Dostať vždy v živote to, čo sa nám zaumieni nemusí byť  jednoduché. Kým sa vám to podarí, môžu uplynúť týždne, mesiace alebo dokonca až roky. Aby ste sa dokázali presunúť z bodu A do B, chce to veľa snahy a plánovania. Horšie sú však na tom ľudia, ktorí nerobia nič, len čakajú a dúfajú, že to po čom túžia, sa z ničoho nič pred nimi objaví.

Existuje však lepšia cesta ako dosiahnuť to, po čom túžite. Jednoducho si o to požiadajte. Požiadať o to, čo chcete je jednoduchšie a funguje rýchlejšie, ako ktorýkoľvek iný plán.

Môj príbeh

Niekedy vás môže žiadanie toho, čo naozaj chcete, skutočne prekvapiť. Hneď ako som skončil školu, našiel som si prácu a odštartoval moju kariéru. Po roku v práci som dostal príležitosť cestovať naprieč južnou Áziou. Táto cesta však nebola pracovná. Mala to byť akási poznávacia dovolenka na tridsať dní. Bol som v pomykove. Cestovať naprieč Áziou bol vždy môj veľký sen, avšak bolo mi jasné, že keď dám výpoveď, tak podobnú prácu akú mám teraz, zoženiem asi len veľmi ťažko.

Pokúšal som sa zamyslieť nad celou mojou situáciou. Uvedomil som si, že väčšina zamestnaní aj tak ponúka len dva týždne dovolenky ročne. V skutočnosti tam, kde pracujem, som celkovo nevidel nikoho zobrať si žiadne voľno. Ja som však chcel oboje. Prácu a aj cestovať. Takže som zapol myslenie na plné obrátky a začal uvažovať, ako by to mohlo fungovať. Uvedomil som si, že mám len jednu možnosť a to zapýtať si po čom túžim.

Bolo viac než jasné, že mi bude povedané „NIE“. Nikto predsa nemôže povoliť, aby jeho zamestnanci trávili tak veľa času cestovaním. Na moje prekvapenie mi však bolo povedané, že môžem ísť. Jedinou pripomienkou však bolo, že po mojom návrate budem preradený na inú pracovnú pozíciu. K tejto výhrade som nemal vôbec žiadne pripomienky.

O pár mesiacov som už sedel v lietadle na ceste do Thajska. Najlepší na nej bol ten pocit, že keď sa vrátim, budem mať stále moje miesto v práci.

Hlavným dôvodom prečo sa veľa ľudí nežiada to, po čom túžia, je strach. Strach z odmietnutia alebo strach, že sa opýtajú niečo čo vyznie zle alebo sprosto. Vypýtať si niekedy to, čo chcete môže byť strašidelné, ale je to oveľa lepšie ako čakať, čo sa stane.

Zlepšiť sa v tomto smere vám môže pomôcť nasledujúcich pár rád.

Buďte asertívni

Ľudia zvyčajne na to reagujú pozitívne. Pravdepodobne budete zo začiatku pri pýtaní nervózni, ale to je normálne. Uvoľnite sa, ako sa len dá a buďte sebaistý. Ak sa popýtate zdvorilo na to, čo chcete, je väčšia šanca, že to aj dosiahnete.

Musíte vedieť, čo chcete

Pre vás, čo sa pýtate a aj pre osobu, ktorej sa pýtate, bude oveľa jednoduchšie rozhodnúť sa, ak bude zo začiatku jasné, čo vlastne chcete.

Ak necháte preniknúť na povrch váhanie a neistotu, vaša prosba vyznie ako nepresvedčivá. Časť úspechu v pýtaní si to, čo chcete je ukázať, ako veľmi to naozaj chcete. Ukážte to tým, že budete mimoriadne konkrétny.

Buďte flexibilní

Byť špecifický je dôležité, ale rovnako je aj flexibilita. Keď som sa pýtal na moju cestu, musel som v práci prijať inú pozíciu, ako na ktorej som pracoval predtým. Keby som bol v mojich požiadavkách neoblomný, asi by som neuspel. Nebolo to síce pre mňa ideálne, ale prijateľné, vzhľadom, že  môžem dostať to, čo som chcel. Ak ste pripravení robiť kompromisy, budete úspešní

Buďte pripravení na „NIE“

Musíte byť pripravení aj na to, že často krát vám bude povedané aj slovo „NIE“. Roky po mojej ceste do južnej Ázie, som si myslel, že by som o podobné voľno mohol požiadať aj môjho nového zamestnávateľa. Opýtal som sa či by mi nedal mesiac voľna na cestovanie. Bolo mi, ale povedané „NIE“. Aj keď potom ešte strávili niekoľko dní zvažovaním, že mi skoro bolo povedané „Áno“. Namiesto toho som si teda spravil výlet počas mojej klasickej dovolenky. Nedostal som síce to, po čom som žiadal, ale nič sa mi nestalo tým, že som sa opýtal.

Ľudia vám pomôžu

Predtým ako sa niekoho spýtate, čo chcete, uvedomte si, že ľudia vám chcú pomôcť. Je zriedkavé, aby bolo niekomu odpovedané negatívne, na dobre premyslenú a zdvorilú požiadavku. Veľa ľudí má totiž dobrý pocit, keď môže pomôcť druhým. No a pravdepodobne si spomenú aj na situáciu, keď boli v podobnej pozícií. Myslením na tento fakt, budete oveľa viac presvedčivý a to vám zaručene pomôže dostať sa krok po kroku ku kladnej odpovedi.

Pamätajte:  Ak sa nebudete pýtať, nič nedostanete.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup