Ako deti sme mali skoro každý obrovský strach pred varechou. Boli sme toho názoru, že nám môže ublížiť oveľa viac ako nejaké slová. Netrvalo však dlho a väčšina z nás pochopila, že slová majú oveľa väčší význam, ako sme si uvedomovali. Dokážu ovplyvňovať myšlienky, pocity, činnosti a stav vašej mysle. Dokonca aj na prvý pohľad bezvýznamné slová, môžu mať obrovský význam.

Zamyslite sa nad tým. Je totiž úplne jedno či chcete získať prácu snov, zlepšiť vaše kamarátske vzťahy, zachrániť manželstvo alebo udržať si zamestnancov. Slová, ktoré použijete môžu veľmi ovplyvniť konečný výsledok.

V nasledujúcom zozname vám ponúkam súpis osemnástich, na prvý pohľad bezvýznamných slov, ktoré však majú vo všetkých smeroch veľmi pozitívny vplyv.

1. Ďakujem

Každý z nás túži byť ocenený, preto slová vďaky môžu byť tým pravým pohladením pre našu dušu. Ďakujem ti, cením si ťa, som ti zaviazaný – všetky tieto slová sú balzamom pre našu dušu.

2. Odpúšťam ti

Všetci robíme chyby. Neúmyselne môžeme ublížiť našim priateľom, deťom, spolupracovníkom a pod. Slová odpustenia však liečia naše srdcia, pretože nás zbavujú bremena viny.

3. Ľúbim ťa

Celkom istotne najmocnejšie slová zo všetkých. Nič sa nedá porovnať so slovami, ktoré vyjadrujú čistý znak ľudskosti – Lásku. Viac už je len ukázať lásku prostredníctvom skutkov.

4. Mýlil som sa

Pár slov, ktoré majú v sebe moc, prinútiť človeka odpustiť. Vyjadrujú nesebecké a zároveň odvážne priznanie vášho pochybenia. Ak sme niekomu ublížili, je jasné, že minulosť sa nedá vrátiť späť. Ale tým, že spoznáme príčinu, ktorá spôsobila druhým bolesť, môžeme sa do budúcna podobným chybám vyvarovať.

5. Si krásny/ krásna

Pokiaľ sa cítite škaredí, či už z vnútra, alebo z vonku, po vypočutí týchto slov vám musí byť jasné, že niekto na svete je iného názoru.

6. Je to v poriadku

Keď máme obavy, niečo nás bolí alebo máme strach, tieto slová nám pomáhajú upokojiť sa. Ak ste niekedy plakali na ramene svojho kamaráta, určite viete aké skvelé je mať pri sebe niekoho kto vám povie, že všetko bude v poriadku.

7. Rozumiem

Nič nie je viac frustrujúce ako keď niekto nerozumie vašim pocitom. V časoch, kedy sa cítite izolovaní od vonkajšieho sveta a neveríte v samých seba si oveľa viac ceníme chápajúceho priateľa. Nepotrebujeme, aby nám niekto pritakával, ale niekoho kto povie, „Mám to, Rozumiem, Viem aký je tvoj cieľ.“

8. Tu si v bezpečí

Ak sa cítite zraniteľní a máte obavy, tieto slová vám dodajú silu potrebnú pre navrátenie istoty do života.

Vašu myseľ môže nakaziť strach, ale slová útechy sú v tomto prípade účinným protijedom.

9. Obdivujem ťa

Poznať niekoho kto na vás pozerá ako na vzor a chce kráčať vo vašich stopách, môže byť pekne motivujúce. Slová vyjadrujúce obdiv sú veľmi posilňujúce a rovnako tak vyjadrujú, že sme na niekoho spravili dojem.

10. Podporujem ťa

Keď sa staviate pred ťažké rozhodnutia, je skvelé vedieť, že niekto stojí po vašom boku. Slová ako „budem tam“ a „podporujem ťa“ nám dodávajú potrebnú odvahu posunúť sa vpred a zbavujú nás strachu či predsudkov.

11. Ty to zvládneš

Ak máte chuť to vzdať alebo vás prepadajú pochybnosti, pár povzbudivých slov môže spraviť zázraky. Stačí, ak máte za sebou niekoho kto vo vás verí, a tým podporuje vieru aj vo vás samých.

12. Ty si ten pravý/pravá

Tieto slová jasne naznačujú, že si vás niekto vybral. Pre niekoho ste špeciálny. Medzi najlepší pocity zo všetkých patrí práve pocit, že pre niekoho znamenáte viac ako ostatní.

13. Je to o tebe

Väčšina dní v živote nie je len o nás samých. Ak sa však také dni vyskytnú, ťažko sa na ne zabúda. Narodeniny, promócie, svadba. Je skvelé vedieť, že tieto dni patria len nám. Je skvelé mať okolo seba kamarátov, ktorí nie sú sebeckí a umožnia vám vychutnať si takéto dni v celej svojej kráse.

14. Som tu pre teba

Ak ste sa potrebovali niekedy vyplakať na niekoho ramene, určite poznáte silu týchto slov. Pripomínajú nám, že tu nie sme sami, a že máme po svojom boku niekoho, s kým môžeme znášať všetko to utrpenie a straty. Dokonca aj tí, ktorí si myslia, že majú život pod kontrolou, potrebujú mať pri sebe niekoho na koho sa môžu spoľahnúť.

15. Skvelá práca

Skvelá práca. Gratulujem. Výborne odvedená robota. Či si to priznáme, alebo nie, väčšina z nás si užíva, ak nás niekto pochváli za našu snahu. Takéto slová uznania nás inšpirujú pracovať ešte oveľa viac tvrdšie.

16. Chýbaš mi

Nikto z nás nebude vždy v obkolesení ľudí, ktorých má najradšej. Je však skvelé vedieť, že počas odlúčenia niekomu chýbate. Vyjadriť to môžete slovami ako mám rád tvoju spoločnosť alebo nemôžem sa dočkať kedy sa znova stretneme.

17. Záleží na tebe

Vedieť, že ste pre niekoho dôležitý je skvelý pocit. Preto, ak niekto do vás vkladá dôveru, aby ste mohli rozhodovať aj za neho, môže vám to dodať častokrát potrebné sebavedomie.

18. Prepáč

Prepáč, prosím odpusti mi, ospravedlňujem sa – toto všetko sú prehlásenia, ktoré ukazujú, že sa snažíme znášať vinu za naše činy a túžime zároveň zmierniť všetku bolesť, ktorú sme spôsobili.

Dúfam, že sa vám tento článok páčil. Želám vám krásny deň a skúste odo dnes zapracovať tieto slová do vášho slovníka.

Nakoniec si zapamätajte jednu vec – ľudia nikdy nebudú vedieť ako sa cítite, až kým im to nepoviete. Preto ich nenúťte, aby to z vás ťahali ako z chlpatej deky!

foto: flickr.com


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup