Chcete byť bohatí? Väčšina z nás si spája bohatstvo s peniazmi a berieme to tak, že mať veľa peňazí je skvelé. Každý deň snívame, že vyhráme v lotérií, skončíme v práci a budeme si môcť dovoliť kúpiť všetko, načo si len spomenieme.

Veľa rôznych výskumov však ukazuje, že viac peňazí nemusí automaticky znamenať šťastie. Samozrejme, ak žijete od výplaty do výplaty, tak vtedy áno – ale odhliadnuc od toho, neexistuje žiadny vzťah medzi šťastím a veľkou výplatou.

Podľa mňa skutočné šťastie pochádza z úplne iných zdrojov bohatstva. Možno nemáte veľa peňazí, ale ste toho veľa v živote prežili a máte tak veľa zážitkov. Čo takto sa zamerať na podobné spôsoby zbohatnutia?


Čas – Bohatstvo

Určite ste už počuli frázu „veľa peňazí, málo času“. Práve to je jeden z dôvodov prečo ľudia, ktorí majú viac peňazí, nie sú nejako významne šťastní. Často, čím viac zarábate, tým viac času strávite zarábaním alebo staraním sa o peniaze, nehovoriac o ďalších problémoch, ktoré to obnášajú.

Mať veľa času, znamená mať slobodu a užívať si ju najviac, ako sa len dá. Môžete robiť kedy chcete a čo chcete. Nadbytok času vám môže priniesť také bohatstvo, ktoré nedokážete vyplatiť žiadnymi peniazmi na svete. Napríklad, ako rodič môžete oveľa viac času stráviť s deťmi. Ako umelec síce nezarobíte milióny, ale čas strávení nad vašim dielom bude určite odraz vašej duše a poriadny kus umenia.

Peniaze boli sú aj budú. Čas však ubieha pravidelne, nech sa ho pokúšame akokoľvek zastaviť. Preto byť bohatý na čas, znamená žiť život naplno.

Získajte dostatok času

  • Kde strácate najviac času? Zaznamenajte si pár dní vášho života. Zapíšte na papier, čo robíte zhruba každých 15-30  minút. Našli ste nejaké zvláštne prekvapenia?

Zdravie – Bohatstvo

Ak stratíte veľa peňazí, vždy sa dajú nahradiť. Môže to síce trvať nejaký čas, ale skoro vždy sa dá vyhrabať z dlhov. Pokojne môžete skončiť jedno podnikanie a odštartovať nové. Môžete si požičať peniaze od rodiny alebo od banky.

Ak si však zničíte zdravie, neexistuje cesty späť. Väčšina chronických ochorení je totiž zapríčinených vďaka prepracovanosti a stresu. Oplatí sa vám ničiť zdravie pre pár hodín v práci navyše?

Ako motivácia vám môže slúžiť nasledujúci príbeh z knihy Jonathana Fielda.

Pracoval som skoro 72 hodín v kuse. Každá jedna hodina bola horšia a horšia. Nemohol som si však dovoliť zmeškať termín, pretože by to znamenalo stratu 100bilionov $ pre nášho klienta. Takže som pracoval, až kým som nebolo všetko hotové. Hneď nato som odpadol od únavy a bol prevezený do nemocnice. Týždne ťažkej driny doslova zničili môj imunitný systém a postarali sa, aby nepríjemná infekcia spravila do mojich vnútorností dieru o veľkosti tenisovej loptičky.

Získajte zdravie

  • Nájdite si každý deň čas na cvičeni. Aj keď si nemyslíte, že by to narobilo momentálne nejaké významné zmeny vo vašom živote. Uvidíte, budete neskôr vďační. Nemusíte denne stráviť hodiny cvičením. Pokojne stačí polhodinová prechádzka.
  • Prejdite na zdravé stravovacie návyky. Existuje množstvo chutných, zdravých a jednoduchých jedál. Začnite viac pracovať na vašej diéte. Samozrejme zľahka. Nemusíte robiť radikálne zmeny.
  • Ak fajčíte, prioritou číslo jedna by pre vás malo byť prestať. Je to najlepšia vec, ktorú môžete urobiť pre svoje zdravie.

Záujmy – Bohatstvo

Ak máte širokú škálu záujmov, pravdepodobne žijete zmysluplný život. To znamená tráviť čas užívaním si vecí, ktoré vás naozaj zaujímajú ( a pritom nezáleží na tom, čo chcú vaši rodičia alebo priatelia. Mať život plný vecí, o ktoré sa zaujímame, nás spraví určite viac šťastnejších, ako tráviť dennodenne osem hodín v práci, a to len preto, že v nej dobre platia.

Koniec koncov, keď pôjdete na dôchodok, určite oceníte rôzne koníčky , ktoré sa vám postarajú o zmysluplnejší život.

Možno už máte dosť záujmov. Zanedbávate niektoré z nich, pretože nemáte dostatok času alebo vám nevyhovujú? Ak máte pocit, že nemáte skutočnú vášeň. Zahájte pátranie a nájdite si nejakú? Vyskúšajte nové veci. Dokonca aj také, o ktorých si možno myslíte, že nie sú pre vás. Uvidíte, možno prekvapíte samých seba.

Nájdite si nejaké záujmy:

  • Venujte čas veciam, ktoré si užívate. Nezáleží, ako sú cenné alebo produktívne. Najdôležitejšie je, že to vykonávate z láskou.
  • Vyskúšajte nejakú novú činnosť, ktorú ste pred tým nerobili. Uvidíte, možno si ju zamilujete.

Nebráňte sa rozmanitosti. Často sme učení, že na to, aby sme boli úspešní je nutné sa špecializovať na jednu činnosť. Kto, ale povedal, že nemôžete byť zároveň doktor a muzikant alebo učiteľ a umelec?
Aký druh bohatstva vlastníte v živote? Skutočne potrebujete peniaze, aby ste boli bohatí alebo by ste chceli skôr čas, zdravie či záujmy?


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup