Asi všetci chceme byť v živote úspešní. Chceme niečo dokončiť – a mať pocit, že sme sami pred sebou zvíťazili.

Ako by mal podľa vás, ale vyzerať úspech? Mal by  byť predstavou vašich rodičov alebo prarodičov? Stabilná práca, vlastný dom, deti? Alebo podľa priateľov: Vysoký plat, veľká televízia alebo moderný telefón.

Keď na niekoho ukazujeme a nazývame ho úspešným, čo presne tým myslíme? Väčšina z nás si vtedy predstaví dosiahnutie vyššieho stupňa v kariére a šesťciferné zárobky na výplatnej páske. Ale úspech je oveľa viac ako mať veľa peňazí a vlastniť kopu vecí.

Prečo nás neurobia peniaze šťastných?

Všetci vieme, že peniaze nie sú zárukou šťastia. Nový mobil si predsa môžeme kúpiť skoro vždy, tak isto minúť peniaze za kvalitnú fľašu vína. Ale záleží na kamere, ktorá má o pár pixelov viac ako tá lacnejšia? Postrehnete niekedy rozdiel medzi 5 eurovou fľašou vína alebo sto eurovou.

Veľké bankové konto môže vyzerať pekne, ale nikdy vám nenahradí rodinu a priateľov a pocit toho, že robíte niečo, pričom si užívate život a čo vás napĺňa. Mohli by ste zarábať 3000 eur a pracovať 60 hodín týždenne v robote, ktorú nenávidíte? Je toto podľa vás úspech? Povedal by som, že nie.

Úspech nie je o materiálnych záležitostiach

Niektorí považujú honbu za úspechom ako nejakú hru, v ktorej sa snažia získať čo najviac bodov ako je možné. Myslíme si, že úspech znamená mať skvelú kariéru, vlastniť kopy cenných doplnkov, alebo mať partnera a tri deti.

Nevravím, že na kariére alebo na vašej rodine nezáleží – samozrejme, že áno. Ale je váš neoženený strýko neúspešný, pretože sa rozhodol cestovať po svete a pracovať pre charitu, radšej ako kúpiť si dom, usadiť sa a mať rodinu? Povedal by som, že nie.

Úspech znamená žiť svoj najlepší život

Čo presne je úspech? Skutočne neexistuje žiadna špeciálna definícia. Úspech je o žití najlepšieho života a iba vy sami ste schopní povedať čo to znamená. Nezáleží na tom čo si myslia vaši rodičia, priatelia alebo spoločnosť. Definovanie úspechu je len na vás.

Možno pre vás úspech znamená mať veľa peňazí, alebo veľa voľného času. Pokojne to môže byť uznanie od niekoho druhého. Pre niekoho môže byť úspech mať šťastné a zdravé deti.

Preto by som vás rád vyzval, nezáleží tom v akom životnom rozpoložení práve ste, zoberte si nejaký čas na premyslenie a zistite, čo presne pre vás úspech znamená. Je to naozaj o tom dosiahnuť určitý stupeň vzdelania? Alebo je to o tom mať život, ktorý naozaj chcete?


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup