Na svete je niekoľko stoviek ľudí, ktorých majetok je odhadovaný na niekoľko miliárd eur. Ľudia do tejto kategórie vďaka svojmu rozrastajúcemu biznisu pribúdajú, ale naopak vďaka nepremysleným investíciám aj ubúdajú. Čo však zaujíma najviac nás je jednoduchá otázka. Ako sa k takémuto bohatstvu dostali? Môj starý otec vždy vravieval: „Nie je podstatné niečo získať, ale udržať si to.“ Niektorí ľudia z nasledujúceho zoznamu žijú skromne v úzadí a blesky fotoaparátov nepotrebujú. Vďaka takémuto životnému štýlu však dokázali uspieť. Tu je zopár rád od ľudí, ktorí sa radia medzi najbohatších ľudí na svete ako ušetriť peniaze.

Michael Bloomberg – odhadovaný majetok 34 miliárd dolárov

Zostaňte pri tom, čo vám vyhovuje. Michael Bloomberg je známy vďaka svojmu kontroverznému riadeniu New York City z pozície primátora. Vlastní taktiež väčšinový podiel v spoločnosti Bloomberg L.P., medzinárodnej spoločnosti z oblasti finančného spravodajstva. Jednou z vecí, ktorú o Bloombergovi ľudia nevedia je fakt, že počas ostatných 10 rokov vlastnil iba 2 páry pracovných topánok. Oboje sú pohodlné čierne mokasíny, ktoré mu poskytujú maximálny komfort a funkcionalitu. Vie totiž, že sú pre neho ideálne a nepotrebuje strácať čas a peniaze nákupom desiatok párov obuvi za stovky až tisíce eur, ktoré by koniec koncov ani nikdy nenosil.

Bill Gates – odhadovaný majetok 79 miliárd dolárov

Poučte sa zo svojich chýb. Urobiť nesprávne rozhodnutia pri investovaní, alebo rozbiehaní nových projektov je v živote úplne bežné. Takáto situácia sa môže stať každému z nás, avšak ľudia ktorí dokázali v živote veľa ich nielen zažili, ale čo je dôležitejšie, poučili sa z nich. Jeden z dlhoročne najbohatších ľudí na svete raz povedal: „Oslavovať úspech je úplne v poriadku, ale dôležitejšie je poučiť sa z neúspechu.“

Ingvar Kamprad – odhadovaný majetok 53 miliárd dolárov

Vyhnite sa zbytočnému míňaniu. Zakladateľ spoločnosti IKEA je presvedčený o tom, že aj napriek tomu, že si to môžete dovoliť, minúť na nepodstatnú vec peniaze, nie je práve správnou voľbou. Rovnako ako aj iní milionári, aj on bežne cestuje v turistickej triede radšej ako v luxusnom súkromnom lietadle. V jeho biografii napísal: „Nepotrebujeme nablýskané autá, luxusné oblečenie alebo iné veci odzrkadľujúce spoločenský status. Opierame sa o našu silu a naše odhodlanie.“

Warren Buffet – odhadovaný majetok 66 miliárd dolárov

Kúpte si bývanie, ktoré zodpovedá vašim potrebám. Warren je ukážkovým príkladom tohto pravidla. Aj napriek jeho obrovskému majetku stále býva v Nebraske, v dome ktorý kúpil ešte v roku 1958 za približne 31 500 dolárov. Nevidí totiž dôvod, prečo by mal bývať v luxusnom dome alebo apartmáne v centre veľkomesta v hodnote niekoľkých miliónov len preto, že si to môže dovoliť. Skromný 5 izbový domček v meste s počtom obyvateľov menej ako 500 tisíc totiž absolútne vyhovuje jeho potrebám a požiadavkám.

Carlos Slim Helú – odhadovaný majetok 78 miliárd dolárov

Začnite šetriť čo najskôr. V súčasnosti zrejme najbohatší muž na svete považuje túto radu za najdôležitejšiu, ktorá sa týka finančného úspechu. Začnite šetriť čo najskôr ako je to možné. Nie je to však také jednoduché ako sa zdá. Mladý človek nevenuje budúcnosti takú pozornosť a často dokáže minúť všetky peniaze, ktoré zarobí. Čím skôr sa však naučíte s peniazmi pracovať správne a ušetrené peniaze napríklad vhodne investujete, tým lepšia budúcnosť na vás čaká, nehľadiac na typ práce, ktorú vykonávate.

Jim Walton – odhadovaný majetok 34 miliárd dolárov

Nie vždy potrebujete najnovšie a najlepšie. Najmladší syn zakladateľa americkej siete obchodov WalMart, žije skromný život, tak ako ho to jeho otec vždy učil. Napriek jeho majetku, ktorý zdedil jazdí Jim na 15 ročnom pick-upe. Zistil totiž, že z takéhoto auta dostane presne to, čo požaduje a dokáže ho využiť na 100%. Luxusné auto v hodnote niekoľkých stoviek tisíc eur nič nehovorí ani zakladateľovi Facebooku Markovi Zuckerbergovi, ktorý jazdí v sedane strednej triedy Honde Acura.

zdroj: lifehack.org a flickr.com


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup