Založiť si spoločnosť v našich podmienkach nie je naozaj náročné, no človek sa na začiatku musí rozhodnúť pre správnu formu. Právna forma podnikania je spôsob, pomocou ktorého sa konkrétna osoba – podnikateľ dostáva na trh a dosahuje zisk na základe vykonávanej činnosti. Dalo by sa povedať, že je to aj formálne postavenie podnikateľa, ktoré podlieha zákonom a teda našej legislatíve.

Fyzická a právnická osoba

Výber vhodnej formy je naozaj dôležitý, pretože práve ten môže ovplyvniť budúce riadenie a všetko spojené s konkrétnou spoločnosťou. Zakladanie spoločnosti prostredníctvom právnej formy je povinnosťou takmer na celom svete. V našich podmienkach môže majiteľ firmy pôsobiť v dvoch režimoch. Buď to bude pôsobenie vo forme fyzickej osoby, alebo sa podnikateľ rozhodne pre právnickú osobu. Tieto dve veci rozhodujú o nasledovnom postupe.

Fyzické osoby môžu podnikať formou:

  • živnosti
  • spolu s inou fyzickou osobou v združení

Pri právnických osobách sa dá využiť:

  • verejná obchodná spoločnosť
  • komanditná spoločnosťou
  • spoločnosť s ručením obmedzeným
  • akciová spoločnosť
  • družstvo
  • obchodné spoločnosti

S.r.o. a živnosť v našich podmienkach

V našich podmienkach sa najviac využíva sročka a živnosť. Vždy sa tieto výhody odrážajú v možných zmenách v spoločnosti, ktoré sa dajú bez najmenších problémov vykonať v priebehu niekoľkých dní. Výhody sa jednoznačne popísať nedajú, pretože každému podnikateľovi vyhovuje niečo iné a rozhodne sa na základe vlastných dôvodov.

Základom ostáva, že pri s.r.o. spoločnosti je nutné zložiť základné imanie, ktorého výška môže byť niekedy pre začiatočníkov asi najväčším problémom. Dá sa však aj táto situácia riešiť postupným splatením.

Živnosť je možné prevádzkovať aj pri inej činnosti a práci, samozrejme, že tu sa potom menia výšky výplat, no na jej uvedenie do chodu nepotrebujete tak vysoký vklad. Obmedzenia môžu prísť pri daniach a odvodoch. Pri každom výbere právnej formy si preto dobre premyslite všetky dôvody a oslovte radšej odborníka.