Rešpekt je slovo, ktoré by mal vo svojom živote používať každý. Stretli ste už niekedy niekoho, kto bol k vám hrubý a nechoval sa k vám s potrebnou úctou? Ako ste sa cítili? Boli ste nahnevaní? Otrávení? V tomto článku vám s tým skúsim pomôcť a prezradím ako získať rešpekt.

Ak ste človek, ktorý k ľuďom pristupuje s rešpektom tak určite chcete aby sa k vám ostatní chovali rovnako. A viete čo, vek nie je nevyhnutnou podmienkou k tomu aby vás ľudia rešpektovali a ani to nie je žiadny kľúč k získavaniu rešpektu. Poznám veľa ľudí, ktorí sú mladí a sú viac rešpektovaní ako tí starší. Poznám taktiež starších ľudí, ktorých by som nikdy nerešpektoval, pretože ich činy sú za hranicami slušného správania. Všetko je to o vašom správaní a postojoch a vašich skutkoch k druhým.

Nehľadiac na to či ste puberťák, študent, nový člen v tíme alebo začínajúci podnikateľ, bez ohľadu na to môžete byť rovnako rešpektovaný druhými.

V tomto článku vám predstavím desať možností ako získať rešpekt. Tieto spôsoby môžu byť uskutočnené bez ohľadu na to kto práve ste .

 

1. Buďte dobrý v tom čo robíte

V každom pracovnom prostredí, sú najviac rešpektovaní ľudia, ktorí sú najlepší v tom čo robia. Každý má rád schopných ľudí, špeciálne tých, ktorý po celý čas vykonávajú len svoju najlepšiu prácu. Ak práve začínate s vašou profesiou, to neznamená, že si nezaslúžite rešpekt. Je to o tom začať z ničoho a vypracovať sa. Všetko je to o získavaní skúseností a zlepšovaní aby ste mohli byť najlepší a získavať rešpekt od druhých.

2. Rešpektujte druhých

Rešpekt je vzájomná záležitosť. Ak chcete aby vás ostaní rešpektovali, vy ich potrebujete rešpektovať ako prvý.  Ak ste niekedy prišli do styku s niekým k to nebol k vám úctivý, vyzývam vás aby ste sa teraz zamysleli nad jednou osobou, ktorá je k vám neúctivá teraz. Je pravdepodobné, že aspoň jednu osobu nájdete. Radšej rozprávať o tom ako sú ľudia k vám neúctivý, pracujte na tom ako byť rešpektovaný týmito ľuďmi, ktorý sa k vám správali podlo. Pomôže vám to dosiahnuť nové méty vo vzťahu k týmto ľuďom.

3. Buďte čestní

Nikto z nás nemá rád nečestnú a nespoľahlivú osobu. Dobre rešpektovaný je jedine ten kto je čestný v tom čo hovorí a komu môžete dôverovať v tom čo sľúbi. Čestnosť je prvý krok na ceste stať sa veľaváženým. Ja sa vždy usilujem chovať sa podľa mojich záväzkov a plniť to čo sľúbim. Ak  nemôžete z nejakého dôvodu dodržať vaše záväzky. Uistite sa aby to bolo adresované druhej strane primerane a pokúste sa jej to neskôr vynahradiť.

4. Buďte otvorený kritike

Byť rešpektovaný neznamená, že nebudete kritizovaný. V skutočnosti je to celkom naopak. Čím známejší ste v práci tým viac kritiky sa vám dostáva. Nie je to však o vracaní kritiky ale o tom byť schopný zaobchádzať s ňou elegantne. Ľudia totiž rešpektujú ľudí, ktorí sú schopný prijať kritiku a otočiť ju na niečo pozitívne.

5. V prvom rade rešpektujte seba

Je to smiešne ale väčšina z nás požaduje rešpekt od druhých a pritom si nevieme vážiť samy seba. Zaobchádzate so sebou zle nedostatočne spíte, nedodržiavate diétu alebo nespíte, zosmiešňujete sa pre získanie pozornosti v kolektíve. Ak si nerešpektujte samého seba nemôžete čakať rešpekt od druhých. Začnite mať rád sám seba. Rešpekt z druhej strany príde následne.

6.Správajte sa profesionálne

To zahŕňa byť vhodne oblečený, dobre vychovaný, používať vhodný slovník a správať sa podľa spoločenskej etikety. Pokiaľ ste nikdy neabsolvovali výchovu z etikety, možno by vám to mohlo byť užitočné. Veci, ktoré sa tam naučíte vám pomôžu zistiť, čo sa na verejnosti hodí a čo nie.

7. Neohovárajte ľudí

Či už z profesionálneho alebo spoločenské hľadiska, je nevhodné ohovárať ľudí. Touto cestou si určite rešpekt nezískate. Ak ste nespokojný s určitými jedincami a s tým čo robia, povedzte im to a vyjasnite si veci z očí do očí. Neriešte veci za ich chrbtom. Toto je druh správania, ktoré priťahuje negatívne reči. Nielen, že  vás to stavia do zlého svetla, taktiež to zraňuje druhú stranu. Či si to uvedomujete alebo nie. Buďte preto vo vašej komunikácií úctivý a transparentný.

8. Stojte si za tým čo poviete

Stretli ste sa už niekedy s ľuďmi, ktorí súhlasia so všetkým čo ostatní povedia bez toho aby čo i len tušili o čo sa jedná? Ja áno a musím povedať, že to vyznie nezmyselne, keď po chvíli povedia áno na všetko. Osobne, mám oveľa väčší rešpekt pred niekým, kto má svoj názor a postaví sa sám zaň, ako keby mal opakovať po druhých. Nebojte sa a postavte sa za to čomu veríte. Zároveň sa vám dožičí úctivé chovanie z druhej strany.

9.Buďte sám sebou

Je lepšie byť originálna verzia samého seba ako presný duplikát niekoho iného. Ľudia rešpektujú jedincov, ktorí sú originálni. Veľa ľudí sa snaží byť niekým iným, kým nie sú, a dokonca nemajú ani poňatie kým vlastne samy sú. Objavte sám kto ste a za čím si stojíte.
Svet potrebuje viac ľudí, ktorí sú sami sebou a nie klony, ktoré opakujú jeden po druhom

10. Buďte vzorom pre druhých

Činy vravia viac než slová. Ste vzorom pre ostatných spôsobom vášho správania? Najviac rešpektované osoby sú tie, ktoré inšpirujú druhých, dosiahnuť to najlepšie a umožňujú im odomknúť cestu za ich potenciálom.

A čo vy? Oslovila vás nejaká z týchto desiatich metód ? Máte nejaké osobné skúsenosti s tým ako získať rešpekt druhých? Podeľte sa s nimi v komentároch nižšie.

Máte aj vy nejaké spôsoby ako získať rešpekt? Pokojne sa s nimi podeľte v komentároch nižšie.

 

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup