Aj študenti môžu podnikať a dokonca to so sebou prináša viaceré výhody. V prvom rade sa k nim radí osobná sloboda, čo znamená, že študent nie je závislý v plnej miere na svojich rodičoch. Týmto spôsobom si môže tiež veľmi dobre naštartovať svoju kariéru a popri tom využiť výhody, ktoré zo statusu študenta automaticky vyplývajú. Začiatky však nemusia byť ľahké, preto by ste si mali prečítať zopár dôležitých informácií.

S čím musíte rátať?

V prvom rade by ste si mali uvedomiť, že vybavovanie úradných dokumentov je v niektorých prípadoch dosť zdĺhavé a problematické, čo by vás ale nemalo odradiť. Existujú spoločnosti, ktoré sa o rýchlejšie založenie postarajú za vás, kde by sa vám na začiatok možno hodila aj rada vybrať si virtuálne sídlo firmy pre svoju plánovanú podnikateľskú činnosť.

Status študenta nestratíte

Pokiaľ vám ide hlavne o spomínané výhody študentského života, musíte si uvedomiť, že len do určitého veku ste aj v právnom systéme chápaní ako študent. Konkrétne je to hranica do 26 roku života, špeciálne to môže byť do 28 rokov, ak sa jedná o prezenčnú formu štúdia doktoranda. Samozrejme, že aj spodná hranica veku 18 rokov je nutná, pretože neplnoletým osobám podnikanie umožnené nie je, čo je samozrejme aj logické.

Počas tejto doby je podnikanie považované za vedľajšiu samostatnú zárobkovú činnosť, kde sa potom na majiteľa firmy, teda študenta nevzťahujú vždy klasické povinnosti a ustanovenia. Minimálne neprídu vaši rodičia o prídavky a vy preddavky v niektorých prípadoch zo začiatku platiť nemusíte tiež.

Vytrvalo a lacno

Podnikanie formou živnosti je asi najbežnejšie a pre študentov aj celkom lacné, stačí sa hlásiť na živnostenskom úrade a vybrať si konkrétny druh podnikania. Ak skutočne ide o dobrý podnikateľský nápad, môžete si zohnať vhodného investora, ktorý bude tichým spoločníkom a zároveň podporí dobrú vec. Môžete podnikať z domu, minimálne zo začiatku a potom si zvoliť virtuálnu kanceláriu podľa preferovanej adresy, ktorá je dôležitá pre komunikáciu s úradmi.

Zdaňovanie a odvody status študenta príliš nezohľadňujú

Z klasického pohľadu zdaňovania príjmu, ktorý študent dosiahne svojou podnikateľskou činnosťou nemá  takmer žiadne výhody, pretože aj tu je príjem chápaný z pohľadu fyzickej osoby. Zníženie príjmov môže byť prípustné o paušálne výdavky alebo o skutočné výdavky, samozrejme len za predpokladu splnenia zákonných podmienok.

Ani zákon o sociálnom poistení rozdiely v tomto podnikaní nerobí. Teda ako skutočná výhoda sa môže javiť čas, ktorého môže mať študent o niečo viac a získané skúsenosti, ktoré môže potom využiť na zmenu sídla firmy.