svetloHľadanie práce môže byť veľmi otravný a nepríjemný zážitok. Na trhu je množstvo kvalifikovaných kandidátov, ktorí s vami súperia o tú istú pozíciu. Nie je to iba o vhodnej kvalifikácii, napísaní ukážkového životopisu a o vašich skúsenostiach z pohovorov, ale aj o prekonaní ostatných kandidátov – väčšina z nich môže byť na papieri oveľa viac kvalifikovanejšia ako vy.

Nanešťastie, aj potom všetkom je neprijatie možné, dokonca pravdepodobné. Odmietnutie môže byť veľmi ťažké, zvlášť keď práca, ktorú tak chcete (alebo potrebujete), je na spadnutie. Ako sa teda vysporiadať s odmietnutím a preklopiť ho na niečo pozitívne?

Zaútočte

Aj keď výsledky (a okolnosti) sa líšia, niekedy je možné zmeniť „nie“ na „áno“ a vyhnúť sa odmietnutiu. Ak vám zavolá váš potencionálny zamestnávateľ s tým, že sa rozhodli pre druhého kandidáta, opýtajte sa ho prečo a pokúste sa nájsť príležitosť na zdôraznenie zručností, ktoré vás stavajú do lepšej pozície ako protikandidáta. Nerobte žiadne emocionálne scény a snažte sa nevyznieť ako zúfalec. Jednoducho dajte vášmu potencionálnemu zamestnávateľovi jasný dôvod prečo by mal najať radšej vás.

Vytvorte plán

Aj keď pýtať sa personalistu na spätnú väzbu môže byť nezvyčajné, dobrá stratégia ako zlepšiť vaše kvality na pohovore môže spočívať v tom, že si necháte ohodnotiť váš výkon. Ak bude personalista súhlasiť, opýtajte sa ho na vaše silné a slabé stránky. Vďaka týmto informáciam môžete vylepšiť váš výkon na ďalších pohovoroch. Uistite sa, že vám personalista poskytne konštruktívnu spätnú väzbu, dokonca aj ak by tým mohlo otriasť vaše ego.

Trénujte

Akonáhle máte informácie ako zlepšiť váš výkon na pohovore, použite ich na prípravu na ten ďalší. Sadnite si, napíšte na papier vaše silné a slabé stránky. Následne sa zamyslite nad tým, akým spôsobom je možné z vašich silných stránok vyťažiť čo najviac a kompenzovať tie slabé. Ak máte čas a prostriedky, zvážte či by tieto slabé miesta nevylepšil nejaký kurz.

Neviňte sa

Môže byť ťažké nebyť na seba naštvaný, ak vyviniete všetku snahu sveta a napriek tomu sa vám nepodarí získať vašu vysnívanú prácu. Popravde, odmietnutie niekedy vôbec nemusí byť o vás. Neprijatie do zamestnania môže postihnúť aj toho najlepšieho uchádzača a dôvodov na to môže byť milión ( nepoužiteľný v praxi, známosti, nesympatie atď.)

Neberte to osobne

Oveľa horšie ako hádzanie viny na seba za neprijatie, je hádzať vinu na niekoho druhého. Nepálte za sebou mosty pred vašim potencionálnym zamestávateľom. Nikdy neviete kedy sa vám môžu ozvať. Preto zbytočný hnev môže byť iba na škodu. Namiesto toho zostaňte s firmou v kontakte.

Najlepšia vec, ktorú môžete po neprijatí urobiť, je zostať pozitívne naladený a nenechať sa odradiť. Pozitívna energia vás drží pri zmysloch, ktoré budete na ďalšom pohovore potrebovať.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup