Za posledné dva týždne mi nezávisle od seba poďakovali dvaja ľudia za to, že som dodržal to, čo som povedal. V dokonalom svete to funguje ako samozrejmosť, že ľudia plnia svoje sľuby a záväzky. V skutočnom je to však úplne inak. Smutné je, že to  tak je aj pracovnom, aj osobnom živote. Jednoducho ľudia nenapĺňajú svoje slová.

Pravdepodobne poznáte pár ľudí, ktorí majú vždy plno rečí, ale nikdy ich nedokážu naplniť. Možno vám sľúbia pomoc a na poslednú chvíľu vás nechajú v ťažkostiach. Možno pravidelne nestíhajú a meškajú. Neskôr si však sami uvedomíte, že je to ich zvykom, ktorý sa len tak nezmení. Nemôžete sa na nich spoľahnúť, pretože nedokážu robiť to, čo hovoria.

Nikto z nás samozrejme nie je bezchybný. Aj ja som prešiel časmi, kedy som sa odpútal od plnenia svojich záväzkov a myslím, že aj vy ste prešli niečím podobným. Málokto sa dokáže úplne vyhnúť problémom. Mali by sme sa však usilovať, aby sme boli mužmi, alebo ženami našich slov.

Nasleduje pár typov, ktoré vám pomôžu dodržať to, čo poviete:

Vyhýbajte sa množeniu záväzkov

Najľahší spôsob, akým sa dá vyhnúť upusteniu od svojich záväzkov, je ich obmedzenie. Práve v tomto prípade je veľmi užitočné vedieť naučiť sa ako povedať nie. Nielen ostatným ľuďom, ale aj sebe. Príležitosti si k vám vždy nájdu cestu, takže si musíte vybrať práve tie, ktoré vám sedia najviac. Skúste si predstaviť svoje príležitosti, ako obedové menu. Dokázali by ste prijať polovicu z ponúkaných jedál, ale asi ťažko by ste si ich aj objednali.

Neodskakujte v poslednú chvíľu

Ak sa vyskytnete v situácii, kedy sa vaše záväzky premnožili, snažte sa dobojovať ich do konca. Zoberme si napríklad situáciu, že ste niekomu sľúbili pomoc so sťahovaním. V rovnaký deň ste súhlasili s prípadným nadčasom. Výsledok je taký, že nedokážete v daný moment vyhovieť obom záväzkom. Dôležité je, aby ste sťahovanie odsunuli po vašom nadčase, aj keď budete veľmi vyčerpaní. Presne takto dáte ľudom vo vašom okolí najavo, že aj keď veci nejdú presne podľa plánov, dokážete si plniť svoje záväzky.

Nebuďte neorganizovaní

Ľudia dokážu mať obrovské zámery, ale žijú v takom zmätku a neorganizovanej skutočnosti, že už neexistuje žiadna nádej, že ich aj dokážu naplniť. Nedá sa kompletne vyhnúť chybám, ale je až trápne úplne celkom zabudnúť na záväzok, ktorý ste si stanovili. Zaveďte si tak diár, alebo kalendár, ktorý vám pravidelne pripomenie vaše body. Keď sa vrhnete na nový záväzok, uistite sa, že ste si ho poznačili. Nenechávajte v tom vašu pamäť osamotenú.

Nemeškajte

Môže vám to pripadať ako drobnosť, ale včasnosť je vyjadrením rešpektu voči ostatným ľuďom. Ak pravidelne meškáte, skúste prísť na to, v čom je problém. Ste až prehnane optimistickí ohľadne času stráveného cestovaním, ktorého výsledkom je čakanie v zápche? Dokážete sa zamotať do svojich pracovných povinností, na základe čoho vždy odchádzate neskôr? Ste až príliš vyťažení na to, aby ste si dokázali poradiť so svojimi povinnosťami?

Ak je to možné, skúste prichádzať na stretnutia, porady a podobné stretnutia medzi prvými. Zoberte si so sebou niečo na zábavu, ako knihu, alebo časopis. Dokážete tak zaujímavejšie stráviť čas, kým dorazia ostatní.

Ako som už povedal, nikto z nás nie je dokonalý. Každému sa už stalo, že to prehnal so záväzkami. Dôležité je však, aby sa tak nedialo pravidelne. Dôsledná snaha vám zabezpečí, že dokážete naplniť to, čo hovoríte. Stanete sa tak spoľahlivejšími a zodpovednejšími. Osobami, ktoré vedúci radi povyšujú a s ktorými klienti veľmi radi spolupracujú.

foto: flickr.com


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup