Povedali ste si niekedy „Áno, spravím to“? No napriek tomu ste zlyhali? Stavím sa, že áno a rovnako si myslím, že vás to mrzelo. Nech sa jedná o akúkoľvek situáciu, vaše meno a povesť tým pádom trpí. Existuje veľa dôvodov, prečo zlyhávame. Môže sa tak jednať, o preceňovanie spojené s nedostatkom energie a času. Rovnako aj zistenie, že danú činnosť vôbec nechceme robiť. Poprípade jednoducho zabudneme a prídeme nato, až keď je naozaj neskoro. Takže, ako sa treba držať toho, čo sme si určili? Nasleduje pár schopných rád, ktoré by vám to mali ujasniť.

Pred každým novým záväzkom sa zastavte a poriadne nad ním popremýšľajte

V prvom rade sa neponáhľajte s odpoveďou áno. Niektorí z nás, len ťažko odmietajú požiadavky rodiny, priateľov a kolegov. Z dlhodobého hľadiska, je však lepšie odpovedať nie a to z dôvodov časovej tiesne alebo nedostatku energie, ako sľúbiť to, čo neskôr nesplníme. Pred tým ako sa rozhodnem, väčšinou požiadam o čas na premyslenie.  Moje vysvetlenie spočíva v tom, že potrebujem deň alebo dva, aby som sa uistil, že sa môžem plne venovať naplneniu daného záväzku. Som rád, že som sa ešte nestretol s negatívnym postojom. Ľudia to dokonca prijímajú kladne, pretože vidia, že mi na danej veci záleží a beriem ju seriózne. Takže pred tým ako nabudúce vystrelíte vaše „Áno!“, zastavte! Musíte sa naozaj rozhodnúť na danom mieste? Môžete ponúknuť vaše rozhodnutie po víkende? Len to skúste a pamätajte, že odpoveď „Nie“, je tak isto v poriadku.

Splnomocnenie a prosba o pomoc, kde je to len možné

Keď prevezmete prácu na viac, nedržte sa príliš úmyslu, že to musíte zvládnuť sami. V mnohých prípadoch sa totižto jedná o to, aby práca bola dokončená a nie o to, že ju musíte vykonať len vy svojpomocne. Ak vás vaša polovička požiadala, aby ste umyli riady a upratali kuchyňu, pokojne zapojte deti. Viem, že to pre ne asi nebude zrovna fantastické využitie voľného času, ale máte tak možnosť spolupracovať a stráviť tak spoločne čas. Ak vás šéf vo vašej práci poveril pripravením prezentácie, skúste tak poprosiť kolegov, či by vám mohli nájsť vhodné fakty, prípadne grafy, ktoré vám uľahčia prípravu. Mnohí z nás sú do istej miery neistí, keď majú niekoho splnomocniť alebo poveriť. Pravda je však taká, že to posilňuje obe strany. Nie len nás, ale aj ľudí, ktorých určitou činnosťou poverujeme. Dôverujte vašim deťom, podriadeným, kolegom s dôležitejšími úlohami a o to viac sa budú snažiť naplniť vaše očakávania. Ak sa naučíte splnomocňovať, dosiahnete toho omnoho viac. Plnenie vašich záväzkov, sa tak stane výrazne jednoduchšie.

Držte sa záznamov a poznámok

Zabúdanie je jedným z ďalších dôležitých dôvodov, prečo nedokážeme plniť naše záväzky. Je tak jednoduché odpovedať „Samozrejme, postarám sa o to“ a v zápätí nám to počas rozhovoru alebo telefonátu vykĺzne z hlavy. Môžeme sem zahrnúť aj jednoduché činnosti, ako poslať email, zavolať, vyniesť smeti, požičať knihu, ale zlyhanie v menovaných činnostiach, môže byť rovnako zahanbujúce ako pri tých zložitejších. Ak nezvládame zdanlivo jednoduché úlohy, nemôžeme očakávať, že sa dostaneme priestor pri náročnejších. Jedna z najlepších rád v tomto smere je, písať si poznámky do bloku, poprípade pridávať si pripomienky do telefónu a stále ich nosiť pri sebe.

Ak všetko zlyhá, požiadajte o odpustenie

Pravdou je, že nie vždy dokážeme naplniť všetky záväzky. Môžeme sa dostať k bodu, kedy si uvedomíme, že nejaký záväzok musí ísť stranou. Aj v prípade, že máte možnosť bojovať, dlho pracovať, berte do úvahy vaše fyzické a duševné zdravie. Nie je nič zlé na tom, pripustiť si, že ste sa jednoducho preťažili. Avšak, nemalo by to byť na vašom dennom poriadku, ale keď sa tak stane, verím, že vás ľudia pochopia. Rovnako, by ste ich  mali včas varovať, ak máte problémy, rozhodne to nenechávajte na poslednú chvíľu.

 

Záväzky prijímame denne,  a preto pevne verím, že po prečítaní daných rád, sa ich napĺňanie stane výrazne jednoduchšie.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup