Aj keď čoraz viac píšeme na počítači, stále sú činnosti, pri ktorých sa bez pera neobídeme. A rozhodne nejde len o podpisovanie dokumentov. Pero potrebujeme aj v momente, kedy si potrebujeme napísať poznámku, záznam do diára alebo niečo zvýrazniť. Sú profesie, ktoré sa bez obyčajného pera neobídu. Napr. taký úradník, administratívny pracovník alebo učiteľ by to bez písacích potrieb len ťažko zvládol. Čo všetko trh v tejto oblasti ponúka?

Prehľad písacích potrieb

Množstvo písacích potrieb je v dnešnej dobe naozaj obrovské. Možno ani netušíte, z čoho všetkého sa dá vybrať:

  • Guľôčkové pero
  • Roller
  • Roller s jemným hrotom
  • Liner
  • Plniace pero

Aký je v nich rozdiel? K čomu sa aké pero hodí?

Guľôčkové pero je klasické pero, ktoré vhodné ku každodennému písaniu. Je vhodné aj pre ľavákov a zvláda vysoký nápor a tlak.

Roller sa tak tiež hodí na každodenné písanie a na podpisy, avšak nie je určený pre ľudí s príliš tvrdou rukou. Vhodnejší je pre tých, ktorý píšu s ľahkosťou a na pero príliš netlačia.

Roller s jemným hrotom sa veľmi hodí na písanie poznámok do textu a na opravovanie textu. Vďaka tenkosti linky sa poznámka zmestí aj do tej najmenšej plochy.

Linnery sú vhodné nielen na opravu textov, ale využijete ich aj pri skicovaní a kreslení. Vyrábajú sa vo veľkom množstve farieb. Vhodné sú, keď je vaše písmo malé ale aj veľké.

Plniace pero na atrament sa v dnešnej dobe zas tak často nevidí, ale vie byť skvelým doplnkom. Nie je preto náhoda, že sú veľmi obľúbené na podpisovanie dokumentov. Plniace pero vie byť dokonca aj znakom luxusu. Aj u nich ale platí, že vaša ruka by nemala byť príliš ťažká. Pero by ste si v opačnom prípade ničili.

Čo k písacím potrebám?

Často potrebujeme pri písaní niečo podtrhnúť alebo preškrtnúť. K tomuto účelu sa samozrejme najlepšie hodí pravítko.

Tiež sa vám môže stať, že pri písaní sa pomýlite a nechcete kvôli tomu prepisovať celý text znovu. Potom vám pomôže korekčný strojček, korekčná ceruzka alebo opravný lak.

Písacie potreba sú položky, ktoré nestoja veľa. Nebojte sa preto vyskúšať každý typ a vyberte si ten, ktorý vám vyhovuje čo najviac. Každý z nás má iné potreby a požiadavky, bola by preto škoda, ak by ste písali s perom, ktoré vám nesedí. Hlavne v prípade, kedy je výber tak veľký.