Máte doma celú kopu rozrobených projektov, ktoré sú pokryté prachom? Nemusia to byť len veci. Možno ste sa vykašlali na chodenie do posilňovne, napriek tomu, že ste len nedávno začali, možno je to nejaký obraz, ktorý ste nedomaľovali a zaberá vám už mesiace voľné miesto a možno ste majiteľom nejakého hudobného nástoja, na ktorý ste sa nikdy nenaučili hrať. Rovnako  weby alebo román, ktoré ste začali písať a nikdy nedokončili.

Čo sa týka začínania vecí tak nemám konkurencie, ale v tom nasledujúcom ( dokončiť nejakú vec alebo činnosť do úspešného konca) už mám oveľa väčší problém.

Ak ste na to podobne, pomôcť by vám mohlo skúsiť sa riadiť podľa nasledujúcich krokov.

Krok 1. Rozhodnite sa či to nie je len rozmar

Príde doba kedy dostanete skvelý nápad pre vytvorenie nejakého úsilia.

Možno budete chcieť

– skúsiť podnikať

– naučiť sa hrať na gitare

– zlepšiť sa vo francúzštine

Váš záujem bude možno ovplyvnený nejakým filmom, knihou čo ste čítali alebo priateľom, ktorý je fanatik do nejakej svojej záľuby.

Predtým ako si k vašej novej činnosti vybehnete do obchodu nakúpiť tonu vecí, a predtým ako sa prihlásite na nejaké večerné kurzy, dajte si čas na premyslenie či to nie je len váš ďalší rozmar. Akokoľvek sa teraz cítite posadnutý, pár týždňov vydržte . Niekedy nápad, ktorý bol na začiatku skvelý po čase omrzí.

Krok 2. Vyhraďte si presný čas

Ak začínate niečo nové a chcete to dokončiť, v tom prípade sa tomu musíte odovzdať. Neodporúčam na váš projekt zo začiatku minúť veľké peniaze ( aj keď vás to môže k nemu silnejšie pripútať ) , namiesto toho by ste si mali navrhnúť nejaký pravidelný čas, ktorý strávite na úspešnú realizáciu projektu. To bude  zahŕňať aj pohľad do diára a zbavenie sa niektorých iných aktivít. Nejdete však hľadať jednu alebo dve voľné hodiny denne, ktoré obetujte v prospech projektu. Vy potrebujete nájsť čas kedy budete pripravení vy samy.

Krok 3. Zaznamenávajte si pokroky

Je jednoduché stratiť rytmus , keď pracujete na veľa rozličných veciach. Ak sa venujem nejakým projektom, ktoré chcem posunúť vpred, zaznamenávanie si každého pokroku, ktorý robím považujem za najlepší spôsob ako sa posunúť vpred. Napíšte si kontrolný zoznam a postupne zaškrtávajte úlohy, ktoré spravíte a  urobte si poznámku v diáry, že máte tento zoznam prekontrolovať trebárs raz za týždeň. To vám určite pomôže sledovať váš pokrok.

Krok 4. Majte váš cieľ na dohľad

Možno budete považovať tento bod za hlúpy, ale ak chcete dokončiť niečo čo ste začali, treba vedieť ako vyzerá cieľ tohto úsilia.

Ak je vašim cieľom napísať knihu, vyjasnite si v hlave čo presne chcete napísať. Koncept alebo chcete vytvoriť komplet knihu schopnú publikácie?
Možno sa vám bude zdať, že vaše ciele nemajú konca. Napríklad ak chcete byť vo forme. Neskončíte predsa len pri tom, že sa prinútite ísť raz do posilňovne. S cieľmi podobnými tomuto si musíte dávať méty. Napríklad, že o rok schudnete päť kíl alebo spravíte tridsať kľukov a pod.

No a nakoniec ak máte veľa rozrobených projektov, nemajte zlý pocit z toho, že sa na niektorý aj vykašlete. To môže znamenať vyhodenie nejakých starých materiálov, predanie kníh, ktoré ste aj tak nikdy nečítali.

Skoncovanie je jedna z ciest ako dokončiť váš projekt a vy sa týmto spôsobom môžete jednoducho odbremeniť a začať pracovať na niečom novom.

Mimochodom, čo vás núti dokončiť prácu na rozrobenom projekte. Ak máte nejaké svoje finty, ktoré na to požívate, pokojne napíšte dole do komentárov.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup