Možno keby má deň viacej hodín, tak potom by väčšina z nás zvládla urobiť všetko čo je treba. Existuje množstvo rozličných vecí, ktoré chceme robiť, v každom ohľade nášho života. Chceme vylepšiť náš finančný stav, posunúť sa ďalej v kariére, venovať sa koníčkom, ktoré nás držia pri živote a niekto chce dokonca spraviť svojím pričinením prínos celému svetu.

Nečudo, že sme preto často preťažený. Stačí však viacej povinností a skončíme úplne  niekde inde. Na internete bezcieľne prehliadať stránky alebo sledovať reprízy v televízií a to len preto, lebo nevieme kde začať.

Určite si čo chcete
Po prvé, je absolútne kľúčové určiť si čo naozaj chcete. Možno si myslíte, že je to jednoduché, ale pravda je, že to môže byť veľmi zložité.

K tomu aby ste si určili čo chcete potrebujete:

Zbaviť sa všetkých tých „mal by si“ a „si povinný“, ktoré prichádzajú od vašich rodičov, priateľov a spoločnosti.

Nájdite skutočné hodnoty – nie len tie typické želania ako „Ja chcem viac peňazí“ alebo „Chcem byť chudý“.

Pozrite sa hlboko do svojho vnútra a zistite na čom vám skutočne záleží.

Dajte šancu všetkým možnostiam: Nevylučujte žiadne, dokonca aj ak sa vám zdajú veľmi zložité, alebo ak ste si dali priveľké ciele.

Keď už ste tvárou v tvár pred všetkým čo chcete. Potom jediný spôsob ako vyriešiť čo je skutočne dôležité, je opýtať sa seba. Keby som mohol mať iba jednu z týchto vecí, ktorá by to bola?

Potom sa opýtajte. Keby som mohol mať ešte jednu z týchto veci, ktorú by som si vybral?


Šťastie však za vami nepríde tým, že budete plniť množstvo ľubovoľných cieľov alebo aktivít z vášho zoznamu.
To prichádza z robenia vecí, ktoré sú zmysluplné, a ktoré si môžete vychutnávať, nech sa akokoľvek zdajú ostatným ľudom hlúpe alebo nedôležité.

Sledujte si čas

Toto je základná a veľmi účinná manažérska technika , ktorú napriek tomu veľa ľudí nikdy ani len neskúsilo. Posúvajte seba vpred tým, že budete plniť vaše úlohy s časovým predstihom.

Pokiaľ ste sa niekedy pokúšali o zlepšenie vo vašom finančnom stave alebo v diéte, tak ste sa asi už stretli s diárom alebo s denníkom kde si píšete podrobne čo ste zjedli.

A to z dvoch dôvodov: Pomáha vám to vidieť pravý obraz toho na čom momentálne ste ( akokoľvek veľmi sa snažíte vyhýbať krutej realite) a taktiež vás to robí oveľa viacej zodpovedných pri podnikaní ďalších krokov.

Pri sledovaní času, úspešne zvládate tie isté veci.  Získavate jasnú predstavu ako ste na tom momentálne s časom – a rovnako prídete aj na to, že oveľa radšej využívate váš čas na veci, ktoré naozaj chcete robiť, radšej ako by ste ho premrhávali na aktivity, ktoré vám neprinášajú žiadne uspokojenie.

Dajte si vaše ciele do diára

Pokiaľ máte veľa vecí, ktoré by ste chceli robiť, je veľmi jednoduché sa na ne vykašlať a odložiť ich na inokedy. Pravdepodobne sa vám zdajú náročné na organizáciu, alebo myslíte, že niekedy nájdete voľný čas na to aby ste sa im mohli venovať.

Skvelá vec, ktorá vylepší vaše šance ako spraviť všetky veci je umiestniť si ich do diára.

Hovorte častejšie nie

Jedno z prvých slov, ktoré sa učia batoľatá je „Nie“. Väčšina dospelých však nejakým spôsobom stráca neskôr schopnosť povedať toto slovo. Nie je však nič zlé na tom, keď zamietnete niekoho požiadavku. Ak sa vás pýta sused či by ste mu s niečím nepomohli je celkom normálne povedať „som zaneprázdnený“.

Samozrejme ak chcete tú požiadavku prijať tak to urobte. Ale nesúhlaste len preto, lebo cítite, že by ste mali.

Naučiť sa povedať „NIE“ nie je len o odmietnutých požiadavkách  druhých ľudí. Je to taktiež o tom povedať „NIE“ sám sebe.

To by mohlo znamenať:

Povedať „NIE“ impulzu pri prijímaní nejakého veľkého projektu, ktorý v skutočnosti nie je jednou z vašich hlavných túžob.

Povedať „NIE“ keď sa pokúšate vykrútiť z tých vyššie spomenutých dôležitých záväzkov, ktoré máte uložené v diáry.

Povedať „NIE“ Facebooku alebo Twitteru, ktorý vás rozptyľuje, keď ste práve v priebehu niečoho, čo chcete robiť .

Pravda však je, že skoro určite máte viacej času ako si myslíte. Rád by som vás vyzval tento týždeň k dvom jednoduchým činom:

  • Vyberte si jednu vec, ktorú vážne chcete spraviť ( nie niečo pri čom máte pocit že by ste „to mali urobiť“ )
  • Vyberte váš diár a nájdite si jednu hodinu, ktorú využijete na splnenie tejto činnosti.

Ako sa vám darilo, môžete napísať dole do komentárov.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup