Výpoveď – toto slovo znie pre veľa zamestnancov katastrofálne a predstavuje veľké ohrozenie. Niekedy sa hroziaca výpoveď objaví s predstihom, čiže zamestnanci majú nejaký čas sa pripraviť a hľadať nové zamestnanie. Môže sa však stať aj to, že vás výpoveď postihne z čista jasna nepripravených. Prekvapujúca výpoveď je niečo ako šok a môže vás pripraviť o všetku vašu motiváciu. Použitím správnych stratégií sa však tomu dá zabrániť.

 Nezávisle od všetkých ostatných tipov a trikov, musíte bezpodmienečne dodržiavať jeden princíp: V žiadnom prípade neberte výpoveď osobne. Nezačínajte s tým, že po strate zamestnania začnete hľadať chyby vo vás. Nepochopte ma prosím zle, kritická sebareflexia je zmysluplná a dôležitá – ale nie v tomto čase. Ak s tým začnete v tomto stave, výsledkom bude iba sebaobviňovanie a nepotrebný pocit viny.

 1. Príjmite pomoc

Nebojte sa, nerozprávam tu o profesionálnej pomoci vo forme nejakej psychoterapie. Tá síce môže byť vo výnimočných prípadoch zmysluplná, v prvom rade tu však ide o to, aby ste prijali podporu vašej rodiny, priateľov a možno aj kolegov, ktorí vám v týchto ťažkých časoch dôverujú. Predpoklady na to si musí vytvoriť každý sám. To znamená, že sa o vašej výpovedi porozprávate najprv s vašimi najbližími a nebudete to skrývať.

Toto nie je zrovna vhodný čas na nejakú hrdosť a postoje typu ja to zvládnem úplne sám.

 2. Buďte okamžite aktívni

Okamžite po vašej výpovedi hrozí veľké nebezpečenstvo pre neaktivitu. Ak to dopustíte, budete mať neskôr problém zbaviť sa letargie, ktorá sa vás zmocní. Z toho dôvodu je dobré byť aktívni a nedávať si žiadny čas na oddych. To platí aj pre prvých pár hodín tesne po výpovedi, v tomto čase je pre vás nejaká aktivita nepostrádateľná. Bez nej by sa vám vytvárali v hlave myšlienky ohľadom výpovede a zbytočne by ste sa trápili množstvom otázok. Avšak ak budete aktívni, aspoň sa neponoríte do hlbokej sebaľútosti. Čo konkrétneho by ste mohli robiť? Tu sú nejaké rady:

 Upratanie kancelárie. Môže to znieť ako banalita, ale definitívne vás to rozptýli. Kontaktujte svoju rodinu a svojich blízkych a informujte ich o novovzniknutej situácií. Urobte si zoznam všetkých úloh, ktoré teraz prídu na rad. K tomu patrí hlásenie sa na úrade práce, zaznamenanie si do kalendára kedy vám začína a končí výpovedná lehota. Napíšte si všetko, čo vám chodí hlavou. Možno to nebude veľmi pozitívne a nebude to dávať nejaký veľký zmysel, ak si však vaše myšlienky dáte na papier, môžete ich vypustiť a nezaťažovať si nimi viac hlavu.

3. Ideme ďalej

V nasledujúcich dňoch bude pre vás podpora vášho okolia znamenať to, že sa budete uberať iba smerom dopredu. Naspäť sa môžete obzerať až vtedy, akonáhle nájdete novú prácu. Teraz by ste sa však najprv mali plne koncentrovať na hľadanie práce.

Krátke zhrnutie úspešného hľadania práce: Presne si definujte v akej oblasti chcete pracovať, vyhľadajte si zodpovedajúce pracovné ponuky a podniky, prispôsobte vaše životopisy a motivačné listy presne na mieru danej pozícií.

 Pri hľadaní práce vám musia chodiť hlavou iba motivačné myšlienky. Je totiž viac než isté, že pár týždňov po výpovedi môžu nastúpiť opäť výčitky, zúfalosť a pocity viny. Môže sa stať, že ste vašu výpoveď racionálne akceptovali, avšak emočne pre vás táto kapitola ešte nemusí byť ukončená. V žiadnom prípade však s týmito negatívnymi myšlienkami a pochybami nebojujte. Môžete ich maximálne potlačiť a to nie je dobrý nápad, skôr či neskôr sa znova vynoria napovrch a pravdepodobne ešte silnejšie. Akceptujte len, že takéto myšlienky existujú, avšak vy im nebudete prikladať nejakú váhu.

Uvedomte si, že takéto myšlienky sú úplne normálne. Zbaviť sa negatívnych myšlienok vám môže pomôcť aj denník, do ktorého si budete pripomínať vaše úspechy. Koncentrujte sa plne na hľadanie práce a uvidíte, že sa vám podarí uspieť!


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup