Zažili ste už niekedy ten pocit typu “ neviem čo robiť “ alebo „nemám ani poňatia kde začať “ ?

Cítili ste sa pod tlakom?

Tento pocit sa často zjaví hlavne vtedy, ak sa rozhliadate po niečom novom, alebo niečo nové robíte.

Tento pocit nie je sám o sebe problémom. Dôležitejšie je skôr to, ako na tento pocit reagujete.

Ak idete úplne novým smerom, ktorý ste doposiaľ nepoznali, je úplne normálne, ak sa vás zmocní pocit typu „neviem čo robiť“ alebo „neviem kde mám začať“.

Je to úplne prirodzená záležitosť prispôsobovania sa zmenám.

Problém je však nasledujúci:

Čo robiť, ak neviete čo robiť

Po prvé si to v žiadnom prípade nezačnite vyčítať. Nedovoľte, aby sa vás zmocnila frustrácia. V tomto prípade totiž nie je vôbec užitočná. Je úplne prirodzené, že občas neviete čo robiť, hlavne ak začínate s niečim novým. Nebuďte na seba taký prísny!

Po druhé sa spýtajte samého seba, či náhodou tento pocit nezneužívate ako výhovorku k ničnerobeniu. Ak áno, dajte si záväzok, že sa prestanete vyhovárať. Výhovorky vás totiž držia zaseknutých na mieste a nedovolia vám podniknúť žiadne činy.

Po tretie už niečo konečne začnite robiť!

Naozaj, jednoducho začnite niečo robiť. Nezáleží ani na tom, ak prvá vec, ktorú spravíte nebude tá správna. Berte to tak, že ste podnikli prvý krok na ceste za zistením, ako na to.

Akonáhle budete rozhodnutý o tom, ako má vyzerať výstup, vráťte sa tam kde ste a jednoducho sa sústreďte na prvý krok, aby ste sa posunuli vpred.

– prvý krok môže byť napríklad nejaký prieskum vecí, ktoré chcete dosiahnuť

– najatie niekoho kto disponuje poznatkami z oblasti, v ktorej by vám mohol pomôcť

– brainstorming alebo tvorba nejakého plánu

Pamätajte:

„Podniknite prvý krok s vierou. Aby ste mohli vystúpiť na prvý schod, nemusíte predsa vidieť celé schodisko.“ – Martin Luther King Jr.

Prepáčte, ak ste čakali nejaký sofistikovane prepracovaný plán, ktorý vám poskytne riešenie čo robiť, ak práve neviete. Naozaj je to však úplne jednoduché. Hoci aj malý krok. Každý jeden krok vás bude viesť k ďalšiemu a ďalšiemu.

Pred tým ako začnete, zbavte sa potreby vedieť „ako“.  Ako sa budete učiť nové veci, „ako“ sa bude na tejto ceste postupne odhaľovať tiež.

Takže, aký malý krok môžete podniknúť dnes, aby ste sa posunuli ďalej vo veciach, s ktorými si neviete rady?

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup