V živote každého z nás sú chvíle, kedy sa zasekneme na jednom bode – Dáme si novoročné predsavzatia, tie sa však po necelom mesiaci vytratia. Povieme si, že začneme cvičiť, ale nikdy nezdvihneme naše zadky zo stoličiek. Chceme spraviť nejaké pozitívne zmeny v našich životoch, ale nemáme na to dostatok času a energie.

Ak ste sa našli aj vy v úvode tohto článku, nemajte obavy. Ani prinajmenšom nie ste sami.

Povedal by som, že hore uvedené veci sa hodia na väčšinu z nás. Často sme totiž unavení z každodenného chaosu alebo vyčerpávajúcej driny, stihnúť všetko, čo chceme. Všetky tieto veci nás časom premôžu a majú za následok, že sme unavení a nevieme sa pohnúť ďalej.

Všetko je však v pohode. Váš život môžete dostať opäť do tých správnych koľají. Myslite však pri tom na štyri kľúčové veci. 1) Nikdy sa netrápte nad žiadnym z vašich zlyhaní 2) Začnite myslieť pozitívne a pochopte, že je čas na zmenu v živote 3) Začnite konať, aj keď pomaly a 4) budujte tak vaše malé úspechy.

Tu je deväť vecí, ktoré vám pomôžu ešte dnes popohnať život tým správnym smerom

1. Dajte si pauzu

Ak cítite, že je váš život jeden veľký chaos, dajte si deň voľna. Nestrávte ho však vyvaľovaním sa pred televíziou. Namiesto toho sa zamyslite nad svojim životom, prehrajte si v hlave vaše každodenné činnosti, prehodnoťte vaše ciele a pokúste sa niektoré veci vylepšiť. Zoberte si v práci deň voľna, ktorý venujete len sebe. Začnite ho sprchou, oblečte sa a odíďte z domu. Choďte na nejaké tiché miesta – park, kaviareň, knihovňa alebo múzeum. Zoberte si notebook a pero. V žiadnom prípade sa nepripájajte na internet. Teraz si spravte zoznam vašich každodenných povinností, všetkých vecí, ktoré robíte každý týždeň. To by bolo k analýze. Teraz si spravte zoznam vecí, ktoré by ste radi dosiahli a začnite tak proces prehodnocovania vášho života.

2. Zvoľte si pre tento rok jeden cieľ

Môže to byť problematické, pretože veľa z nás má často tonu predsavzatí, ktoré by sme chceli dosiahnuť. Som si istý, že v tomto momente by vás okamžite napadlo desať rôznych predsavzatí. Zo skúsenosti vám môžem povedať, že desať je priveľa, a ak sa ich pokúsite všetky splniť, nikdy sa vám to nepodarí. Kľúč k tomu, aby ste dosiahli vaše ciele, je vedieť sa na stopercent sústrediť, a to sa nedá, ak ich máte viac naraz.

Riešenie: Vyberte si nejaké dlhodobé predsavzatie, ktoré chcete spraviť tento rok. Potom si vyberte úlohu, ktorá vám pomôže dostať sa k vášmu cieľu bližšie, a ktorú stihnete spraviť tento týždeň alebo mesiac. Obetujte tejto úlohe všetku vašu pozornosť. Ak bude hotová pokračujte druhou, až kým neslníte vaše predsavzatie.

3. Vyberte čo je podstatné

Ktoré veci, záväzky, ľudia alebo činnosti sú podstatné vo vašom živote? Spravte si zoznam a odstráňte z neho veci, ktoré nie sú podstatné. Mali by vám ostať veci, ktoré sú najdôležitejšie. Veci, s ktorými  by ste trávili oveľa viac času, a to v momente, ako by to bolo možné.

4. Začnite pomaly

Veľká chyba, ktorej sa dopúšťajú ľudia snažiaci sa zmeniť  svoj život je, že sú príliš ambiciózni. Myslíme si, že môžeme spraviť viac, ako aktuálne robíme. Namiesto toho začnime zľahka a s nízkymi cieľmi. S niečím, čím ste si istí, že dokončíte. A potom to aj dokončite. Napríklad, ak sa snažíte dostať do formy dennodenným cvičením, ktoré má trvať hodinu a pol, skúste prvý týždeň iba 10-15 minútové cvičenie. Možno to znie veľmi jednoducho, ale je lepšie odštartovať zľahka. Tým, že sa vám to úspešne podarí, môžete na vašom dobrom pocite začať stavať ďalšie ešte ťažšie úspechy.

5. Spravte si záväzok

Veľkým problémom často býva aj to, že nikto nevie, že sme sa do niečoho pustili. Nemáte tak pred nikým, okrem seba, žiadne záväzky v prípade zlyhania. Poviem vám, že byť zodpovední sám pred sebou je veľmi ťažké, pretože veľa z nás má tendenciu pristupovať k veciam laxne a mať ich na háku a neskôr sa kvôli tomu cítime vinní. Namiesto toho sa zaviažte. Povedzte svetu, že sa chystáte niečo spraviť, oboznámte o tom priateľov. Buďte si istí, že sa dočkáte otázky – ako sa vám darí. A práve táto otázka bude vašim záväzkom pred známymi, aby ste nepovolil v tom, čo práve robíte.

6. Nájdite inšpiráciu

Najlepším spôsobom ako odštartovať pozitívnu zmenu vo vašom živote, je nájsť niekoho, kto už dosiahol to, o čo sa pokúšate. Skvelou inšpiráciu vám môžu byť ľudia na internete, fórach, blogoch, v knihách alebo v bežnom živote. Čítajte o nich, rozprávajte sa s nimi ak môžete, napodobňujte ich.

7. Skúste cvičiť

Aktivita môže byť skvelá cesta, ako sa prinútiť robiť aj iné veci v živote. Po cvičení máme lepší pocit, sme aktívnejší a produktívnejší, zbavujeme sa stresu a máme aj viac času na premýšľanie. Odrazí sa to aj na našom šťastí a kondičke. S cvičením však začnite opäť pomaly. Vyskúšajte si zacvičiť denne aspoň na desať minút, a ak to budete môcť robiť každý deň uvidíte, že si na to zvyknete a stane sa to vašim zvykom, ktorý vás povedie k lepším a lepším výkonom.

8. Spravte to teraz

Často krát si povieme, že sa do niečoho pustíme, ale nie dnes. Začíname cvičiť alebo plánovať, ale nie v tejto chvíli. Teraz alebo nikdy. Začnite meniť váš život dnes, dokonca aj ak sa jedná o niečo malé. Ak nezačnete dnes, s najväčšou pravdepodobnosťou nezačnete nikdy. Preto zvyknite si hovoriť „Spravím to teraz!“ A naozaj to aj hneď spravte. Nech je to niečo, čo stále odsúvate alebo niečo, čo potrebujete spraviť, jednoducho to urobte hneď.

9. Venujte sa sebe

Jeden z najdôležitejších krokov, ktoré môžete podniknúť ak začínate so zmenou v živote, je vyhradiť si čas pre seba. Najlepšie hodinu denne. Tento čas by ste mohli využiť na cvičenie, čítanie, meditovanie, písanie alebo na pokojnú prechádzku prírodou. Čokoľvek budete robiť, venujte sa sebe. Využite časť tohto času premýšľaním o živote, o vašich cieľoch v tomto roku a o všetkých pokrokoch, ktoré ste už spravili.

Rada na záver: Oslavujte vaše úspechy a učte sa z vašich chýb.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup