Ak sa chcete niekedy naozaj niečo naučiť, nerobte si starosti s tým, že najprv sa musíte naučiť základy. Jednoducho zbierajte poznatky kdeľkovek ich nájdete, robením vecí, ktoré radi robíte. Namiesto toho, aby ste budovali váš múr poznatkov tehlu po tehle od základov, skúste sa učiť tak, že budete „nasávať“ všetko, čo pritiahne váš záujem. Zistíte, že zdanlivo bezcieľné „nasávanie“ informácií vám môže priniesť viac, a rovnako aj vaše pochopenie pre danú oblasť sa bude prirodzene prehlbovať.

V škole sa učíme, že aby sme mohli spraviť testy, potrebujeme dodržiavať určité postupy zodpovedajúce učebným osnovám. Učenie je rozdelené do krátkych blokov, v ktorých sa v určitom časovom intervale zvyčajne 40-45 minút preberá daná látka. Učitelia rozhodujú o tom, čo sa budeme učiť a akým spôsobom. Väčšinou nás tým, ale odrádzajú napredovať a nasledovať veci, ktoré nás zaujímajú. Nemôžeme si dopriať ten luxus, aby sme sa oblasti nášho záujmu venovali celé ráno, alebo dokonca celý týždeň.

Tento prístup častokrát ničí mnohým deťom radosť  z objavovania a poznávania nových vecí a taktiež v mnohých ľuďoch vyvoláva pocit, že učenie je skôr lineárny proces, ako niečo kreatívne, nejaká zábavná cesta, ktorej sa môžete venovať kedy chcete a kedy máte chuť.

Ak ste už starší, možno by pre vás bolo lepšie zbaviť sa týchto zvykov a naučiť sa informácie „nasávať“. Najlepšie sa to dá vysvetliť na učení cudzích jazykov.

1. Základné pravidlá a štruktúry nejakého jazyka si je veľmi ťažké osvojiť, pokiaľ ste sa s ním ešte nikdy nestretli.

Danému jazyku sa musíte vystavovať čo najčastejšie, zamerať sa iba na obyčajné pochopenie a jednoducho ním byť obklopení a až po určitom čase vám tieto základné pravidlá môžu dávať zmysel. Bude to vyžadovať čas, kým sa vám všetko pospája, ale zapamätáte si oveľa viac. Ako hovorí staré príslovie, „učiť sa môžete iba to, čo už viete.“

2. Základné pravidlá sú neodmysliteľne nudné a ťažko zapamätateľné.

Pre mozog je ľahšie zapamätaľné, keď sa budete učiť pravidelným vystavovaním sa rôznym situáciam, ako si pamätať izolované fakty a pravidlá. Najlepšie je keď mozog môže tieto informácie k niečomu priradiť, k nejakej situácií. Učiť sa naspamäť tabuľky časov, komplikované pravidlá, zoznamy slovíčok a pod., nás pravdepodobne vždy len odradí. Prečo? Pretože sú pre nás ťažko zapamätateľné, naopak tým, že sa niečomu opakovane radi venujeme, nevedomky si zapamätáme ešte viac.

3. „Nasávajte“, jednoducho čítajte a počúvajte o veciach, ktoré vás zaujímajú, bude to pre váš mozog určite oveľa viac uspokojúcejšie, ako iba obyčajné tlačenie do hlavy nejakých gramatických pravidiel.

Na to, aby sa mozog učil, potrebuje podľa neurológov neustále obnovovanie a opakovanie vecí. „Nasávaním“ alebo pokrytím obrovského množstva obsahu, v rôznych úrovniach náročnosti, používaním rôznych zdrojov, ste na dobrej ceste, ako stimulovať váš mozog novými zážitkami, a prejsť si tým istým niekoľkokrát.  Tento druh činnosti vnáša do vášho mozgu určitú novotu a opakovanie. Čím viac a viac budete z nového jazyka chápať, dostaví sa aj skvelý pocit z toho, že ste niečo dosiahli. Toto je veľmi dôležitý pocit, pretože vás bude hnať dopredu, narozdiel od pocitu frustrácie a sklamania z toho, že si nemôžete natlačiť do hlavy A4 plnú cudzích slovíčok a gramatických pravidiel.

4. Internet je skvelým miestom na „nasávanie“ informácií. Môžete tu nájsť materiál rôznej obtiažnosti, rôzne druhy jazykov a pod.

Rôzne stránky pre začiatočníkov, blogy, až po čítanie nejakých náročnejších vecí ako denníky, počúvanie rádio staníc alebo sledovanie videií na Youtube. Možností je neobmedzene. Rovnako tak existujú rôzne online slovníky, gramatické prehľady, fóra zasvätené učeniu cudzích jazykov, ktoré vám bezpochyby pomôžu. Všetko čo potrebujete vám bezproblémov vyhľadá google.

5. Ak máte pocit, že niečo vám nie jasné, alebo vás niečo veľmi zaujíma, pokojne sa môžete pozrieť aj do základov.

„Násavanie“ základov, či už príležitostným prehliadaním jednoduchých gramatických kníh, vyhľadávanie určitých gramatických pravidiel prostredníctvom google, všetko toto môžu byť veľmi dôležité činnosti. Zistíte, že náhľad do základov daného jazyka vám bude dávať oveľa väčší zmysel a oveľa lepšie sa vám to bude učiť, akonáhle už budete mať o danom jazyku nejaké poznatky.

Pamätajte: Na to, aby ste sa dokázali dlhodobo efektívne učiť počas celého života, bude potrebné, aby ste sa zbavili niektorých zvykov, ktoré ste nadobudli ako dieťa v škole.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup