Mať kanceláriu v domácom prostredí je veľmi praktické. Strávite menej času cestovaním, k práci máte viac času a môžete sa venovať svojej rodine. Ďalší plus je, že si môžete sami stanoviť váš pracovný čas a pracovný úbor. Prečo sa teda domáce pracovne stávajú takým tŕňom v päte?

Bolesť krku, chrbtice, hlavy, frustrácia a podobné nepríjemné záležitosti. Chabý dizajn pôsobí vyčerpávajúco, ale dobre navrhnutá pracovňa vám zabezpečí efektívnejšie pracovať a hlavne sa vyhnete frustrácii.

Nasledujú tipy, ako si prerobiť pracovňu.

Odhadnite svoju situáciu

Práca za stolom je fyzická aktivita. Keď sa otáčate na stoličke, krčíte krk pri telefonáte, alebo sa sústredíte na obrazovku, vždy zapájate určité množstvo svalov. Tieto svaly podliehajú únave rovnako, ako svaly vzpieračov a bežcov.

Samozrejme, že nie ste triatlonista v kancelárii, ale za stolom trávite veľa času. Zle navrhnuté pracovné miesto vám spôsobí, že sa na konci dňa bude cítiť značne vysilení.

Skúste pracovať niekoľko hodín a zamerajte sa na to, ako často sa budete neobratne krútiť na stoličke. Platí to aj pre naťahovanie sa za predmetmi, ktoré sú vzdialené a podobne.

Naplánujte si komfort

Keď ste už odhadli svoju situáciu a prišli ste na to, čo je kameňom úrazu vo vašej pracovni, skúste ho eliminovať. Pred tým, ako začnete premiestňovať nábytok a tĺcť diery do stien, vytvorte si určitý plán.

Profesionálny dizajnér vám môže pomôcť zostaviť kompletný plán, vy sami si však môžete vytvoriť náčrt, ako by mala vaša kancelária vypadať. Následne k nej pridajte vaše ideálne zostavenie.

Celkový plán by mal obsahovať následujúce faktory:

Umiestnenie

Všetko s čím pravidelne pracujete by malo byť na dosah ruky. Ďalšie predmety, s ktorými pracujete, by mali byť prístupné za pomoci stoličky na kolieskach.

Ergonomika

Vaše chodidlá majú oddychovať na podlahe, vaše zápästia majú byť v rovine s lakťami a vaša krížová oblasť má byť opretá o stoličku. Dôležitý je aj monitor, ktorý má byť nastavený tak, aby ste sa nehrbili.

Organizácia

Zabezpečenie čistého a organizovaného pracovného priestoru, je základom efektívnej produktivity. Uchovajte dokumentáciu v oblasti pod stolom, mimo vašich nôh. Uistite sa, že máte v policiach priestor pre potrebné knihy a dokumenty.

Osvetlenie

Využívajte vhodné osvetlenie, aby ste eliminovali temné rohy.

Prispôsobenie

Vaše telá sú špecifické a odlišujú sa od ďalších 7 miliárd iných na celej planéte. Veľká vďaka tak patrí nastavovaniu výšky stolov a nastaveniam stoličiek. Každá miestnosť je inak navrhnutá, takže musíte byť kreatívni, aby ste maximalizovali svoj pracovný priestor. Skúste pouvažovať na nástenných policiach a rohových stoloch. Nezabudnite, že treba mať aj priestor pre menšie stretnutia. Ak má vaša miestnosť okno, zamierte naň svoj stôl. Osvetlenie z okna spôsobí, že vaše oči budú menej unavené. Ak nemáte okno, nahraďte ho nejakým vizuálne zaujímavým predmetom, ako akvárium, maľba, obľúbené fotky a podobne.

S miernym plánom a úsilím, si dokážete premeniť vašu domácu kanceláriu na produktívne miesto. Tým minimalizujete stres, ktorému čelí vaše telo a na konci dňa už nebudete takí unavení.

foto: flickr.com

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup