Každý deň robíme nejaké rozhodnutia. Niektoré môžu byť veľmi dôležité, iné zasa triviálne. Ak príde na rozhodovanie, urobiť správny krok môže byť niekedy veľmi ťažké. Zvlášť, ak treba takéto rozhodnutie urobiť veľmi rýchlo. Nerozhodnosť nás ťahá nadol, preto vám dnes ponúkam pár užitočných tipov, ktoré vám rozhodovanie trochu urýchlia.

Majte plán

Kľúčom k rýchlemu rozhodnutiu môže byť často obyčajný plán. Niekedy totiž vieme, že skôr či neskôr príde k rozhodovaniu, preto mať pripravený plán, môže veľmi uľahčiť celú situáciu.

Skvelý spôsob pre proces rozhodovania je metóda zvaná 10-10-10.

Plán je veľmi jednoduchý – keď sa vyskytne situácia, kedy sa musíte rozhodnúť, všetko čo musíte spraviť, je opýtať sa, aký dopad to na vás bude mať 10 minúť po, 10 mesiacov po a 10 rokov po rozhodnutí. Takýmto spôsobom získate predstavu o tom, ako dôležité je pre vás dané rozhodnutie a aký efekt bude mať na vašu blízku a vzdialenú budúcnosť.

Prekonajte strach

Častokrát je strach zo zlého rozhodnutia tým najzásadnejším faktorom, ktorý nám bráni v rozhodovaní. Aj keď to môže byť náročné, väčšina odborníkov sa zhoduje, že by sme sa nemali báť zlých rozhodnutí, dokonca aj ak sa zdajú byť veľmi dôležité.

Väčšina zlých rozhodnutí sa dá napraviť, zatiaľ čo odkladanie rozhodnutí môže viesť k nakopeniu problémov.

Zvážte si pre a proti

Ďalší dôležitý krok pre rýchle rozhodovanie. Spísať si všetky pre a proti, dokonca aj ak nemáte všetky potrebné informácie, môže byť skvelým odrazovým bodom, ktorý vám pomôže zistiť, ako sa rozhodnúť. V situáciách, kedy nemáte dostatok času na spísanie si všetkých pre a proti, odporúčam vytvoriť si rýchly zoznam v hlave. Predstaviť si všetky pre a proti vám pomôže usporiadať si všetky myšlienky, výsledkom čoho bude jasnejšia odpoveď.

Tento krok ide často ruka v ruke s metódou 10-10-10. Zvážte všetky pre a proti, a následne sa zamyslite, aký dopad bude mať rozhodnutie na vašu budúcnosť. Ako tvrdia odborníci, ešte pred samotným rozhodnutím, je dobré poznať všetky pozitívne a negatívne dopady na vašu budúcnosť a rovnako tak aj budúcnosť ľudí, ktorých rozhodnutie nejakým spôsobom môže ovplyvniť.

Stanovte si kritériá

Pamätajte, každé rozhodnutie, ktoré spravíte, by malo zodpovedať určitým kritériám. Zoznam týchto kritérií môže byť krátky alebo dlhý, ale keď budete poznať všetky požiadavky, ktoré hľadáte, rozhodnutie by malo byť oveľa ľahšie. Pokúste sa nájsť voľbu, ktorá spĺňa všetky vaše kritéria a akonáhle ju nájdete, rozhodnutie by pre vás nemalo znamenať žiadny problém.

Akúkoľvek metódu si vyberiete, dôležité je, aby ste boli vždy pripravený rozhodnúť sa. Úspech vyžaduje činy a množstvo ľudí, ktorí v tejto chvíli váhajú, strácajú príležitosť, ktorá ich neskôr bude mrzieť. Pamätajte, vedieť sa rozhodovať zvyšuje vašu produktivitu a má veľký dopad na celý váš život.

flickr.com


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup