Učiť sa, ako si poradiť s otáľaním nie je vôbec jednoduché. Častejšie je oveľa jednoduchšie otáľať.

Váhať zvyknem aj ja a to hlavne vtedy, ak vykonávam veci, ktoré nechcem alebo sa ich pokúšam vykonávať robiť spôsobom, ktorý neprináša ostatným žiadny úžitok.

Ak si skutočne dáte námahu nad týmto celým popremýšľať, zistíte, že prekonávanie váhavosti je vždy iba o posúvaní vašej perspektívy a dávaní si cieľov, ktoré naozaj chcete.

Podobný problém som mal napríklad s chodením do práce, váhal som, pretože som v tom nevidel žiadny zmysel.

Nemal som totiž v sebe túžbu tie veci vykonávať a v živote ich ani nechcem robiť. Jediný dôvod prečo som ich robil, pretože som „musel“. Jednoducho to bolo spoločensky nevyhnutné robiť to tak.

Preto osobne sa ma zmocní otáľanie práve vtedy, ak by som mal vykonávať veci, ktoré nechcem.

Skutočne, váhali ste niekedy nad niečím do čoho ste skutočne zaľúbení (zanietení, oddaní)?

Vášeň

Ako som už hore spomínal, ak robíte veci, ktoré nechcete, z váhania môžete viniť maximálne seba. Naopak, počúvajte vaše pocity, objavte vašu vášeň a budete oveľa viac motivovaní.

Hodnota

Ak robíte niečo s vášňou je veľká pravdepodobnosť, že z toho bude mať osoh aj niekto iný. Prinajmenšom to tak platí pre mňa. Tým, že som začal namiesto bezhlavého surfovania po internete písať tento blog, moja motivácia stále rastie každým ďalším článkom.

Niektorých ľudí môžu motivovať iba peniaze, napokon ich to však premôže. Príde totiž bod, kedy si uvedomia, že viacej peňazí ich zákonite neurobí šťastnejších, čo je dôvod, prečo im to začne byť všetko jedno.

Poskytujete naozaj hodnotu pre druhých alebo len zarábate peniaze? Váhanie je znamenie. Počúvajte ho. Čo sa vám snaží povedať? Priali by ste si robiť niečo iné? Mohli by ste poskytnúť viacej hodnoty a byť menej sebeckí?

Zjednodušujte

Niekedy sa môže stať, že robíte to čo máte naozaj radi, ale aj napriek tomu sa vás zmocní váhanie. Keď sa mi to stáva, je to zvyčajne preto, lebo sa snažím toho vykonať naraz veľmi veľa. Jednoducho som si toho naložil na plecia veľmi veľa.

Naozaj toto mi ide bezproblémov a tipujem, že sa vo mne viacerí vidíte. Avšak za tie roky som sa naučil pár trikov ako sa s tým vysporiadať. Najlepšia vec je sústrediť sa na jeden hlavný projekt alebo najviac na dva. Zjednodušujte si prácu ako sa len dá. Ak narazíte na nejaký problém, snažte sa celý proces jednoducho zjednodušiť.

Napíšte si na papier nejaké veci, ktoré by ste mohli dnes vykonať. Čím menej si naložíte na plecia, tým jednoduchšie bude pustiť sa do akcie. Preťaženie sa ma zmocňuje práve vtedy, ak sa pokúšam robiť veľmi veľa vecí naraz. Niekedy to však môže byť iba výplod vašej predstavy. Akonáhle túto bariéru prelomíte, uvidíte, že aj samotné otáľanie veľmi rýchlo zmizne.

Povolenie

Ak začnete naháňať vašu vášeň, ktorú bude reprezentovať vaše meno a tvár, určite budete mať skúsenosť so strachom. Ja sa taktiež neustále pri písaní tohto blogu pýtam. Sú moje články dostatočne zaujímavé? Bude sa to ľuďom páčiť? Čo ak nik nebude čítať to, čo píšem?

Všetko toto je strach, s ktorým sa stretávame dennodenne a vytvára obrovské množstvo váhania. Je to preto, pretože väčšina z nás nechce nikdy zlyhať a robiť niečo zle.

Najlepším riešením je zbaviť sa obáv, ktoré vás brzdia na ceste za úspechom a jednoducho povoliť myšlienkam byť tu a robiť to čo chcete.

Samozrejme, je jednoduchšie povedať ako to spraviť. Nasledovanie vašej vášne môže byť niekedy strach naháňajúce. Avšak je treba naučiť sa žiť s tým, že ako ľudia sme nedokonalí.

Ciele

Ak mám byť úprimný, osobne si nedávam nejako špecificky presné ciele. Avšak mám pár takých, ktoré má stále udržia na stope. Nemusíte mať prebraný každý detail. Je však celkom možné, že niekomu to môže pomáhať. Ako ľudia sme totiž každý iná osobnosť a na každého fungujú iné procesy, ktoré treba odhaliť.

Ciele prinášajú do života jasnosť a jasnosť ničí váhanie. Nepadnite do pasce, ktorá vám bráni vo vašom raste. Naučte sa hovoriť nie. Povedať nie môže byť spočiatku hrozivé, pretože nebudete chcieť druhým protirečiť, ale bez toho to nejde.

Celé to pozorujem na svojom vlastnom živote. Slovo nie som hovoril stále viac a viac a pozoroval som, že tí ľudia, ktorí veľmi netúžili byť moji priatelia išli preč a tí praví zostali. Je to ako taký filter, ktorý vám pomôže so sústredením a dáva vám viac času na trávenie vašich projektov.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup