Väčšina z nás nie je spokojná s rovnováhou medzi prácou a osobným životom. Veríme tomu, že ak budeme pracovať dlhšie a tvrdšie, zarobíme pre našu rodinu viac peňazí, a to nás spraví šťastnejších.

Opak je však pravdou.

Dokonca aj ak je nám ponúkaných viacej peňazí, staneme sa v práci nespokojnejší, pretože tam trávime vyše času a tie hodiny navyše nás len viac a viac oddeľujú od našich milovaných.

Zistíme, že dodatočný príjem nám nezabezpečuje žiadne dodatočné šťastie.

V to, aký vzťah veríme, že existuje medzi peniazmi a šťastím, môže byť častokrát zavádzajúce.

Predtým, ako sa rozhodnete zarábať viacej peňazí, opýtajte sa samých seba, že či to, čo potrebujete, nie je náhodou len viacej šťastia.

Možno by ste nemali pracovať tvrdšie a dlhšie. Možno by ste mali pracovať len chytrejšie. A najlepším spôsobom ako pracovať chytrejšie je delegovanie.

Verte ostatným – dokonca aj ak je to náročné.

Zbavte sa kontroly. Oslobodí vás to od triviálnych povinností a dovolí sústrediť sa na oveľa strategickejšie záležitosti, ktoré zvýšia vašu efektivitu.

A čo platí pre veci, ktoré nemôžete delegovať? Môžete zvládnuť viacej vecí aj tým, že ich budete robiť automaticky.

Rozhodnutia nás spomaľujú.

Budujte si zvyky, vďaka ktorým sa nebudete nabudúce musieť rozhodovať či ďalšiu úlohu spravíte alebo nie, jednoducho ju spravíte. Zamyslite sa nad tým, keď ste sa učili prvý krát šoférovať. Teraz robíte všetko automaticky.

Toľko vecí, ktoré ste si museli zapamätať a myslieť na ne. Pozerať sa do spätných zrkadiel, vyhadzovať smerovky a teraz? Teraz sa nad tým ani nezamyslíte. Ide to automaticky.

O koľko rýchlejšie by ste prešli vašim pracovným dňom, keby ste prácu, ktorú ani nemusíte robiť, delegovali na druhých? O koľko by sa vám zdalo, že máte menej práce, ak by ste niektoré jej aspekty dokázali zautomatizovať rovnako ako šoférovanie?

 

Ďalším spôsobom ako pracovať menej a nájsť viac uspokojenia je využiť vaše silné stránky – nájsť spôsoby ako využiť váš talent.

Budete šťastnejší. A pretože robíte to, v čom ste najlepší, pravdepodobne budete odmenení aj väčšou sumou peňazí.

Pracovať menej a byť šťastnejší vo vašej práci môže byť oveľa viac odmeňujúce ako zarábať viac peňazí.

Čo potrebuje vaša rodina najviac? Sú to tie peniaze navyše, ktoré získate hodinami naviac v práci? Vaša rodina potrebuje váš čas. Nie je to dôvod prečo hľadáte spôsoby ako pracovať menej? Či už získate viac času alebo nie, potrebujete ho využiť rozumne.

Tu je pár tipov, ktoré vám pomôžu sústrediť sa na rodinu:

Vyznačte si čas s rodinou vo vašom rozvrhu. Značíte si dôležité stretnutia v práci, aby ste sa uistili, že nebudete meškať – tak prečo by ste nemohli venovať rovnakú prioritu aj vašej rodine? Ak si to nenaplánujete, čas vám uplynie na iné aktivity.

Ak trávite čas s rodinou, sústreďte sa plne iba na ňu. Vypnite vaše elektronické prístoje, počítač a mobil. Buďte pri svojej rodine bez akýchkoľvek rozrušení.

Večerajte spolu tak často, ako sa len dá. Je to skvelá príležitosť ako zažiť tie najcennejšie chvíle s ľuďmi, ktorí sú vo vašom živote dôležití. Využite tento čas naplno. A len preto, že sa nejednalo o večeru, ktorá bola plná smiechu, neznamená to, že nebola dôležitá. Kvalitné momenty s vašimi milovanými môžu rovnako zahŕňať aj diskusie na vážne témy.

Zmeňte si váš pracovný rozvrh. Raz za týždeň začnite váš pracovný deň skorej, aby ste mohli byť  po škole viacej s vašimi deťmi.

To, čo objavíte počas hľadania rovnováhy medzi  prácou, peniazmi a časom stráveným s vašimi blízkymi bude, že viac nie je niekedy všetko.

Niekedy je to práve menej…

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup