Veľa z nás si je vedomých zvykov, ktoré potrebujeme zmeniť alebo vytvoriť, aby sme mohli žiť život, ktorý chceme. Avšak ako presne môžeme meniť naše zvyky? Bohužiaľ, zvyky sa nevytvárajú tým, že budeme na túto tému čítať čo najviac článkov ako sa len dá.

Jedna vec, ktorá robila osobne mne najväčší problém, bolo opätovné získanie môjho fyzického zdravia, pričom som veril, že práve tento fakt by mi mohol pomôcť zotaviť sa z depresie. Vedel som, že cvičenie je kľúčom k môjmu fyzickému a duševnému zdraviu.

Vedieť je však jedna vec, robiť druhá.

Mal som ambície, že budem zdravý a budem schopný sa každý deň hodinu venovať cvičeniu. Dlhšiu dobu som však zostal iba pri plánoch v mojom Google kalendári, pretože mi chýbal nejaký konkrétnejší plán. Z toho dôvodu som sa jedného dňa rozhodol, že si budem potrebovať vytvoriť omnoho pravidelnejší rozpis cvičenia. Napríklad, že dnes budem behať, zajtra cvičiť a na ďalší deň opäť behať. Keď som bol mladší, veľmi často som sa venoval rôznym druhom športov (futbal, hokejbal, tenis, plávanie, posilňovanie), preto som si myslel, že by to nemalo byť také ťažké.

Tak či tak, nasledujúcich 18 mesiacov som strávil vylihovaním pred televíziou. Za tento čas som stratil motiváciu na akékoľvek formy pohybu.

Z toho dôvodu bolo veľmi ťažké dopraviť moje lenivé telo do posilňovne, dokonca aj ak bola odo mňa vzdialená iba pár poschodí.

Čiže režim, ktorý som si pre seba navrhol zostal opäť iba na papieri. Bol som zo seba sklamaný a zároveň som vedel, že si potrebujem vybudovať opäť nový plán na cvičenie. Opäť som sa teda vrhol na plánovanie, snažil som sa zmeniť moje myslenie, motivovať sa, ale bezvýsledne.

Napriek tomu som bol jedného dňa zachránený mojim učiteľom, ktorý mi dal nasledovný recept.

Navrhol mi, aby som použil metódu MBTA (V preklade z Angličtiny: Motivácia, Správanie, Načasovanie, Dosiahnuteľnosť).

Pre predstavivosť uvádzam príklad pre vytvorenie programu na cvičenie za pomoci metódy MBTA.

Mojou MOTIVÁCIOU cvičiť je byť opäť vo forme, čo by mi umožnilo popasovať sa s rôznymi životnými výzvami. Rovnako by som mal lepší pocit z mojej postavy.

S motiváciou v mojej mysli si stanovím SPRÁVANIE, že by som sa rád zmenil a začal cvičiť. Avšak toto správanie potrebuje byť konkrétne. Nestačí si len jednoducho povedať to, čo som si povedal predtým, „Dnes pôjdem do posilňovne“. Namiesto toho som sa zameral na detailnejšie správanie, „Pôjdem dole do posilňovne a dám si 15 minút na bežiacom páse pri záťaži číslo 10.

Okrem toho je veľmi kľúčové aj NAČASOVANIE. Pretože je pekné povedať si, že pôjdete dole do fitka a dáte si 15 minút na bežiacom páse pri záťaži 10 – ale kedy? Musíte byť zaviazaní na nejaký čas počas dňa alebo týždňa. Dal som si sľub, že každú stredu o 10 ráno pôjdem cvičiť a jediný ospravedlniteľný dôvod prečo nemôžem by bol iba môj zdravotný stav. Ak mi to z nejakého dôvodu o 10 ráno nebude vyhovovať (žiadne výhovorky), jednoducho si to posuniem na popoludnie. Žiadne ďalšie výhovorky.

Napriek tomu neexistuje žiadny dôvod, aby ste boli prehnane ambiciózni. Pozorne sa zamyslím nad tým, čoho je schopné moje telo a podľa toho si aj určujem moje ciele. Čiže moje správanie a načasovanie, ktoré som si určil, musí byť taktiež DOSIAHNUTEĽNÉ. Moja kondička mi dovoľuje behať iba 15 minút a keďže chcem ísť do fitka ešte predtým ako začnem byť unavený, nesmiem sa veľmi namáhať. Tie dni kedy som trénoval každý deň sú zatiaľ preč.

Napriek tomu som si istý, že po čase dokážem zvýšiť frekvenciu a aj dĺžku môjho behania.

Nemajte však skreslené ilúzie. MBTA nie je metóda, ktorá vyrieši vaše problémy zo dňa na deň. MBTA nám poskytuje určitý rámec, ktorý kúsok po kúsku pomáha formovať naše zvyky. Už to budú 4 mesiace odkedy som začal a za túto dobu som môj program narušil iba pár krát, a to počas prvého mesiaca.

Dnes som schopný behať celú hodinu. Stále to nie je podľa mojich predstáv, ale napriek tomu badám postupné zlepšenie.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup