Pri pohľade z okna sa mi naskytá pohľad na slnkom pokryté ulice a budovy. V tom samom momente ma však premáha myšlienka či sa ešte niekedy v živote budem cítiť lepšie. Ten nezmyselný a krutý pocit bezradnosti, stále prichádza a odchádza. Cítim sa uväznený, ako keby som bol vo väzení bez mreží. Veľmi rád by som odtiaľ vypadol, nanešťastie neviem kde sa nachádza východ a nemám ani predstavu, kde začať.

 

Počas krátkeho obdobia môjho života, som stihol zarobiť nejaké peniaze, cestovať a vykonať veci, o ktorých som si myslel, že ma spravia šťastného. Samozrejme, teraz nevravím, že to všetko bolo k ničomu. Poukazujem iba na fakt, že odpoveď nato, ako sa zbaviť bezradnosti, treba hľadať v sebe a nie na okolí.

Pravdepodobne to naozaj nie je všetko len o veľkom dome, bielom plote, dvoch deťoch, cestovaní a podobných cieľoch, o ktorých si spoločnosť myslí, že práve ich dosiahnutie je dôležité.

Uvedomenie sa

Ako roky idú, oveľa viac si uvedomujem, čo sa vo mne odohráva v momente, keď ma premáha bezradnosť. Vždy keď sa cítim nepohodlne, mám tendenciu (a tipujem, že aj vy) v sebe potláčať negatívne pocity.

Tieto pocity vás môžu prepadnúť kdekoľvek. Ak ich však budete potláčať, je veľká šanca, že sa rozšíria do ďalších zákutí vášho života. Napríklad bezradnosť vo vzťahu môže veľmi rýchlo ovplyvniť vašu prácu, školu alebo rodinný život. Všetko má dopad na všetko, dokonca aj keď to nečakáme. Špeciálne keď to nečakáme

Prijatie

Ak si budete vedomí svojich súčasných pocitov, stane sa niečo zaujímavé. Bude pre vás oveľa jednoduchšie pozorovať šťastie, nadšenie a radosť ako strach a bezradnosť.

Predtým ako budem pokračovať, sa však seba musíte opýtať. Čo je to prijatie? Čo to znamená? Pre mňa prijatie znamená žiť s tým, čo sa mi núka. To znamená, žiť v realite bez akýchkoľvek ilúzií. Pre vás to môže znamenať niečo kompletne iné. Je na vás ako to definujete.
Ak ste bezradní, môžete to akceptovať a žiť s tým alebo sa snažiť vypátrať príčiny. Čo sa týka fyzických prejavov, obvykle cítim bezradnosť v okolí hrudníka. Keď zavriem oči, začnem dýchať a začnem ju pociťovať. Je veľmi zaujímavé to celé sledovať. Vnímam to ako experiment alebo hru. Ja som ten, čo pozoruje a učí sa. Vôbec sa nesnažím to potlačiť, alebo robiť niečo iné. Iba som zvedavý ako dieťa, ktoré objavuje svoje okolie, s tým rozdielom, že ja chcem objaviť ako funguje moje vnútro.

Premena

Ak začnem byť zvedavý, namiesto toho, aby som odolával a tlačil bezradnosť späť, všetko sa razom zmení. Je ťažké hrabať sa vo vašej minulosti. Nahliadnutie do negatívnych pocitov vám totiž môže naháňať strach. Ak však začnem raz zhlboka dýchať a byť zvedavý, všetko pominie.

To však teraz neznamená, že bezradnosť sa z ničoho nič sama vytratí späť. Tento proces vám iba pomôže nahliadnuť do podstaty jej vzniku. Stačí obyčajná zmena prístupu. Namiesto odolávania vašej bezradnosti, sa jej postavte zoči voči a uvidíte, že to bude mať pre vás veľký dopad. Urobiť to môžete kedykoľvek a kdekoľvek.

Sadnite si, zopár krát sa zhlboka nadýchnite, zavrite oči ( osobne ich rád zatváram, pretože mi dodávajú viac vnútorného sústredenia) a sledujte, čo sa vás odohráva. Tento akt je veľmi silný nástroj na prekonanie všetkého, pretože vám pomáha objaviť, čo je naozaj reálne. Väčšina z nás má totiž tendenciu unikať do minulosti, budúcnosti, ľutovať sa alebo strachovať.

Teraz som však zvedavý ešte na jednu vec.  Máte aj vy nejaké tipy ako sa zbaviť bezradnosti? Ak áno, podeľte sa prosím o ne v komentároch nižšie.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup