Aj tá najvyrovnanejšia osoba s tým najpozitívnejším postojom na svete sa vždy znova a znova stáva obeťou vlastného negatívneho uvažovania . Je to ako sabotáž. Je to cena za ľudskú inteligenciu. To nás však vôbec neospravedlňuje.

Zastavte sa na chvíľu a započúvajte sa do hlasov vo vašej hlave. Väčšina z nás počúva minimálne jeden alebo dva stále dookola sa opakujúce hlasy. Je to denne sa opakujúce rovnaké a často nepravdivé hundranie.

Tento úplne nevedomý zvyk mnohí z nás ani nepostrehnú. Určite o tom nemusíte premýšľať, skrátka je to tak. Vír myšlienok, ktorí môže zapríčiniť  rôznorodé nevedomé poruchy ako stres, nízke sebavedomie alebo strach podstúpiť riziko.

Tak prečo jednoducho negatívne myšlienky nevymažete? Tu je návod ako sa vám to podarí:

 

1. Počúvajte svoje vnútorné hlasy

Ako sa dá zlepšiť niečo, čo celkom jasne nevieme identifikovať? Predtým ako chceme odstrániť negatívne vnútorne šepkanie, je potrebné s ním stráviť pár chvíľ. Treba ho vypočuť a spoznať.

Nie je to jednoduché. V skutočnosti to môže byť vyslovene bolestivé. Pokiaľ tieto hlasy budete vedome ignorovať, vaše podvedomie sa nad nimi zľutuje. Preto ich treba vyniesť na povrch.

Sadnite si s kúskom papiera a začnite sa rozprávať. Pozvite hlas, aby sa prejavil. Robte si poznámky a neskúšajte mu oponovať, čeliť alebo zdôvodňovať tie hrozné veci čo počujete. Iba ich jednoducho vypočujte.

Tu je kľúč: Nastavte si časovač. Pri komunikácií s vašim vnútorným hlasom by ste nemali stráviť viac ako 10 minút. Keď čas vyprší, postavte sa a straste to zo seba.

Papier s poznámkami majte pri sebe po niekoľko dní. Pozorne počúvajte svoje uvažovnanie. Zapíšte si najbežnejšie vety, ktoré vám prídu na myseľ – tie, ktoré vás stlmia a vezmú vám odvahu. Niekedy môžu znieť ako hlas prichádzajúci z nejakého dôvodu.

2. Odhaľte domnienky, ktoré vás obmedzujú

Ak raz skutočne pochopíte, proti čomu stojíte, je načase začať spätne odkrývať všetky vrstvy. Čo sa ukrýva pod týmto nezmyselným hlasom? Odkiaľ sa tu vzal?

Niekedy je ľahké určiť odkiaľ pochádza zdroj. Niektorí ľudia vravia, že ten hlas je hlasom ich otca, starej mamy alebo hlas učiteľky z tretej triedy. Ale často to nie je úplne jasné. Všetky skúsenosti a chyby z minulosti sa preklopili do jedného dlhého zoznamu domnienok, ktoré vás obmedzujú . Sú to predstavy, ktoré vám bránia pohnúť sa v živote ďalej. Tieto domnienky držíte v sebe tak silno, že ich v skutočnosti beriete ako fakt.  A toto je vlastne potrava, pre tieto odporné hlasy.

3. Prestaňte si ich pripúšťať

Je smutné ale pravdivé, ak by sme sa rozprávali s ostatnými tak, ako sa rozprávame so sebou, pravdepodobne by nás obvinili z emocionálneho zneužívania. Tie otrasné, trestuhodné slová, ktoré na seba hádžeme, by bolo úplne neakceptovateľné vrhnúť na druhých. A je viac ako pravdepodobné, že by sme ich netolerovali, ak by ich niekto vrhol na nás. Každý deň ich však necháme poskakovať v okolí nášho najposvätnejšieho miesta – našej mysle . Nechávame ich zakoreniť, aby prerástli do komplikovaných pavučín negativity.

Je čas vyhlásiť im bojkot. Zaujať rázny postoj. A naštartovať revolúciu vo vašej hlave. Toto nemusí byť veľký a prehnaný  čin. Jednoducho dajte najavo týmto myšlienkovým zvykom, že nie sú viac vítané. Zbavte sa ich. „Rád som vás spoznal. Dovidenia.“

Môže vás to zvádzať preskočiť tento krok, ale nerobte to. Verte tomu, že existuje neuveriteľná sila priznania si niečoho.

4. Presvedčte sa a opakujte

Rozhodujúci krok v tomto procese je zdokonaliť stratégiu odolávania. V minulosti ste sa len tak uspokojili sami so sebou a dovolili ste vnútorným hlasom prejaviť sa. Priatelia, odteraz už nie. Odteraz si zavediete ich počítanie a meranie.

Aby ste tieto zákerné hlasy viac už nespozorovali, je potrebné vytvoriť si vlastné zvyky v myslení. Cieľom je,  aby sa tieto zvyky stali úplne podvedomé,  podobne ako tie negatívne. Najlepšie to dosiahnete opakovaním.

Vytvorte si zoznam štyroch – piatich špecifických, krátkych a jednoduchých tvrdení. Skúste ich mať stále na mysli. Namiesto Ja budem, si hovorte Ja som. Napríklad:

–          Som schopný zvládnuť túto výzvu.

–          Nezdary zvládnem so šarmom a s ľahkosťou

–          Mám silu prekonať prekážky a dosiahnuť svoje ciele

Počas dňa si opakujte tieto tvrdenia tak často ako je to možné. Sú ako mantra, ktorá začne byť po čase úplne podvedomá a samozrejmá. Vždy keď budete počuť negatívny hlas, potlačte ho so svojim tvrdením. Aj keď najskôr sa to bude diať ako vedomá snaha, napokon sa to postupne stane prirodzené.

Stále využívanie tejto metódy, vám pomôže premeniť vaše myšlienky na prijateľných, milovaných a posmeľujúcich spojencov. Majte však na mysli, že negatívne hlasy sa pravdepodobne stále budú skrývať niekde v rohu a budú potichu čakať na správny moment kedy zaútočiť. To znamená, že nie je dôvod poľaviť v úsilí a považovať prácu za hotovú.

Zostaňte v strehu! Pracujte na sebe! A neposkytnite vnútorným nepriateľom útočisko.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup