenia. Nikdy nenakupujte s prázdnym žalúdkom, pretože práve tak sa pristihnete, že kupujete to, čomu by ste sa mali zámerne vyhýbať.

8. Zoznam nepustí

Posledná vec spočíva v tom, že si založíte svoj zápisník jedál. Zamerajte sa na svoje stravovacie návyky a sledujte, či ste si na základe túžby nevytvorili určitý vzor. Na základe tejto jednoduchej činnosti, sa dostanete do lepšej pozície v rámci sebaporozumenia a pomoci.

Zhrnutie

Treba sa na to pozrieť z pohľadu, že túžba nie je náš nepriateľ. Dá sa povedať, že skôr možnosť, ako lepšie nahliadnuť do svojho vnútra. Jedná sa o určitý dialóg so svojim telom, na základe ktorého si dokážete vybudovať lepší životný štýl.

Je to všetko len na vás. Na zmenu správania potrebujeme čas. Jedná sa o záväzok, ktorý prinesie mnohé výzvy.

To, že ste sa dostali až sem je už veľký úspech. Nikto nemôže urobiť toto rozhodnutie za vás. Ak však máte odvahu a prijmete túto výzvu, vaše zdravie sa zlepší a zbavíte sa nadbytočných kíl.

Ste pripravení vrhnúť sa na to?

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup