Stáva sa to aj najlepším z nás. Stretneme niekoho, začneme sa s ním rozprávať a zrazu zistíme, že konverzácia viazne. Nevieme, ako pokračovať a nastávajúce ticho má na svedomí, že sa začíname cítiť trápne. Tieto momenty sú však neopodstatnené, pretože malým pričinením, ich môžete rýchlo odstrániť.
Podľa mňa je však najväčším problémom nie je trápny pocit, ale skutočnosť, že tým, že nepoznáme správne spôsoby konverzácie, strácame príležitosť dozvedieť sa niečo iné o skvelej, ale inak zmýšľajúcej osobe.

Pri rozhovoroch s novými ľuďmi je celkom bežné, že máte na začiatku určité zábrany. Tým, že sa dostanete cez tieto zábrany, dokážete s druhou osobou budovať lepší vzťah.

Tu je päť spôsobov ako na to:

1. Zistite aké sú vaše obľúbené témy

Každý z nás sa zaujíma o nejaké veci. Či už sú to činnosti, projekty, ciele, nápady alebo práca. Dajte si tú námahu a spravte si malý zoznam vecí, o ktoré sa zaujímate, a ktoré by ste eventuálne mohli použiť v konverzácií. Prečítajte si tento zoznam pár krát, aby ste sa sním dokonale zoznámili. Keď budete mať niekedy pocit, že konverzácia začína viaznuť, použite niektoré z vypísaných bodov vo vašom zozname.

2. Pýtajte sa otvorené otázky

Jedným zo spôsobov, ako pokračovať v konverzácií je nechať rozprávať druhú osobu. Najlepší spôsob, ako na to, je adresovať jej otvorené otázky. Sú to otázky, na ktoré odpovedať, si vyžaduje oveľa viac, ako jednoduché áno – nie. Tým pádom sa vám dostane bohatšej odpovede. Napríklad otázka typu: „Čo si myslíš o dnešnom večeri?“ namiesto “ Páčil sa ti dnešný večer ?“ Takéto otázky nútia danú osobu viac rozprávať a môžu byť kľúčové pre váš rozhovor.

3. Spontánnosť

Niekedy máme problém pokračovať v konverzácií, pretože nás jednoducho nič nenapadá, alebo sa bojíme , že  čo povieme, sa nebude pozdávať druhej osobe. Avšak toto presvedčenie často krát nezodpovedá realite. Vtedy prichádza čas na spontánnu reakciu. V podstate je to konverzačná technika, kedy poviete prvé, čo vás v danom momente napadne, namiesto toho, aby ste mali predsudky. Vyskúšajte to a zistíte, že ľudia nie sú taký nevrlí ako si myslíte a možno vďaka tomu s danou osobou preberiete množstvo iných zaujímavých tém.

4. Nechajte, nech ticho ukončí druhá osoba

Veľa ľudí sa počas ticha v rozhovore cíti nepríjemne. Keď nejaké nastane, okamžite sa snažia zaplniť tiché miesto nejakými slovami. Preto, keď niekedy stretnete na párty, nového človeka a nebudete sa mať, o čom rozprávať neodíďte od neho, s výhovorkou, že idete po drink. Namiesto toho choďte s ním, aj keď bude medzi vami trápne ticho. Väčšinou sa totiž chopí konverzácie druhá osoba a ticho je preč.

5. Cvičiť, cvičiť, cvičiť

Poznal som veľa ľudí, ktorí mali problém s konverzáciou a dnes dokážu rozmotať jazyk aj tej najhanblivejšej a najnespoločenskej osobe. Pýtate sa, ako to zvládli? Odpoveď je jednoduchá. Cvičením. Neustále stretávali nových ľudí, stavali sa do podobných situácií a používali pri nich štyri hore uvedené techniky. Spravte to isté a uvidíte, že získate rovnaké skúsenosti ako oni.

Ako posledné si zapamätajte, že konverzáciu nemusíte udržiavať za každú cenu. Ak zbadáte, že osoba, s ktorou sa snažíte viesť rozhovor odmieta spolupracovať alebo je nespoločenská, môžete pokojne a zdvorilo vycúvať z rozhovoru a ísť sa rozprávať s niekým iným.

Ja však verím, že každý z vás má schopnosť úspešne viesť konverzáciu. A ak to budete ovládať, budete mať oveľa väčšiu šancu stretnúť skvelých priateľov a zaujať ľudí.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup