Sú pre vás pondelkové rána utrpením? Bolo by skvelé keby všetci máme prácu, ktorá nás napĺňa, fantastických šéfov a vynikajúcich kolegov. Pravda je však taká, že väčšina z nás je svojou prácou znechutená. Podľa odhadov je to až okolo 80% ľudí.

Možno ste jedným z nich aj vy. Možno bola doba kedy ste si vašu prácu užívali, avšak odvtedy sa niečo zmenilo, či už prostredie alebo vy sami. Možno je na vás vyvíjaný väčší tlak, dlhšia pracovná doba, kolegovia, ktorí vás privádzajú do šialenstva alebo otravný šéf. Ďalšia možnosť je taká, že ste možno ani nikdy nemali radi svoju prácu, potrebujete však peniaze.

Takže, čo s tým môžete spraviť?

Nebudem vám tu rozprávať o tom, aby ste nasledovali vašu vášeň alebo sny, pretože som si istý, že to nebude fungovať. Je totiž šanca, že potrebujete ostať vo vašej práci (aspoň niekoľko nasledujúcich mesiacov), poďte sa teda radšej sústrediť na spríjemnenie vášho zamestnania.

1. Zapíšte si všetko, čo sa vám na vašom zamestnaní páči 

Zoberte si kúsok papiera a napíšte si zoznam vecí, ktoré sa vám páčia na vašej práci. Veľký alebo malý. To je na vás.

 

Tu je pár vecí, s ktorými by ste mohli začať:

  • Moja kancelária má klimatizáciu
  • Veľmi dobre si vychádzam s Peťom, ktorý sedí pri vedľajšom stole
  • Vďaka môjmu platu si môžem dovoliť všetko, čo potrebujem
  • Vždy v piatok dostávame po obede dezert

Jednoduché  sústredenie sa na pozitívne veci vám pomôže lepšie znášať vašu prácu. Taktiež vám to môže priniesť nejaké nápady ako vylepšiť určité veci. Napríklad utuženie vzťahov s kolegami.

2. Brainstorming pre zlepšenie vašej práce

Keď už ste pozitívne naladení, zoberte si ďalší papier. Ak nepoužívate papier, pokojne si to celé môžete predstavovať vo vašej mysli.

Zapíšte si alebo predstavte všetko, čo by spravilo vaše zamestnanie lepším. Nelámte si hlavu nad tým či sa to stane alebo je to možné dosiahnuť. Jednoducho si to zaznačte.

 

Tu je pár nápadov:

  • Posunutie mojej pracovnej doby, aby som mohol ísť skôr z práce
  • Počúvanie rôznych audio kníh počas pracovných ciest
  • Presťahovanie sa do vedľajšej kancelárie, pretože nechcete pracovať s Peťom
  • Dostávať väčší plat
  • Cítiť väčšie ocenenie za všetku tvrdú prácu, ktorú odvádzam.

Je pravdepodobné, že na vašom zozname budete mať aj nejaké ťažko dosiahnuteľné položky (viete, že je malá šanca, že dostanete viacej zaplatené) alebo, že by ste niečo z tohoto mohli dosiahnuť v priebehu pár dní.

Vyberte si jednu vec, na ktorej by ste mohli začať pracovať hneď teraz a ďalšiu, ktorou by ste sa mohli zaoberať v priebehu ďalších mesiacov. 

Začnite vyhľadávať nejaké spôsoby, ktoré by vám mohli pomôcť dostať vaše nápady pod kontrolu. „Cítiť sa ocenený“ môže byť zvláštne, zvlášť tesne potom ako ste donútili vašich kolegov, aby vás odmeňovali komplimentami. Môžte si však prejsť pár mailov z minulosti a skúsiť pohľadať nejaké správy od vašich klientov, v ktorých vám píšu ako si oceňujú vašu prácu a pod.
Je jedno či je vaša práca úplne zlá alebo normálna, nasledujúce kroky vám ju môžu pomôcť začať vylepšovať už dnes.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup