Ak sa pokúšate niečo v živote dokončiť, či už je to práca, vytvorenie rodiny alebo jednoducho sa postarať o zábavu, potrebujete mať dostatok energie. Keď sa dostaneme do problémov, ako je  zlá nálada alebo slabá produktivita, je to zvyčajne preto, lebo máme málo energie. Je zvláštne že, väčšina z nás denne ochotne čelí faktorom, ktoré nás vysávajú z energie.

Tu je zoznam  deviatich vecí, ktoré vás často vysávajú z energie aj s návodom, ako im predchádzať.

1. Nedostatok spánku

Ako to, že nespíme dostatočne? To musí byť pre každého priorita a vy potrebujete preto nazbierať potrebnú motiváciu, aby sa tak aj stalo. Nie každý však potrebuje osem hodín denne, niektorí však áno. Ako zistíte, ako veľa spánku potrebujete? Experiment: Zistite koľko veľa hodín spánku potrebujete na to, aby ste sa cítili v pohode. Klipkajú vám počas dňa viečka únavou, ak spíte len sedem hodín? Potom spíte málo. Pokiaľ ste, ale po väčšinu dňa v strehu, tak potom je to dostatočné množstvo pre vás.

2. Kofeín

Prepáčte, ale kofeín je jedno veľké klamstvo. Nezačnite ma, ale hneď nenávidieť. Sú to jednoduché zákony fyziky. Pre každú akciu existuje opačná reakcia. Kofeín sa riadi týmito zákonmi. Okamžite síce pocítite príval energie z kofeínu, ale všetci zaplatíte daň neskôr tým, že sa budete cítiť unavenejší, budete trpieť nespavosťou a podráždenosťou.

3. Nedostatok pohybu

Vaše svaly skladujú a poskytujú energiu. Cvičenie vám dáva energiu, hlavne pokiaľ ho vykonávate pravidelne. Obetujte preto 20-30 minút denne pre zvýšenie vašej energie. Ďalší jednoduchý krok, ktorý môžete podniknúť je zobrať si 5 minút pauzy každú hodinu a vstať od práce na malú prechádzku po okolí. Ak sa cítite letargickí, pohybom si rozprúdite krv v tele. Pokiaľ sa cítite konkrétny deň vyčerpaní, pozrite si bod jeden a namiesto toho si oddýchnite.

4. Nedostatok kyslíka

Veľa z nás často dýcha veľmi slabo. Pokiaľ tak robíme, nedostávame dostatočné množstvo kyslíka do našich tiel, ktorý je základné energické palivo pre naše telá. Čo teda spraviť? 2-3 krát denne venujte päť minút desiatim pomalým a poriadne dlhým nádychom. Nadýchnite sa pomaly, zadržte a potom pomaly vydýchnite. Budete ohromení ako to funguje!

5. Dary prírody

Čím viac prírodného jedla ako je ovocie a zelenina zjete, tým viac sa budete cítiť živší. Preto vo vašom jedálničku nesmie chýbať vláknina, ovocie, zelenina, nemastné bielkoviny a samozrejme nejaké zdravé tuky, ktoré nájdete v lososovi, vlašských orechoch, ľanovom a olivovom oleji.

6. Dehydratácia

Jedna z často prehliadaných príčin vyčerpania. Pokiaľ nemáte dostatok vody, krv tečúca vo vašich orgánoch, vrátane vášho mozgu spomalí a vy sa cítite unavení. Prinajmenšom sa uistite, že denne vypijete aspoň toľko vody, čo vydáte pri vašich denných aktivitách. Toto množstvo samozrejme závisí od konkrétnej osoby. Taktiež je dôležité spomenúť, že voda musí pochádzať z minerálok, džúsov alebo iných nápojov. Ak budete piť kofeínové nápoje, majte na pamäti, že odvodňujú, a preto treba piť ešte viac vody.

7. Stres

Sám o sebe je život často krát stresujúci, ale veľa z nás si robí veci ešte horšie tým, že neustále prepĺňame náš harmonogram, namiesto toho, aby sa prestali pokúšať spraviť všetko naraz. Zamyslite sa nad tým, čo je naozaj pre vás dôležité. Vyhraďte si čas na odpočinok a zúžte si trocha váš zoznam povinností. Naučte sa povedať nie.

8. Chronická bolesť

Takáto bolesť môže mať charakter vyčerpávajúcej bolesti chrbta alebo jednoducho bolenia nôh od malých topánok. Problém chronickej bolesti je, že po určitom čase si na ňu zvykneme a jednoducho s ňou veľa z nás aj žije. To nie je dobré, pretože chronická bolesť vysáva našu energiu. Dajte si pozor na každú bolesť, ktorá vás sprevádza dennodenne a pokúste sa vymyslieť plán ako sa jej zbaviť. Napríklad, ak každý večer pri vyzúvaní topánok cítite neskutočné odľahčenie vašich nôh, budete potrebovať nové pohodlnejšie topánky. Ak máte napríklad problémy s kolenami a trpíte nadváhou, zhodenie nejakých kilogramov by mohlo padnúť vhod. Ďalšími pomôckami ako sa zbaviť bolesti môžu byť strečing, masáže, akupunktúra.

9. Jedovatí ľudia

Sú to ľudia, ktorí pokiaľ ich necháte, tak z vás odčerpajú svojou negatívnosťou všetku energiu. Existuje pár spôsobov, ktoré môžete podniknúť. Dajte si záväzok nezaoberať sa negatívnymi ľuďmi. Nehádajte sa s nimi. Neočakávajte od nich nič dobré. Namiesto toho sa snažte mať nad nimi zľutovanie. Možno ich negativita je len odraz bolesti v ich živote. Vždy keď sa im budete snažiť vyjsť v ústrety, myslite na to a nezabudnite sa stretávať s pozitívne naladenými ľuďmi.

Želám vám tony energie a ak máte nejaké vaše overené spôsoby na dobitie energie, podeľte sa o to s nami v komentároch nižšie!

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup