Ak sa v najbližších rokoch neudeje nejaký významný vedecký zázrak, všetci budeme o 100 rokov preč. Všetka tá tvrdá práca a vytrvalosť sa len tak vytratí. Všetky tie roky úsilia a nevzdávania pominú v okamihu do zabudnutia.

Teraz keď som dúfam získal vašu pozornosť a nastavil vás na potrebné myšlienky, mám pre vás jednu otázku.

Aký pocit vo vás tento fakt vyvoláva?

Nesnažím sa vo vás vyvolať depresiu, myslím to úplne vážne. Opýtajte sa sami seba, čo pre vás znamená život. Cítite sa nepohodlne? V strese? Alebo dokonca spokojní? Nech cítite čokoľvek, nechajte tomu voľný priebeh.

Život je pretek

Keď som sa po prvýkrát opýtal túto istú otázku, bol som trocha vystrašený. Koniec koncov, ak sa naozaj zmierim s tým, že budem o 100 rokov mŕtvy (pravdepodobne menej), znehodnocuje to nejak to, čo sa snažím robiť? Čo všetky moje ciele a ambície? Čo moja rodina a priatelia?

Keď ma zastihne predstava mojej vlastnej smrti, zastihne ma naozaj tvrdo. Domnieval som sa, že to, čo robím nemám žiadny zmysel, a že všetko, čo robím, je bezvýznamné a absurdné. A s odstupom času zisťujem, že som mal pravdu.

Mal som pravdu, pretože som žil iba pre dosiahnutie nejakých cieľov. Vnímal som život ako pretek, kompletne so všetkými aspektami. Tvrdý tréning, námaha, stres a jediná odmena pre mňa bola cieľová stanica. A nestačilo mi len prejsť cieľom a byť šťastný, to nie. Musel som ním prejsť prvý!

Aký to malo celé význam? Môžete sami vidieť, ako zničujúce je takéto vnímanie sveta.

Tento spôsob myslenia sa mi našťastie podarilo zmeniť a zároveň zaviesť oveľa lepší. Opýtaním sa tejto otázky som si s odstupom času uvedomil, že môj život bol neskutočne prázdny. Zabudol som, že som vo vnútri ľudská bytosť, že všetko, o čo som sa usiloval, pominie. Ciele, ambície, sny, všetko. Naučil som sa, že jediná chvíľa, ktorá je garantovaná, je tá teraz. 

Nepríjemným pomyslením na to, že jedného dňa sa pominiem, sa mi otvorili nové perspektívy a nový spôsob života.

Život je cyklus

Zistil som, že život nie je pretek. Neexistuje žiadna konkurencia, pokiaľ sa v ňu nerozhodnete veriť (v tom prípade jej nájdete množstvo kdekoľvek sa len vyberiete). Namiesto toho som dospel k záveru, že život je skôr podobný cyklu alebo lepšie povedané k nikdy nekončiacemu cyklu.

Je to niečo, čo množstvo náboženstiev na východe prehlasuje už po tisícročia.

Prítomnosť začnete vnímať oveľa viac, akonáhle pochopíte, že neustále naháňanie sa za budúcnosťou nemá veľký význam.

Pochopíte tak, že namiesto cieľovej roviny v živote, existuje len ďalšia cesta, ďalší cyklus, ktorý sa opakuje. A pri pomyslení na to, že si z tohto života nezoberieme do ďalšieho cyklu nič, pokúšanie sa o nahromadenie bohatstva a iných vecí sa stane oveľa viac bezvýznamnejšie.

Namiesto toho, začnite odkrývať krásy bežného života. Začnite vnímať veci, ktoré ste pred tým nevnímali. Zvuky a farby sa stanú oveľa viac výraznejšie. Stres a úzkosť pominie a z ich smrťou sa zrodí krása a šťastie.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup