Uhlová brúska sa hodí nie len na profesionálne využitie, ale aj na to domáce. Možno aj vy zrovna hľadáte tu pravú pre vás a potrebovali by ste pri výbere poradiť. Čo všetko by vás pri výbere uhlovej brúsky malo zaujímať? Aké sú rozdiely medzi jednotlivými brúskami? Na čo si dať v prípade brúsky pozor? To všetko sa dozviete na nasledujúcich riadkoch.

Čo by vás malo zaujímať ako prvé?

Ako prvé by ste malo pátrať po tom, akou veľkosťou brúsnej plochy uhlová brúska disponuje. Môže to byť:

  • Priemery 115 a 125 mm
  • Priemery 150, 180 a 230 mm

Priemery 115 a 125 mm sú vhodné na drobné rezanie obkladov, plechov, menších kovových profilov a na brúsenie menšej brusnej plochy. Priemery 150, 180 a 230 mm vedia rezať dlažby, betón, drevo, veľké kovové profily a sú určené na brúsenie veľkých plôch. Z toho teda vyplýva, že uhlové brúsky s menším priemerom sú dostačujúce na domáce použitie. Naopak pre profesionálov sú vhodné tie s väčším priemerom.

Uhlová brúska a príkon motora

Tak ako v prípade priemeru brúsnej plochy platí, že čím je väčší, tým viac je určená na profesionálne využitie, rovnako to platí aj v prípade príkonu motora. Príkon od 600 do 1000 W je určený najme na domáce práce a použitie. Profesionálne brúsky by mali mať príkon nad 1000 W.

Čo ďalšieho u uhlovej brúsky skúmať?

Existujú ešte ďalšie vlastnosti, ktoré by vás v prípade uhlovej brúsky mohli zaujímať. Aké to sú?

Kovová prevodovka: pri práci s brúskou vzniká prach, ktorý brúska do seba nasáva. Prístroje s kovovou prevodovkou sú na tento prach oveľa menej citlivé.

Antivibračný systém: tento systém tlmí vibrácia a nárazy pri práci.

Systém na udržiavanie konštantných otáčok pri zaťažení: vďaka nemu zamedzíte prehrievaniu prístroja.

Obmedzenie rozbehového prúdu: toto by vás malo zajímať v prípade brúsok s väčším výkonom. Vďaka tomuto obmedzeniu stroj pri zapnutí nepreťažuje sieť a vy sa tak nemusíte báť, že by vám vyhodil poistky.

Druhy kotúčov a ich využitie

Na uhlovú brúsky si môžete nasadiť rôzne druhy kotúčov, ktoré sú určené na rozdielne účely. Sú to:

  • Diamantové kotúče – rezanie stavebných materiálov ako je betón, tehly, kameň
  • Brúsne kotúče – vďaka nim zrazíte hrany a vybrúsite zvary
  • Rezné kotúče – používajú sa na delenie plastov, ocele a hliníka
  • Lamelové kotúče – na plošné brúsenie s rýchlym úbytkom materiálu
  • Drôtené kotúče – čistenie plôch a hrubé obrusovanie, na prípravu materiálu pred zváraním

Najme v prípade, kedy používate brúsku ako profesionál, ktorý ju drží v rukách naozaj často, dajte si pozor na ergonómiu prístroja. Vyberte si taký, ktorý vám dobre sedí do rúk a ktorý vám ani po hodinách práce nebude prinášať nepríjemné a nepohodlné pocity.